Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '08

 
Kategori
Siyaset
 

4 mü büyüktür 6 mı?

4 mü büyüktür 6 mı?
 

Hukuk, 4'ün 6'dan da büyük olduğuna hükmetmektir bazan!!!


“Ak Parti’nin kapatılmaması kararı da siyasidir” başlıklı yazımda, “Doğru, hukuka uygun olan mıdır?” diye yazmıştım. Bunu bir başka ifadeyle, şöyle de yazabilirdim : Hukuka uygun olan ya da hukuki olan her zaman doğru olan mıdır?

İşte Anayasa Mahkemesi’nin Ak Parti davasına ilişkin verdiği karar soruyu bir kez daha güncelleştirdi. (Burada tartışılanın, söz konusu edilenin Anayasa Mahkemesi kararının doğruluk değeri olmadığı unutulmamalıdır.) Bu kararın iki boyutu var :

Birincisi, siyasal boyut : Anayasa Mahkemesi, anayasa açısından bir değerlendirme yapmıştır. Anayasa’ya ilişkin uygunluk değerlendirmesi, tabiatı gereği, hukuki olmaktan çok siyasal bir değerlendirmedir. Çünkü anayasa, esas olarak siyasal bir metindir. Siyasal bir referans kaynağına uygunluk açısından yapılan bir değerlendirmenin ve bunun sonucunda verilen kararın siyasal olmaması olanaklı değildir.

Dolayısıyla, Ak Parti’nin kapatılmaması kararı öncelikle siyasi bir karardır. Bu siyasi karar, Anayasa Mahkemesi’nde 6’ya 4+1’le alınmıştır. Nitelikli çoğunluk arandığı için, 4+1=5, 6’dan büyüktür. Yani bu tartışma konumuz değil. Çünkü adı üzerinde siyasi karar.

İkincisi, hukuki boyut : Kararın hukuki olan kısmı ise, 4’e 6+1’le alınmıştır. Bu kararla denilen şudur : 4, 6+1=7’den büyüktür. Matematiksel olarak 4’ün 6’dan da, 7’den de büyük olması mümkün müdür? Elbette hiçbir aklı başında insan, hatta matematiği, toplama çıkarmayı yeni öğrenmeye başlayan hiçbir çocuk, “4 6’dan daha büyüktür” demeyecektir. Hiçbir matematik dersinde, hiçbir öğretmen öğrencilerine 4’ün 6’dan daha büyük olduğunu öğretemeyecektir. Ama 4, 6’dan da, 6+1=7’den de büyüktür. Anayasa Mahkemesi, bu hükmü vermiştir. İşte hukuki karar budur.

Artık öğretmenler derslerde öğrencilere 6 ve 6+1=7’nin 4’ten küçük olduğunu anlatabilir. Ya da öğrenciler sınavlarda, eğer akıl edebilirlerse, 4’ün 6 ve 6+1=7’den büyük olduğunu, mahkeme kararına referansla yazabilirler. Yaşasın Hukuk!!! Ya da işte 4’ün zaferi!!!

Sözün özü : Hukuki bir karar ya da hukuka uygun olan bir karar her zaman doğru değildir. Çünkü bu, formel bir doğruluktur, biçimsel bir doğruluktur. Gerçekliğin hakikâti değildir. Biçimsel doğrulukların hükmünün meri olduğu yerde de hakikât sırra kadem basar. Tıpkı yanılsamaların ve o yanılsamaları besleyen kutsallığın arz-ı endam eylediği yerlerde olduğu gibi…

Hukuk 4’ün 6’dan büyük olduğuna hükmetse de, siz yine de hukuksuz kalmayın. Ya hakikât mi, dediniz? Şimdi sırası mı yani bu sorunun?



· Felsefe Öğretmeni; http://atalaygirgin.blogspot.com

 
Toplam blog
: 55
: 1448
Kayıt tarihi
: 26.04.08
 
 

Felsefe öğretmeniyim. İzmir'de görev yapıyorum. Edebiyat, felsefe, eğitim ve politikaya ilişkin yazı..