Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '07

 
Kategori
Siyaset
 

4 cephe ABD İran Türkiye

4 cephe ABD İran Türkiye
 

Oval Ofisten dürbünle Ortadoğu’ya bakıldığında, ABD’nin bu agresif politikasının, çekilme ile neticelenmesi durumunda ortaya şöyle bir manzara çıkacak gibi gözüküyor. 1) İran Güney Irak’ı ve orada yaşayan Şiileri bariz şekilde yönetimi altına alacak. 2)Kürtler bağımsızlığının ilan edecek. 3)Türkiye Kuzey Irak’a girip Kürtlerle savaşacak…

Amerika’nın bu defa işi çok zor. Amerikan tarihinde ilk defa yalnız başına Ortadoğunun ağır taşlarını yerinden oynatmaya kalkmış bulunmakta ve bu ağır taşlar ABD nin taşıyabileceğinden daha ağır gibime geliyor.

Başkan Bush , yeni Irak Politikası’nda İran ve Suriye’yi tehdit olarak görüyor.Üstü kapalı olarak Türkiye’de ABD için bir tehdit unsuru.Kerkük’te yaşananlar, Kürtlerin bağımsızlık yolunda çaba sarfetmeleri ve en önemlisi Türkiye’nin PKK yı temizlemek istemesi, ABD nin düşünmesi gerekenler listesinde.

Türkiye ABD nin stratejik ortağı ve ABD daima her açıklamasında Türkiye’nin tedirginliklerini anladığını ve bu konuda bir şeyler yapacağını belirtmesine rağmen , herhangi bir uygulama göremedik. Öyle zannediyorum. ABD , olası bir İran operasyonunda, Türkiye’nin kendi yanında olması halinde, uygulamaya geçecek.

ABD Irakta savaşın başlamasından bu yana Sünnilerle mücadele veriyor. Ayrıca Şiilerle ilgili mücadeleyi de verirken, (İran temsilciliğinin basılması )aynı zamanda İran’ın güdümünden çıkmaları içinde çaba sarfediyor. Kürtler ise hem güney Irak’ta şiilerle olan mücadelede, hem kuzey Irak’ta sünniler ile mücadelede ve Türkiye’nin olası operasyonunda kullanılacak gibi gözüküyor.

Birde mezhep çatışmaları var ki , bölgede 3 savaş ve 1 olası savaş durumu var.

Kerkük’te yaşananlar, TV muhabirine konuşmak isteyenlerin susturulması, Türkmenler üzerindeki baskıyı iyice göstermektedir. Bazen hukuk devletinin de elinin kolunun bağlı kaldığı ve derin devlete ihtiyaç durumları yaşanıyor Kerkük’te.

Sular bulanmadan durulmaz derler. Şu anda sular bulanıyor. Her zaman demişimdir, eğer geleceğimiz ve toprak bütünlüğümüz tehdit altında değilse savaşı asla temenni etmem..

Ah şu petrol ve enerji kaynakları başka yerde olsaydı da böyle uğraşmasaydık. Bu bölgeye ve bu bölgede yaşayanlara tarih boyunca rahat verilmedi. Rahat yüzü göremedik hiç. Bakalım ne olacak? Ama öyle hissediyorum ki 2007 bahar aylarından itibaren suların durulma aşamasına geçilebilir. Bu aşamada hiç öyle kolay geçecek gibi gözükmüyor.

 
Toplam blog
: 116
: 735
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

1994 Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F. İktisat bölümü mezunuyum. Aynı üniversitede Genel İktisat Polit..