Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '18

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

4. Sinop Kitap Fuarında 2 Gün

4. Sinop Kitap Fuarında  2 Gün
 

ERKAN TURAN


Sinop’ta yaşayan ve  “ Engelleri Aşanlar” kitabımızda tanıttığımız   Gül Ustabaş Genç, kitabımızın tanıtımına büyük destek vererek , kendisi 100 kadar    alıp kitapseverlere armağan etmişti. Yıllardır sosyal medya aracılığı ile kendisi ile sohbet ettiğimiz ama  yüz yüze  görüşme nasip olmayan Gül Ustabaş Genç, her yıl yapılan   Sinop kitap fuarlarına katılmamı istiyordu ama  bir türlü nasip olmuyordu. Bu sene 4. Defa yapılan Kitap fuarına niyetlenerek,2 günlüğüne de olsa gidelim  dedik.  “10 gün sizi misafir edelim” demelerine karşılık , biz 2 günü yeterli  bulduk.

 Sabah orada olacağımız ve Samsun aktarmalı  gideceğimizden,  hem de  Samsun’da dostları görelim  dedik. Kanunen  engellilere  şehirlerarası  “yüzde 30 indirimli”   bilet kesilmesi gerekirken ve biletlerin arkasında taşıma sözleşmesinde bu yazarken  gişe memurlarının işgüzarlığı ve sertçe “ biz indirim yapmayız” diye kaba davranmasına  “ bir tatsızlık çıkmasın” diye ses çıkarmadık tabii. Samsun’da üniversiteden sınıf arkadaşım   Maliye Müfettişi Hasan Akgül’ün ikram ettiği  çorbalarımızı içerken  ilk defa Sinop’u göreceğimizin  heyecanını  yaşadık. Bafra’dan sonra deniz manzaralı   şose  de denizi seyrederek  yol aldık. Gerze  gerçekten Karadeniz’in incisi gibi ta uzaklardan paralıyordu güzel evleri ile…Uzaktan beyazlar içinde  kendine bakan insanlara gülümseyen bir gelin gibiydi sanki Gerze… Ya da damadını yani beyaza atlı prensini nazlı nazlı bekleyen gelin… 

         Bizi otogarda tabii ki Gül Hanım ile eşi Gencer bey karşıladı.  Sabah kahvaltısını  Gül hanım ve ailesi ile yaparak sonrasında  Fuar alanına geçtik. Tarihi Sinop Hapishanesi  yan sokağında  yapılan fuarda  Erdal Kara ile tanıştık. Fuar Organizatörü  de olan  Erdal Kara tam  engelli dostu. Bize  bedensel  engelli Ayşe ışık 'ın hayatını  anlattığı  " Sarı Başak Mavi Umut" adli kitabını hediye etti. Kitabın yarısını dönüş yolunda okuduk. Gerçekten de  güzel   yazılmış  sürükleyici bir kitap. Bizi  Fuarda  standında misafir etti. Daha standımızı   yeni açmıştık ki   İşaret dili bilen bir bayan  “Sen kafadan engellisin” kitabının imzalatarak teşekkür etti.

         Sonrasında  Erkan Turan Hoca  ve   öğretmen arkadaşları  işitme engelli  Onur Azgeri (İşitme engelli milli voleybolcu) ve kardeşi Ramazan   Azgeri , gelerek  ziyaret ettiler. Akşam saatlerinde ise   Onur  ve eşi çocukları, Ali Ünlü eşi ve çocukları,  Mehmet  İbrahim  Ertuğrul gelerek   bizlerle sohbet ettiler.  İşitme engelliler  kitap okumayı pek sevmediğini  alışkın olmadıklarını söylediler. Çocuklarına kitap imzalattılar. Ali Ünlü’ nün   ilkokul  2 'ye geçen 7 Yaşındaki oğlu  Ege Ünlü, yaşından daha  küçük görünmesine rağmen   “Engelleri Aşanlar” kitabını hemen orada okumaya başladı. Çay  evine geçerken  de yolda kitabı elinden bırakmayarak okudu. Biz çay içerken o halen kitabı okuyordu ve  eve gidince  de okuyacağını söyledi.  O’nun  gayretle kitap okuduğunu   gören  Gül Hanım’ın oğlu aynı  yaştaki  Atakan da   kitabı akşam okuyacağını söyledi. Daha sonra bize mesaj atan Gül Hanım Atakan’ın sözünü tuttuğunu ve  “ Sen de Kafadan engellisin” adlı kitabımızı severek  okuduğunu söyledi. Ege ile Atakan ile gurur duyduk. Tüm işitme engellilerin çocukları çok okuyarak   anne ve babalarından bir adım daha ilerde olsun istedik.      

     78 yaşında olmasına rağmen yıllardan bu yana  Sinop’ta kitap fuarı düzenlenmesi için gece gündüz çalışan emekli  öğretmen Erkan Turan’da  ilk kitabı olan  kitabını  hediye etti. Recep Yazıcıoğlu’nun liderlik sırları  kitabımızı  imzalarken “ Recep Yazıcıoğlu gibi  bir Karedeniz delikanlısı olan  Erkan Hocamıza “ diye imzalamamız  Hocayı bayağı keyiflendirdi. Bizim amaçlarımızdan birisi de yaşlı ama gönlü genç insanları keyiflendirmek olduğundan bayağı mutlu olduk.

    Osman Ünal Hoca ile tanıştık Kırıntı dergisini 79 sayı çıkaran  Kırıntı Yayınları sahibi Osman Ünal Hoca  da Erdal Kara da , Tokat’ta geçtiğimiz yıl  yapılan kitap fuarının   çok muhteşem olduğunu ve Fuarda kitap imzaladıklarını    ve bu sene ne zaman yapılacağını sordular. Biz de resmi açıklşamayı beklediğimizi  ve söylerken geçen senekinden daha güzel ve  verimli bir fuar beklentisinde olduğumuzu   söyleyerek Fuarın bu kadar yayıncılar, okurlar arasında beğeni ile söz edilmesinden dolayı da Tokatlı bir yazar olarak   gurur duyduk.

   Aynı  sorulara Mart ayında    İstanbul’da yapılan CNR   kitap fuarında da muhatap olmuştuk. O zaman da hem şaşırmış hem de sevinmiştik. Yani “Tokat’ta  da istenirse güzel fuar yapılabiliyormuş ve halkımız ve  öğrenciler  de sahip çıkabiliyormuş. ”   Bu  güzel  görüşünün ülke genelinde yaygınlaştığını gördüğümüz için. Umarım tokat kitap fuarı her sene   bir  öncekinden daha titiz ve  büyük olarak yapılır da  ülke genelinde  “Tokat  kitap ve yazar dostu şehir”   markası yerleşir. Geçen sene bunun yapılmış olması daha güzellerini de yapabilecek kapasitede  bir Tokat’ın var olduğunu gösteriyor.

   Kitap fuarında “Mor Sokak Sakinleri”  hikaye kitabının yazarı  Serpil Tuncer Hanım ile de  görüştük. Kendisi Sinoplu  ama  beyi Tokatlı olan  Serpil Hanım ile kitaplar, fuarlar  hakkında   kızları ile beraber  sohbet ettik.  Serpil Hanım da Tokat  kitap fuarından övgü ile söz etti. O’na da Tokat Gazetelerinden hediye ettik. Söyleşi için sözleştik. Kendini göstermek isteyen yazarlara , gençlere, Üniversitelilere her zaman köşemizin  açık olduğunu vurguladık.

    Bizim imza günümüzde   ünlü gazeteci Saygı Öztürk’ün de imza günü vardı ama  gelmemişti. Sonra gelecek dendi. Ünlü yazarların  imza gününün ve  söyleşilerinin kalabalık olduğunu söylememe gerek yok.

    Uzun zaman aradan sonra   bir araya geldiğimiz ve   son  yıllara  eşinin memleketi olan  Gerze ilçesine yerleşen ve  denize   nazır  evinde hem  kitaplar yazan hem de   58. Yaşında ikinci baharında   yakaladığı  3. defa babalığı doyasıya yaşamaya bakan Pazar’da doğup büyüyen, ilkokulu ve   ortaokulu Pazar’da  okuyan   Edebiyat  öğretmeni ve Tarih yazarı    İbrahim Ünsal Uçar     haklı olarak Gaziosmanpaşa Üzerine gençlik romanı yazmasına  rağmen Tokat’ta  kitap fuarlarına davet edilmediği, okullarda konuşmalara çağrılmadığı için sitem de etti. Gerze ‘de açtığı kitapçı dükkanında    yeni  kitaplar yazarak gelenler  ile sohbet ettiğini vurguladı.  “Çanakkale Cephesi” adlı kitabını hediye etti. Gaziosmanpaşa  hakkında kitap yazan   Tokatlı bir yazarın Tokat’a davet edilmemiş olmasına   biz de şaşırdık. Önümüzdeki fuarda  bunlar telafi edilir sanırım.

Osman Ünal Hoca  “Yüksel Yazıcı”  Hocanın bir kitabını  hediye etti.

“Kaçak Savcı  Zekeriya Öz” kitabının yazarı  Bekir Öztürk ile tanıştık. Bize kitabını armağan ederek  sohbet ettik. Bu tür fuarlarda  yazarlar kitaplarını hediye ederek bizim görüşlerimize  önem verip, kitapları hakkında   görüş istemeleri her yazar gibi bizi de mutlu ediyor. Bizde gücümüz oranında   okutarak yazarları ile röportaj yapmaya, daha güzel eserler ortaya koymaları  için de  olumlu görüşlerimizi  ortaya koymaya çalışıyoruz. Fuarlar bu açıdan verimli de oluyor bizlere. Hem yeni yazarlar ile hem yeni kitaplar ile  tanışarak gelişmek açısından  önemli.

   Uzun seyahatlerimde yanımda oturan gençler ile sohbet etmeye bakarım.  Üniversite hazırlık   öğrencileri  “hele puan gelsin” der. Üniversite okuyanlar  Üniversite hayatında yeterince bilinçlenemediklerinden , pişmanlıklarından bahsederler. Genelde gençlerin özgüven sahibi olmayan  ve   özgüvenli olmak için çaba harcamayan   tutumlarına üzülürüm. İletişim sevmeyen ve   konuşmaları nezaketen  yapan  , öğrenme amacında olmayan gençlerin hayatta da  çok başarılı olmasını  pek bekleyemeyiz. Bunları genelde  o  birkaç saatlik  seyahatte gençlere anlatmaya bakarım ama amaç öğrenmek olmayınca    gençlere pek tesiri olmuyor. Ama biz gene de umutla anlatmaya devam ediyoruz. Anlatacağız, yazacağız ki gençlere  karşı görevimizi yapalım. Dinlemiyor ve dinlemek istemiyorlarsa  bu onların sorunu  bizim değil galiba.

    Okumak için fuarlarda  imzalı kitap almak da işaret değil. Önemli olan kitabın bize ve hayatımıza ne kattığı ve  onlardan nasıl faydalanacağımız. Tabii ki sevdiğimiz kitabın yazarı ile tanışmak sohbet etmek  güzel ama  önemli olan kitabın  bize kattığı. Beğendiğimiz kitapları  gençlere hediye ederek,  tavsiye ederek bunu yapmaya gayret etmeye bakmamız lazım.

Recep Yazıcıoğlu  zamanında , O’nun yanında stajını tamamladığını  öğrendiğimiz  Sinop Valisi Köksal  Şakalar’ı    hafta sonu olması dolayısı ile ziyaret edemedik.  Gül Ustabaş Genç Kardeşimiz  “Recep Yazıcıoğlu’nun Liderlik Sırları” kitabımızı bizim adımıza Vali beye takdim edeceğini söyledi. Bir Valiye ustasını anlatan kitabı sunmak sanırım o’nu mutlu eder.

   Sinop aşığı olan 78 yaşındaki İhtiyar delikanlı Erkan turan ‘ın Sinop’un gönüllü kültür ve turizm elçisi olması kendisi gibi emekli  öğretmenlere de ilham veriyor ve onlara umut , sevgi ve  bilgi saçıyor. Erkan turan Hoca ile yüz yüze konuşmanın ve   kucaklaşmanın mutluluğunu yaşadık. Ancak Erkan Hoca   78 yaşında  ilk defa  kitap sahibi olan bir yazar olmanın heyecanı ile kitabını   Sinop ileri gelenlerine takdim ettiğinden   fazla görüşemedik.  Konukseverliğine gerçekten de teşekkür ederiz. 

   Kitap fuarları okulların açık olduğu zamanlarda yapılmalı ki,  şehre gelen ünlü  ve tanınan yazarların okullarda  öğrenciler ile   buluşması sağlansın. Amaç sadece kitap satmak değil, öğrenciler ile yazarları yüz yüze  getirerek, yazarların  öyle insanüstü  insanlar olmadığını görerek  çocuklarda, gençlerde yazmak hevesi varsa   özgüven  geliştirsinler.  Bu Tokat  kitap fuarında çok güzel yapılmış ve güzel sonuçlar vermiş,26 Haziran Ortaokulu  öğrencileri  bunu  “Erdemliler Takımı”  adlı kitaba dönüştürerek  hem ikinci kitabı çıkarmış hem de    yeni baskı yapışlardı. Yazmaya hevesli gençleri  teşvik etmek   bu açıdan  çok önemli. Bizlerde  okullarda gençler ile buluşmayı  çok isteriz. Yeter ki ciddi davet  olsun. 

    ki gün boyunca  kitap fuarında  bunları izledik, düşündük, yaşadık ve yazdık.  

    Aslında sadece kitap fuarları zamanında değil  senenin her zamanı festival ve fuar havasında  okullar yazarları okullarına davet ederek  öğrenciler ile tanışmasını sağlamalı  sponsorlar ile  yerel yönetim desteği ile alınan kitaplar  öğrencilere  özellikle köylerden gelen  öğrencilere hediye ederek  onlarında  kitap  okumasını sağlanmalı. Çünkü kitaba en ok ihtiyacı olan  köylerde  yaşayan  çocuklar.  “Engelleri Aşanlar” kitabımızın  3 yıl önce  Tokat’ın ilçesi   Pazar’da , her liseliye  1 tane hediye edilmesinden 3 yıl  sonra  bile bizleri ziyarete gelerek gençlerin teşekküre ederek  “kitabınızı elden ele ailemiz okudu” demesi bunu gösteriyor. Karşılaştığımız gençlerin  3 yıl sonra bile  kitabı anlatması  gerçekten sevindirici. Eminim 30 yıl sonra da hatırlarlar. Bizim 40 yıl sonra bile bize kitap hediye eden Osman Konmaz abimizi  ve  30 yıl   sonra bile bize kitap hediye eden Recep Yazıcıoğlu  valimizi unutmadığımız ve  imzalı kitaplarını saklayarak  çocuklarımıza ve misafirlerimize gösterdiğimiz gibi….Maksat imzalı kitap değil  insanların birbirine  değer vermesini kitap hediye ederek göstermelerinin 30 yıl , 40 yıl sonra unutulmadığını da göstermek. “Bir  kitap hediyesinin  40 yıl  sevinci vardır” Al bizden de bir özdeyiş işte.

   Kitap fuarlarına davet edildiğimiz  kadar katılmaya,  yazarlar ile ve gençler ile röportajlar yapmaya, yeni kitaplar ile okurlara buluşmak   için  dostlardan enerji depolayarak   Tokat’a döndük.   Gökten 3 elma düştü, biri bize, biri okuyana  biri de Sinop’ta bizi ağırlayan dostlara. Afiyet olsun…

 

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..