Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '18

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

4. Ayda Süt Çocuğunun Beslenmesi

4. Ayda Süt Çocuğunun Beslenmesi
 

1. Anne sütü var ve yeterli ise ; ek besine gerek yoktur. Bebeğinizi her ağladığında emziriniz. Bebeğin sağlıklı büyümesi ve tartısında düzenli bir artma, anne sütünün yeterliliğinin en güzel göstergesidir.

2. Anne sütü var fakat yetersiz ise ; anne emzikli beslenmesine uymalı ve bebeğini sık sık emzirmelidir.

3. Anne sütünün yetersizliğinde , önce bebek emzirilir ; memenin kahverengi kısmı sıkıldığında süt gelmezse, bebek doymazsa ( ağlarsa ) ailenin ekonomik durumuna göre formül mama veya inek sütü sulandırılmadan günde 4 çay bardağı kadar verilir. Bunun yanı sıra yoğurt, meyve suyu ve püresi , sebze çorbası, muhallebi, yumurta, tarhana çorbası, yayla çorbası verilir.

4. Beslenme sayısı ve miktarı bebekten bebeğe göre değişiklik gösterir. Bebeğin isteğine ve anne sütünün miktarına göre , öğün sayıları ve miktar değiştirilebilir.

5. Anne sütü hiç yoksa, 1 günde 6 çay bardağı inek sütü sulandırmadan veya ailenin ekonomik durumuna göre formül mama verilir. . Bunun yanı sıra yoğurt, meyve suyu ve püresi , sebze çorbası, muhallebi , yumurta sarısı , tarhana çorbası , yayla çorbası verilir.

6. Bu ayda çocuk yavaş yavaş kahvaltıya alıştırılmaya başlanır.

7. Gıdalar tek tek , başka gıdalarla karıştırılmadan verilmelidir.

 

Meyve püresi hazırlama ;

Meyveler yıkanıp kabukları soyulduktan sonra , bekletilmeden bebeğe verilir.

Muhallebi hazırlama ;

1çay bardağı sütle hazırlanır. 1 tatlı kaşığı pirinç unu soğuk sütün bir kısmı ile iyice ezilir. Sonra sütün geri kalan kısmı ilave edilir. Hafif ateşte devamlı karıştırılarak normal kıvama gelinceye kadar pişirilir. Ateşten almaya yakın , 1 çay kaşığı bal  ilave edilebilir.

Sebze çorbası hazırlama ;

Azar azar mevsim sebzeleri , 1 çay kaşığı pirinç , 1 talı kaşığı sıvı yağ ; hepsi suda pişirilir. Tel süzgeçten geçirilip bebeğe verilir .

Yumurta ;

İyice haşlanmış (8-10 dakika) yumurta sarısı 1 çay kaşığı kadar çocuğa verilmeye başlanır. 1-2 gün arayla bu miktar arttırılarak 7 günde tam bir yumurta sarısı katı olarak verilir. ( bebekte alerji gelişme durumunda yumurtaya ara verip , sonra aynı şekilde tekrar denenir) .

 

Dyt. Lalenur Balcı 

Sevgiyle kalın ;)

 

 
Toplam blog
: 35
: 107
Kayıt tarihi
: 03.12.14
 
 

Sağlıklı beslenme ve kişisel gelişimle ilgileniyorum ..