Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

4. ay; acaba kız mı erkek mi?

4. ay; acaba kız mı erkek mi?
 

Öncelikle tebrikler artık hamileliğin ilk ve en zor trimesterini geride bıraktınız. Artık normal bir hamilelik yaşıyorsanız düşük yapma oranınız iyice azaldı çünkü pıtırcınığınız size iyice tutundu. İçinizdeki canlı yavaş yavaş büyüyor. Geçtiğimiz ay yaşadığınız bulantı ve diğer sıkıntılar bitmediyse bile oldukça azalmış olacaktır.

Ayrıca bu ayki ultrason incelemelerinden sonra doktorunuz sizden downsendrom riskini ölçen 2’li tarama testi yaptırmanızı isteyecek. İkili tarama testinde bir yandan ultrasonda bebeğinizin gelişimi değerlendirilirken diğer yandan da kanınızdaki BetaHCG hormonunun artış durumu karşılaştırılarak bebeğin risk taşıyıp taşımadığı anlaşılmaya çalışılacak. Bu test sonuçlarına göre doktorunuz ilerleyen dönemde 3’lü ya da 4’lü tarama testleri de talep edebilir. Eğer değerleriniz risk taşıyorsa kesin sonuç için amniyosentez yaptırmanız da gerekebilir.

Artık ultrason görüntülerinde biraz daha insanı andırıyor olacak. Ve eğer şanslıysanız 16.haftadaki doktor randevusunda bebeğinizin cinsiyetini öğrenebileceksiniz. Acaba kız mı olacak yoksa erkek mi? ‘En benim için fark etmez sağlıklı olsun da’ diyeniniz bile büyük bir heyecanla gidecek bu seferki kontrolüne. Umarım gönlünüze göre olur... 

Bu ay sonundan itibaren göbeğiniz hafif hafif çıkmaya başlar ama hala hamile olduğunuz dışarıdan fark edilmez. Hatta 6 ayın sonun kadar neden benim göbeğim büyümüyor diye siz bile endişelenebilirsiniz, çünkü asıl 6 aydan sonra büyümeye başlıyor. Ama bu aydan itibaren muhtemelen eski giysileriniz sizi sıkmaya başlayacaktır. Hamilelik alışverişine yavaş yavaş başlayabilirsiniz. Alışverişe başladığınızda göreceksiniz ki normal zamanda asla giyemeyeceğiniz türde giysiler bile hamile özel olunca iki-üç katı fiyattan satılıyor. Ben kısa sürecek bu dönem için çok masraf yapma gereği olduğunu düşünmüyorum. Bu nedenle büyük beden giysiler ve hamile giyimi için de internetteki fırsat kampanyalarını takip etmeyi tercih ettim. Çalışan bir hamile olduğum ve de sürekli VIP müşteriler ile görüşme halinde olduğum için standart bir hamileye göre daha fazla giyim ihtiyacım vardı. Ayrıca ilk hamileliğim de diyerek (inşallah bir bebek daha sahip olmayı planladığımız için) biraz fazla alışveriş yaptım. Hamileliğimin en şişik zamanları yaz aylarına geldiği için 3 elbise, 2 hamile pantolonu, 3 hamile şortu, 2 tane de tişört aldım. Sağ olsun 2 yıl önce doğum yapan yengem de artık çocuk sahibi olmayı planlamadığı için kendisinin 2 hamile elbisesini, 2 tişörtünü ve 1 eşofman takımını verdi. Bunlar bana fazlası ile yetti ama çoğu zaman 2-3 eşofman takımı ile bile bu dönem atlatılabilir. Çok fazla açılmamanızı öneririm.

Göbeğinizin şişmeye başlaması ile hamilelik boyunca görülmesi olası çatlaklar ile ilgili de önlem alma zamanınız gelmiş demektir. Aşırı ve hızlı kilo alımına bağlı oluşan bu çatlaklar için oluştuktan sonra malesef bir tedavi yok. Öncesinde önlem almak gerekiyor. Ben bu dönemde Lansinoh’un çatlak önleyici kremini ve bebek yağı kullanmayı tercih ettim. Ve işe yaradı da karnımda bir tane bile çatlak olmadı. Ama keşke biri bana popumun ve kalçalarımın da çatlayabileceğini söyleseydi L. Hiç aklıma gelmedi ki ben hep göbeğimi korudum. Kalçalarım çatladı hepJ...

Artık hamileliğe alışmış ve hamilelik süreci ile ilgili yeterince bilgilenmiş olmalısınız. Artık doğum yöntemlerini araştırma ve kendinize en uygun doğum yöntemini tercih etme konusunda bilgilenmeye başlamalısınız. Biliyorsunuz ki uzmanlar her zaman normal doğumu tercih ediyor. Yaşadığım için söyleyebilirim hem anne hem de bebek için en doğru yöntem bence de bu. Ama buna siz değil bebeğiniz karar veriyor. Bu nedenle tüm yöntemler hakkında bilgilenmenizde fayda var. Hatta internette çok güzel belgeseller bile var. Ama baştan uyarayım bu videolar sizi oldukça etkileyerek korkutabilir. Ben izlediğimde doğurmaktan vazgeçtim, hep içimde kalsın istiyorum diye ortalarda geziyordum:) 

 

Annedeki Fizyolojik Değişimler;

1. Trimesterin bitimi ile sabah bulantılarınız azalmaya başlar. Halk arasında ‘Gebelik Madalyonu’ olarak da bilinen, ‘Linea Nigra’ diye adlandırılan göbek altındaki siyah çizgi belirmeye başlayacaktır.

Rahim leğen kemiklerinin üzerine doğru yükseldiğinden karın hissedilebilir hale gelmiştir. Ay sonunda karın dışarıdan belli olabilir. Bunla beraber gebeliğin dışarıdan belli olabilir hale gelmesi gebeler arasında farklılık gösterebilir. Buna etken olan faktörler; annenin vücut yapısı ve doğum sayısıdır.

 Memelerde hassasiyet, baş ağrısı, kabızlık ve midede ekşime devam edebilir. Ancak mesane üzerindeki rahim baskısı azalacağından sık idara çıkma şikayetleri ortadan kalkar. Göğüsler hızla büyümeye devam eder. Ama bulantı ve kusmalar geride kalır.

Bu aylarda başlayacak karın çatlakları için önlem almak gerekir. Gebelik sırasında oluşan çatlaklar kalıcı olup, oluştuktan sonra tedaviye iyi yanıt vermemektedir. Bol sıvı alımı, taze sebze meyve tüketimi , egzersiz yapılması ve kilo kontrolü önemlidir. Ayrıca çatlak önleyici kremler, kakao yağı, badem yağı ve bebek yağı kullanımının iyi geldiği bilinmektedir.  

Kaynak: e-gebelik.net

 

Annedeki Psikolojik Değişimler;

Bu dönemde vücut gebeliğe alıştığı için anne yavaş yavaş gebelik öncesindeki enerjisine yeniden kavuşur. İlk gebeliğini yaşayan annelerin bebek bakımı hakkında bilgi edinmesi ve bebeğin gelişimini takip edecek çocuk doktorunu araştırmaya yavaş yavaş başlamaları önerilir.

 

Bebek Gelişimi;

 

  • Ay başında bebeğinizin boyu yaklaşık 7 cm ve 24 gr ağırlığında iken; ay sonunda yaklaşık 11 cm ve 100 gr ağırlığında olacaktır.
  •  Ellerin gelişimi tamamlanmış, hatta tırnakları büyümeye başlamıştır. Bebeğiniz parmaklarını emmeye başlar.
  • Karaciğer ve pankreas fonksiyonları başlamış ve insülin salgılar hale gelmiştir.
  •  Beyinde yer alan hipofiz bezleri büyüme hormonu, süt hormonu ve troidi uyaran hormon salgılamaya başlamıştır.
  • Bebeğinizin artık kendine özgü parmak izi mevcuttur.
  • Kemik yapısı sertleşip şekillenir.
  • Ses telleri gelişmeye başlar. Ancak ağladığını duyabilmek için daha 6 ay beklemek gerekir. J
  • Bebeğin bağırsakları artık vücut dışından karın boşluğuna yerleşmiştir.
  • Plasenta tam kapasite ile çalışmakta ve gerek hormon üretimi gerekse bebeğe besin ve oksijen iletimini daha düzenli sağlamaktadır.
  • Bebek amniyotik sıvıyı akciğerleri ile alıp vermeye başlar. Amniyotik sıvı 3 saatte bir kendini yeniler.
  •  Derisi henüz çok ince ve şeffaftır. Tüm vücudunu lanugo ismi verilen küçük tüyler kaplamaktadır ve bu tüyler 28. Haftaya kadar büyümeye devam edecektir.
  •  Erkek bebeklerde prostat gelişimi başlar, kız bebeklerde yumurtalıklar karındaki yerini alır.
  • Ay sonunda baş-boy oranı normale dönerek, vucudu başına oranla daha uzun olmaya başlamıştır. Başını dik bile tutabilir.
  • Cilt altında yağ depolamaya başlar.
  • Ve 16. Haftadan itibaren dış genital organları ultrasonografik incelemede görülebilir.

Kaynak: e-gebelik.net

 

Doktor Ziyareti;

Bu ayki doktor ziyaretinizde yapılacak olan ultrasonografik inceleme sonucunda bebeğinizin cinsiyetini öğrenmeniz mümkündür.

 

İlaçlar – Testler;

Bu aydan itibaren folik asit kullanımı bırakılarak, yerine doktorunuzun önereceği multivitamin ve demir ilaçları kullanılmaya başlanır ve bu ilaçların kullanımı doğum sonrası birkaç aya kadar devam eder.

16. haftda doktorunuz sizden Down Sendromu için üçlü test taraması isteyecektir.

 

Beslenme – Bakım;

Artık kilo alımı hızlanacaktır ve gebelik muayeneleri ayda bir olduğundan kilo kontrolü için dijital bir tartı edinmeniz önerilir. Gebelerin haftanın bir günü sabahları, aç kanına, giyinik olmadan ve tuvalete çıktıktan sonra kendi tartıları ile kilo takibi yapmaları en doğrusudur.

Her gün farklı sebze ve meyveleri tüketmek, protein alımına dikkat etmek, karbonhidratların fazla tüketiminden kaçınmak önemlidir. Günde 6-8 bardak su içmeye özen gösterilmelidir.

Soya ürünleri yüksek protein ve kalsiyum içeriğinden dolayı gebelikte tüketilmesi önerilmektedir. Gebelikte protein gereksinimi arttığı için protein içeriği yüksek besinler (balık, et, kuru baklagiller, yoğurt, yer fıstığı, fıstık ezmesi, yumurta ve kaşar peyniri) tüketmeye dikkat edilmelidir.

Gebelikte hem bebeğin doğumdan sonra kullanacağı demiri depolaması hem de gebelik nedeniyle artan kanınıza yeterli oksijen taşınabilmesi nedeniyle fazla miktarda demire ihtyaç vardır. Hayvansal yiyeceklerde olan demir, sebze ve kuru meyvelerde olandan daha kolay emilir. Demir en yoğun olarak; yağsız kırmızı et, ton balığı, karaciğer ve sakatatlar ile üzümde bulunur. Diyet ve demirden zengin beslenme demir ihtiyacını karşılamada yine de tek başına yeterli olmayacaktır dolayısı ile demir ilaçları kullanılması gerekir.

Kaynak: e-gebelik.net

 

Benim Hamileliğim;

Bu ay hamilelik sıkıntılarım iyice yok oldu. Hafiften kilo da almaya başladım, artık giysilerim sıktığı için yavaş yavaş hamile giysileri almaya başladım. Bu ay aşerme konusunda tatlının dışında bir de yaz meyveleri eklendi. Mayıs-Haziran aylarına denk geldiği için taze yaz meyveleri accayip ağazımı sulandırıyordu. Yaz boyunca yediğim kirazın, şeftalinin, karpuzun haddi hesabı yoktur herhalde:)

Öte yandan biz de herkes gibi haftalar ilerledikçe bebeğin cinsiyeti hakkında iyice meraklanmaya başladık. Her ne kadar sağlıklı olsun desek de her yiğidin gönlünde bir aslan yatıyor. İki tane erkek yeğen sahibi olduğum için bizim taraf da ben de kız bebek meraklısıydık. Hepimizin içinde içten içe bu sevda vardı. Ayrıca eşim de iki erkek kardeş olduğu için kayınvalidem ve kayınpederim de kız çocuk taraftarıydı. Ama eşim kendine maç ve playstation arkadaşı olsun diye erkek çocuk istiyordu. Her gece dualarımda önce sağlıklı olmasını sonra da kız olmasını diledim. Allah da gönlüme göre verdi çok şükür:)

16. haftaya kadar olan tüm ultrason incelemelerinde cinsiyetini sordum ama doktorlar bu konuda oldukça katılar. Bence görüyorlar ama sanırım hala aldırma riski olduğundan dolayı bilgi vermeye çekiniyorlar. Cinsiyetini öğreneceğimi bildiğim 16. Hafta muayenesine heyecanla gittim. Tüm aile de telefon bekliyordu benden. Doktorum bu minik bir hanımefendiye benziyor diyince havalara uçtum. Hemen herkese haber verdim. Tüm ailede bir sevinç havası oldu. Hastaneden çıkar çıkmaz hemen bir bebek mağazasına gittim. 4 aydır içimde bastırdığım alışveriş sevdasını artık tutamazdım. Hemen gidip bebeğim için 2 takım hastane çıkısı seti aldım. Kız bebek de olunca alternatifler çok güzel oluyor yaa. Mini mini etekler, elbiseler, patikler felan... Oyy oyy çok keyifli ya...

Bunun dışında evde de hazırlıklara başladık. Bebek öncesinde evde yaptırmak istediğim tadilatlar için tam zamanıydı. Çünkü ileriki aylarda ben çok şişeceğim için bu tadilatları yaptırmak çok zor olacak ya da doğum sonrasına bıraksam bebekle hiç olmayacak diye bu ayı tercih ettik. Eve genel bir badana-boya yaptırdık, pencere kenarlarını silikon ile sağlamladık ki ısı kaybı minimum olsun, tüm camlara çocuk kilidi ve sineklik taktırdık Ayrıca salonuma da dekoratif asma tavan, biblolar için niş ve doğal taş kaplama yaptırdım. Yatak odası ve salonun bazı duvarlarına da kağıt kaplattım. Ev çok güzel oldu ama iyiki tüm bu tadilatları bu ayda yaptırmışım, o kadar yorucu ve ev o kadar çok batıyor ki, ileride yapmak çook zor olurdu. Küçük hanımın konforu için daha şimdiden başladık hazırlıklara yani... 

 
 
Toplam blog
: 74
: 8561
Kayıt tarihi
: 30.04.14
 
 

İsmim Emel, İstanbul doğumluyum. 29 yaşında, evli ve çocuklu bir satış yöneticisiyim. 8 senedir T..