Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '18

 
Kategori
Sinema
 

4. Güne Ulaşan 28. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde, "Abla" Üç Film Daha Görür: Üç Bilge...

4. Güne Ulaşan 28. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde, "Abla" Üç Film Daha Görür: Üç Bilge...
 

Sessiz Kaos, film afişi


Dünya Festivallerinden bölümünden Üç Bilge Adam: Yönetmen Mika Kaurismaki, oyuncular Kari Heiskanen, Pertti Sveholm... 2008, Finlandiya yapımı filmin baş karakterleri, doğumda karısından bebeğin babasının kendisi olmadığını öğrenen polis, ayrıldığı eşinin yanındaki oğlunu görmek için Noel Baba kılığına giren, kanser yüzünden kalan az zamanını sona erdirme kararındaki fotoğrafçı, yurt dışında yaşarken terk ettiği karısının intiharı üzerine, bunun sorumlusunun babası olduğunu düşünen oğlunun dövdüğü aktör, üç arkadaş, Noel akşamı açık buldukları tek yerde, bir Karaoke Bar'da içmeye başlarlar. Aralarda, yüzyüze otururken birbirlerine söyleyemediklerini, durumlarına çok uygun, güzel şarkılarla dillendirirler. Karşılıklı itirafların yapılmasıyla hafifleyen gece, üçlüye, ailesinin kazara ölümüne neden olduğundan aldığı ağır depresyon ilaçlarını bırakmış genç bir kadının, aktörün oğlunun ve bir Noel Baba'nın eklenmesiyle, neşeyle sabaha ulaşır. Yönetmenin pek özendiği ilk dönem filmlerini sıkıntıyla izlediğini hatırlayan "abla", yumuşacık akan bu filmi pek beğenir; değişen yönetmen midir, kendisi midir, bilmez.

İkinci film öncesinde, yağmakla yağmamak arası kararsız havada, İnci'ye uğrayıp aldığı ayva ezmesini yiyerek Taksim'e yürüyen "abla", Ağa Camii'ne bakan duvarı kaplayan, TKP imzalı "Obama, al Tayyip'i de git!" yazılı bez afişe pek güler. Sinema kapılarına da, -arasız gösterilen festival filmleri başladıktan sonra izleyici alınmadığından-, "Obama ziyareti dolayısıyla trafikte oluşabilecek sıkışıklıkları hesap etmeyi unutmayın" anlamında, birer uyarı yazısı yapıştırılmış.

Aşk Olsun! bölümünden, İtalya 2008 yapımı Sessiz Kaos: Yönetmen Antonello Grimaldi, oyuncular Nanni Moretti, Isabella Alessandro Gassman... "Abla"nın, oyunculuğunu da en az filmleri kadar sevdiği yönetmenlerden Nanni Moretti, erkek kardeşiyle, iki kadını boğulmaktan kurtarıp eve döndüklerinde kazayla ölen karısının cesediyle karşılaşırlar. Pek üzüntülü görünmeyen baba-kız, birbirlerine biraz daha bağlanırlar, öyle ki baba, okula başlayan kızını sabah bırakır, okul önündeki parkta akşama dek çıkışını bekler. Bu arada, aralarında mongol bir çocuk, köpeğini gezdiren genç bir kız, öğlenleri yemeğini yediği lokantadakiler hatta parka bakan binalardan birinde oturan, karısını kaybedeli beri ilk kez pişirdiği fesleğenli domatesli makarna yemeğe kendisini davet eden yaşlı adamın olduğu geniş bir çevre edinir. Akrabalarının, iş arkadaşlarının parkta ziyaret ettikleri adam yavaşça tanınmaya başlar, taa ki kızı, Noel hediyesi olarak, arkadaşlarının kendisine güldüğünü, gün boyu kendisini parkta beklemeyi bırakmasını söyleyene dek!.. Karakterlerin, olaylar sarmalında, İtalyancanın kulağa hoş gelen melodisini taşıyan diyaloglarla doğal, dosdoğru anlatıldığı güzel filmin sürprizi, en sondaki kısa ama etkileyici iş adamı rolüyle Roman Polanski.

15:30; karnı aç "abla", gözüne takılan "balık" yazılı neona doğru çekilir. Turnacıbaşı Sokak girişinde, çok lezzetli balık çorbasını, temiz, güler yüzlü servis eşliğinde, 3 YTL'ye, beğenerek içer, çıkarken mısır ununda kızartılmış hamsi için döneceğine dair söz verir.

Dünya Festivallerinden bölümünden Stella: Yönetmen Sylvie Verheyde, oyuncular Leora Barbara, Melissa Rodriguez... ve yakınlarda ölen, "abla"nın Dünyanın Tüm Sabahları'ndan hatırladığı, babasının -biraz daha güzel- yüzünü taşıyan Guillaume Depardieu. Fransa 2008 yapımı film, 1977'de Paris varoşlarında sosyal yardımlarla yaşayanların kaldığı barınağı ve barı işleten anne babasıyla, saldım çayıra Mevlâm kayıra büyüyen Stella'nın çocukluktan genç kızlığa geçişini anlatır. Arjantin'den gelen Musevî arkadaşı sayesinde, kitap okumaya, müzik dinlemeye başlar; umursamadığı okulun, aslında bir şans -tek şansı- olduğunun bilincine varır. Günün diğer iki filmi gibi, doğru anlatılmış pek güzel bir öykü daha...

 

 
Toplam blog
: 591
: 63
Kayıt tarihi
: 27.07.15
 
 

İstanbul'da 20 yıldan fazla, tasarımcı grafiker olarak çalışırken bir kız çocuğu da yetiştiren "a..