Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

4 Temmuz BIST 100 Teknik analizi

4 Temmuz BIST 100 Teknik analizi
 

BIST100


Dün güne yurtiçi ve yurtdışı siyasi gerginliklerin etkisiyle negatif başlayan Borsa İstanbul, (BIST) TUİK tarafından açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin çok üzerinde gelmesi sonrasında zayıflığını artırdı. Ayrıca Dünya Bankası’nın Türkiye için 2013 büyüme tahminini %4’ten %3.6’ya düşürmesi ve enflasyon verisi sonrasında tahminini revize edebileceğini açıklaması piyasalar üzerindeki zayıflığın ikinci bir nedeni olarak izlendi. İkinci seansın ortalarına doğru geldiğimizde ABD'de açıklanan ekonomik verilerin ABD Merkez Bankası’nın parasal genişlemeyi sonlandırmasına bir adım daha yaklaştığını göstermesiyle kur ve faizde sert yükselişler görüldü ve BIST günü yüzde 3'ün üzerinde düşüşle tamamladı

GENEL GÖRÜNÜM

Geçen hafta 70.000 seviyesinde başlayan ve son üç günü 77.000 direncini aşma çabası içinde nispeten temkinli geçiren endeks dün yukarıda saydığımız nedenlerle sert bir geri çekilme yaşadı.

Geçen hafta 70.000 seviyesinde başlayan hareket öncesi yukarıda 75.000 – 77.100 dirençlerine hareket görülebileceğine yönünde beklentimi yazmıştım. Bu beklentim gerçekleştikten sonra ,

Cuma günkü yazımda “İşlem hacminde yaşanacak zayıflık 77.100 direncine yaklaştıkça bir kar realizasyonu olasılığını artıracaktır.”

Salı günkü yazımda “endeksin geçen hafta yaşanan yükseliş eğilimi sonrasında bu haftanın ilk yarısında bir düzeltme eğilimi ile hareket etmesi, sonrasında ise işlem hacmi ile desteklenmesi halinde kısa vadeli trendini sürdürmesi beklenebilir.”

Dünkü yazımda “…geçen hafta yaşanan yükselişin sert olması, önemli bir destek oluşturmaması ve Bollinger Band’ın hala geniş konumunu sürdürmesi, olası 75,000 desteğinin kırılması durumunda sert düzeltmelere zemin hazırlamaktadır. Bu manada 75,000 trend desteğinin kırılması durumunda kısa vadeli riskli pozisyonların kapatılması/azaltılması uygun olacaktır” şeklindeki yorumlarım dünkü hareket ile birlikte teyit edilmiş oldu.

TEKNİK GÖRÜNÜM

Dünkü kapanışı gün içi gördüğü en düşük değere oldukça yakın olan ve yeniden çok kısa vadeli hareketli ortalamalarının altına inen endeksin, bu hareketinin işlem hacmindeki nispi artışla onaylanması olumsuz olarak değerlendirilebilir. Güne dünkü sert satışların tepkisi niteliğinde 74,000 üzerinde başlangıç yapmasını beklediğim endeksin bu destek seviyelerinde tutunma yönünde göstereceği başarı ya da başarısızlık kısa vadeli yön tayini açısından belirleyici olacaktır. Bu desteğin üzerinde tutunamaması durumunda ikili dip formasyonunu gündeme geleceğinden bir önceki dip 70.000 seviyeleri gündeme gelecektir.

TEKNİK GÖSTERGELER

Kısa vadeli teknik göstergeleri incelediğimizde, Williams’R ve CCI hafta başında aşırı alım bölgesine girmeden yataya geçmesinin ardından düşüşe geçerek satım sinyali verdiği görülmektedir. Diğer taraftan trendin devamı ve güç kazanması açısından takip ettiğimiz ve önceki gün 100 referans çizgisinin hemen altında yönünü aşağı çeviren Momentum’un dün yeniden 100 referans çizgisine yönelmesi ise aşağı yönlü sert satış riskini azaltmaktadır. Bu manada takip ettiğiniz aşırı düşmüş hisselerde tepkiye yönelik pozisyonlar açılabileceğini düşünüyorum ancak bu pozisyonlarda seçici davranılmalıdır.

Destekler: 73.700 – 73.000 – 72.500

Dirençler: 74.000 – 74.300 – 75.000

 

Bol Şans

Esra YILMAZ

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..