Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

4 Ağustos Cumartesi

4 Ağustos Cumartesi
 

Seçim sonrası oluşan yeni parlamento bugün açılıyor. Başbakan Erdoğan milletvekillerini toplayarak onlara nasihatte bulundu. Ayrıca Ak Parti’nin bütün ülkeyi kucaklayacak bir politika izleyeceğini de bildirdi.

Meclis Grubu toplantısına gelirken oldukça heyecanlı ve neşeli görünen Başbakan’ın Bülent Arınç ve Abdullah Gül’le beraber oturması, gazetecilerin kendilerine göre yorumlar yapmasına sebep oldu.

Seçimde 3 parti parlamentoya girmesine rağmen, bilindiği gibi Bağımsız milletvekillerinden 20’si DTP’ye girerek grup kurmuşlardı. Dün de CHP listesinden parlamentoya giren DSP’li milletvekilleri ayrılarak, yemin törenini kendi partileri adına yapmaya karar verdiler. Böylece mecliste şimdilik 5 parti oldu.

GÜL İŞARETİ (Akşam). Erdoğan AKP’nin yeni meclis grubu ile toplantıya yanına Gül’ü alarak gitti. Arınç’ın yanına oturan Erdoğan, millet iradesine vurgu yaparak Gül’ün Çankaya yolunu açtı.

DSP’LİLER AYRILDI (Cumhuriyet). Solda güçbirliği kapsamında CHP listelerinden seçilen 13 DSP milletvekili CHP’den ayrıldı. Böylece CHP’nin milletvekili sayısı 99’a indi.

TABİİ Kİ ADAYIM (Hürriyet). Bugüne kadar adaylığını resmen açıklamayan Gül, Cuma namazı çıkışı Köşk adaylığınız devam ediyor mu, sorusuna, etmez olur mu, yanıtını verdi.

70 MİLYONUN TEMSİLCİSİYİZ (Türkiye). Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti’ye oy veren vermeyen herkesin görüşüne saygı duymayı bir borç biliyoruz, dedi.

ŞEYH EDEBALİ NASİHATI (Vatan). “Güçlüsün, kuvvetlisin, akıllısın, kelamlısın, amma bunları nerede, ne zaman, nasıl kullanacağını bilemezsen sabah rüzgarında savrulur gidersin. Öfken ve nefsin bir olup aklını yener. Daima sabırlı, sebatlı ve iradene sahip ol.”

*****

YAŞ kararları doğrultusunda emekli olan paşalardan boşalan kuvvet komutanlıklarına getirilen yeni orgeneraller belirlendi. Görev dolayısıyla yapılan bazı kaydırmalarla boşalan makamlar da dolduruldu.

KUVVET KOMUTANLARI BELLİ OLDU (Cumhuriyet). Donanma Komutanı Muzaffer Metin Ataç Deniz Kuvvetleri Komutanı, Harp Akademileri Komutanı Aydoğan Babaoğlu Hava Kuvvetleri Komutanı, İsmail Koçman 1. Ordu Komutanı, Necdet Özel Ege Ordu Komutanı, Uğur Yiğit Donanma Komutanı, Saldıray Berk de 3. Ordu Komutanı oldu.

*****

Geçmiş dönemlere damgasını vuran batık bankalar operasyonlarında, Demirel’in yeğeni olmakla ünlenen Murat Demirel’in Egebank’ı da vardı. Fakat malvarlığı bulunmadığı için devlet Murat Demirelden hiçbir şey tahsil edemedi.

Bir ara Süleyman Demirel’in tepkisiyle karşılanan el koyma olayına Danıştay olumsuz cevap verince, “Baba”nın zararını oğullar ve torunlar ödemek zorunda kaldılar.

Adaletin sağlanamadığı ve uygulanamadığı toplumlarda, düzeni oturtmak oldukça zordur. Hortumuyla devleti ve milleti sömürenlerin yaptıkları yanına kâr kaldığı gibi, ortaya çıkan zararı da halka ödetirlerse, bunun sonucu ne olur?

DEMİREL’İN BORCUNU VATANDAŞ ÖDEYECEK (Bugün). Danıştay, baba Şevket Demirel’in şirketlerine el koyamazsınız dedi. Oğlu Murat’ın Egebank’taki 4 milyar dolarlık zararı, milletin sırtına bindi.

YEĞEN VERGİSİ (Star). Danıştay 13. dairesi’nin iptal kararı üzerine TMSF Egebank dosyasını rafa kaldırdı. Murat Demirel’in faiziyle birlikte dört milyar dolar olan borcu 70 milyon vatandaşın sırtına yüklendi.

*****

Dün verdiğimiz nanoteknoloji haberinin ardından, bugün yine bir gazetede “Türk mucizesi” başlığını görünce heyecanlandım.

Üst üste iki gün, mensubu olduğum milletimin başarısından bahsetmek benim için güzel olacaktı. Ancak haberin içeriğini görünce sadece acı bir gülümsemeyle yetindim. Bakalım siz ne düşüneceksiniz?

TÜRK MUCİZESİ (Posta). Yozgatlı Osman Kalın’ın Berlin Duvarı’nın dibine yaptığı gecekonduyu Almanlar 27 yıldır yıkamıyor. Osman amca duvar yıkılınca genişlettiği bahçesinde sebze de yetiştiriyor. Turistler gecekonduyu görmeye geliyor. Osman amcanın tek derdi kaçak kullandığı su dolayısıyla belediye ile mahkemelik oluşu.

*****

Doğru dürüst bir kış ve kar görmeyen ülkemizde, buna bağlı olarak görülen kuraklığın etkileri kendini göstermeye başladı biliyorsunuz. Ankara’daki su kesintisi vatandaşları hayli rahatsız etti. Belediye Başkanı Melih Gökçek’in tedbir niteliğindeki tavsiyeleri de bunda etkili oldu.

Susuzluğun ciddi tehlike arzetmesi üzerine, birçok vatandaşın “yağmur duası”na çıkılması yönündeki tekliflerine de İstanbul Müftülüğü sıcak bir yaklaşım getirdi ve İstanbul’da dün Cuma namazı sonrası iki yağmur duası yapıldı.

Öte yandan Meteoroloji, sonbahar ve kış için de üzücü haberler verdi. Bu yaz çekilen susuzluk ve kuraklığın sonbahar ve kışta yağacak yağmurlarla telafi edileceği beklentisinde olan vatandaşlara yetkililer maalesef iyi haber veremediler.

Görünen o ki, dünyanın genel olarak içine girdiği iklim sistemi çerçevesinde, önümüzdeki yıllar bol suya hasret kalacağız. Yetkililer deprem gibi, susuzluk ve kuraklıkla da birlikte yaşamaya alışmamız gerektiğini söylüyorlar.

GÖKÇEK ANKARA’YI TERKETSİN (Cumhuriyet). Anakent Belediye Başkanı’nın su sıkıntısını gidermek için yaptığı öneriye tepki yağdı.

AĞUSTOSBÖCEĞİ İLE KARINCA (Hürriyet). Ankara Belediye başkanı Melih Gökçek’le Eskişehir Belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen’in ve kentlerinin durumu ağustosböceği ile karıncanın öyküsünü çağrıştırıyor.

FELAKET KAPIDA (Posta). Meteoroloji, sonbahar yağışlarının kuraklığı giderme olasılığının düşük olduğunu, yağışlar mevsim normallerini tuttursa bile su sıkıntısının çözülemeyeceğini bildirdi. Deprem gibi kuraklık riskiyle yaşamasını da öğreneceğiz.

KURAKLIK RESMİLEŞTİ (Radikal). Meteoroloji gelecek aylardaki yağışlar kuraklığın etkisini gidermez, dedi.

ÖNCE ÇABA SONRA DUA (Sabah). Susuzluk başlayınca herkes duaya çıktı. Eski Diyanet Başkanı uyardı: Önce deveni bağla, sonra tevekkül et.

3 AY RAPORU UMUTSUZ (Sabah). Meteoroloji yağış raporu açıkladı. Deprem gibi kuraklığa da alışalım.

EYVAH! SONBAHARDA DA YAĞMUR YAĞMAYACAK (Takvim). Meteoroloji kuraklığın 3 ay daha süreceğini söyledi. İşimiz Allah’a kaldı. Birçok ilde yağmur duaları başladı.

KÖTÜ HABER (Vatan). Meteorolojiden acı uyarı: Sonbahar yağmurları da kurtarmaz. Deprem gibi kuraklık riskiyle de yaşamaya alışın!

*****

OKS sonuçlarıyla ilgili yaşanan problem, öğrenci ve velileri biraz üzdü.

OKS ÇÖKTÜ (Akşam). Hatalı puan skandalı, OKS yerleştirme sonuçlarını da işkenceye dönüştürdü. Sistem çöktü, zaten büyük stres altındaki binlerce öğrenci ile velisi 8 saat sonuç bekledi.

OKS’DE YİNE REZALET (Güneş). İlköğretim puanlarını yanlış hesaplamaları yetmedi, sonuçları bile doğru dürüst açıklamayı beceremediler.

YÜZ BİNLERCE ÇOCUĞA OKS İŞKENCESİ (Radikal). Milli Eğitim’de diploma notundan sonra yeni skandal. Yaklaşık 500 bin öğrenci sabah erkenden sonuçlar için internet başına geçti. Ancak sitede sonuçlar yoktu.

*****

Meclisin açıldığı günde gazetelerin birinci sayfalarında kendine küçük bir yer bulabilen bir haber, aslında büyük önem taşıyor.

Temmuz ayı tüketici fiyatları endeksi, son 37 yılın en düşük rakamı çıktı. Alışkın olmadığımız bu durumun devamlı olması en büyük temennimizdir.

37YILIN EN DÜŞÜK ENFLASYONU (Posta). Temmuz’da tüketici fiyatları endeksi, yüzde 0.73’e geriledi. Yıllık bazda TÜFE % 6.90’la 1970’ten bu yana en düşük düzeye indi.

*****

Günün diğer manşetleri de şöyle:

HAVADA AB SIKINTISI (Cumhuriyet). Avrupa Tek Seması Projesi Rum uçaklarına izin vermeyen Türkiye’yi zorda bırakacak.

VAKİT GELDİ UYANIN (Güneş). Ey ahali! İşte size medyanın hali. Basının neredeyse tamamı şeriatçı Vakit gazetesi ile aynı hizaya geldi.

ÖDÜL GİBİ İHALE (Milliyet). 122 milyon dolara mal olan ve heyelan hesaplanmadığı için tünelleri tahrip olan Hopa Kemalpaşa Sarp geçişini düzeltmek amacıyla yapılan ihale yine aynı konsorsiyuma verildi.

YÜZSÜZLER (Takvim). Bursa’da SSK’lı bazı sağlam hastalara bile protez takılmış gibi göstererek devleti 2 milyon YTL dolandıran şebeke çökertildi.

ÇEKİLİRSEM CHP DAĞILIR (Vatan). Baykal istifasını isteyenlere ANAP ve DYP’yi örnek gösterdi. Denetsek görürsünüz. Demeyenlerin hali ortada.

3.SIRA 100 BİN DOLAR SKANDALI (Yeni Şafak). CHP Parti Meclisi üyesi İzzet Çetin, MYK üyesi Fuat Çay, Hatay 3. sıra adaylığını 100 bin dolara satacaktı dedi.

NASIL OLSA ÖLECEK İLACA GEREK YOK (Yeni Şafak). Bağ-Kur’dan ilacını alamayan hasta İbrahimağaoğlu öldü. Mahkeme zaten ölecekti diyerek ailesinin açtığı davayı reddetti.

İRAN ANLAŞMASI RUSYAYI KIZDIRDI, BU KIŞ FAZLA GAZ YOK (Zaman). Rusya Türkiye’nin İranla yaptığı doğalgaz anlaşmasına karşı duyduğu rahatsızlığı yüksek sesle dile getirdi ve bu kış anlaşmada belirtilen miktarın üstünde gaz istemeyin dedi.

Yarın yeniden birlikte olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..