Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '13

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

4. Boğaziçi zirvesi

4. Boğaziçi zirvesi
 

 

 

 

 
 
“İlgisini yitiren, gençliğini de yitirir.“
Sara. Bernbardt
“Dünyada insana yardım eden şey, tesadüf değil, azim ve sebattır.”
Samuel Smiles
"Tecrübeler, en iyi öğretmenlerdir. yalnız okul masrafları biraz çoktur."
Carlyle

 

 

 

                   Uzun süreçte hazırlık sonrası ve özenle programlanan T.C. Cumhurbaşkanlığı 4. Boğaziçi Zirvesi, 20–21–22 Kasım 2013 tarihlerinde İstanbul-Beşiktaş Four Seasons Hotel Bosphorus’ta gerçekleşti. Uluslararası İşbirliği Platformu Organize Komitesi Başkanı Cengiz Özgencil ve ekibinin başarılı çalışmaları, zirve süresince görüntülendi ve katılanlarla yakından ilgilendiler.

                   Amaçları şu tümcelerdedir: “Türkiye’nin, başta Orta Doğu ülkeleri olmak üzere, 1. ve 2. kuşak komşu ülkelerle  küresel ekonominin sunduğu fırsatlara yönelik olarak  stratejik işbirlikleri sürecine katkı sağlamaktır.”

                  Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin ev sahipliğindeki zirveye TOBB, TC Merkez Bankası ve İş Dünyası Vakfı destekleriyle katkıda bulundular.

                  Zirvenin onursal açılışını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 30 yıl öncesine kıyasla küresel ticarette büyük patlama yaşandığına işaret ederek, şunları söyledi: “Üretimde küresel ölçekli tedarik zincirleri oluşmuştur. Bölgesel ticari bloklar yaygınlaşmıştır. Ülkeler hiç olmadıkları kadar birbirlerine bağımlı hale gelmişlerdir. Neticede refah artmış, yoksulluk azalmıştır. Bununla birlikte gelir dağılımı açısından ülkeler arasında ve hatta aynı ülke içinde ciddi dengesizlikler ortaya çıkmıştır. Zenginle fakir arasındaki uçurum giderek artmaktadır. Toplumsal huzursuzlukları körükleyen bu faktör bugünkü konferansın konusunu teşkil eden Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da ortaya çıkan halk hareketlerini doğuran temel etkenlerinden biridir.”

                  Oturumlarda“Sürdürülebilir Küresel Rekabette Ortadoğu ve Kuzey Afrika” konusu esas alındı. Zirvenin ana tema konuşmasını Başbakan Yrd Ali Babacan yaparak ”Sürdürebilir küresel rekabet, Türkiye’nin yeni konumu ve bölgesel işbirliğinin önemi.” Konusunu işledi. Egemen Bağış, Kadir Topbaş ve Zafer Çağlayan konuşmalarını gerçekleştirdiler. Ayrıcayurtiçi ve yurt dışından katılan Kimi bakanlar, yetkin adlar ve konuşmacılar ilgiyle izlendiler.

                  Global Resources Corporation Başkanı Mehmet Öğütçü; Çin'in, Afrika kıtasında yeni güç olarak ortaya çıktığını ancak orada yalnız olmadığını belirterek, "Batılı analistler, bu kıtada Çin'in tek rakibinin Türkiye olduğunu söyleyeceklerdir." dedi. "Çin'in 21. Yüzyıl Rönesanssı" panelinin açılışında konuşan Öğütçü, oyunun kurallarını değiştiren ana aktörlerden biri olarak tanımladığı Çin'in, Hindistan ile birlikte dünyanın en önemli güçlerinden olduğunu, pek çok açıdan süper güç haline geldiğini anlattı.

                  "Kars'tan Edirne'ye ray hatları alanında gelişme söz konusu... Çin, madencilik ve liman altyapısıyla çok ilgileniyor. Bu ivmenin hep korunması gerekiyor. Çin'de 3 trilyon dolarlık yabancı döviz rezervi var ve bundan faydalanılması elzemdir. İşbirliğinin ve rekabetin geliştirilebileceği ikinci alan ise Afrika... ÇinAfrika kıtasındaki yeni güç… Olağanüstü yatırım fonları sağlıyorlar. Demiryolları, hastaneler, okullar inşa ediyorlar. Batılı analistler,  bu kıtada Çin'in tek rakibinin Türkiye olduğunu söyleyeceklerdir."        

                  Zirvenin son bölümünde enerji alanı Başekonomisti Dr.Fatih Birol, ilginç bilgiler sundu. Kısaca aktarmak gerekirse: Amerika’da kaya gazı ve kaya petrolünün çıkarılmakta olduğunu, ithalatçı olan Amerika’nın önümüzdeki yıllarda ihracatçı konumuna geçeceğini belirtti. Dünyadaki önemli aktörlerin rollerinin yeniden yazılacağını ve dengelerin bozulacağını, söyledi. 2020’li yıllarda Hindistan, bugünkü Çin’in rolünü oynayacaktır, dedi.

                  Gelecekte de Ortadoğu petrollerine Asya ülkelerinin gereksinimleri olacağını, dünya petrol ticaretinde önemli bir kaymanın gerçekleşeceğini, Ortadoğu petrollerinin rezervsinin de büyük olduğunu anlatarak Türkiye’nin petrol bakımından şanssız, ancak coğrafi konumuyla şanslı bir ülke olduğunu vurguladı.

                   İzlediğim oturumlarda bilgim arttı, ufkum genişledi. Zirvede Cengiz ÖzgencilSuat Seyitoğlu, Malik Kerimov ve Dr. Ulvi F. İlhan gibi değerlerle iletişim kurmanın yanı sıra Uluslararası İşbirliği Platformu çalışanlarıyla da tanışma fırsatını buldum. 

                                                                                                  *

muhsindurucan@hotmail.com

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..