Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

4 Temmuz Çarşamba

4 Temmuz Çarşamba
 

Gazetelerde yer alan günün en önemli haberi eski deniz kuvvetleri komutanı Orgeneral İlhami Erdil’in haksız mülk edinmekten aldığı hapis cezasının onanak cezaevine konması.

Türkiye’de ilk kez bir kuvvet komutanının bu duruma düşmüş olması bakımından olay ilginç. Askeriyenin en üst rütbedeki bir komutanına böyle bir ceza vermesi açısından da konu ilginç.

Kuvvet komutanı makamına yükselmiş birinin böyle bir suç işlemesine ben şahsen üzüldüm. Her meslekten suç işleme eğilimi olan insan çıkabilir. Bu açıdan herhangi bir imada bulunmayı kesinlikle aklımdan geçirmiyorum.

Ama Türk silahlı kuvvetlerinde bu aşamaya gelmiş birinin böyle bir sonucu düşünecek seviyede olması gerekirdi diye düşünüyorum. Dünya hırsı bu kadar mı insanın gözünü kör eder? Allah herkesi büyük konuşmaktan korusun.

Bu arada Hürriyet gazetesinin manşetini de ilginç bulduğumu söylemeliyim. Size ne anlatıyor veya sizce ne ima etmeye çalışıyor?

VE ERDİL ERDOĞAN’IN CEZAEVİNDE (Hürriyet). Haksız mal edinmekten hüküm giyen eski Deniz kuvvetleri Komutanı İlhami Erdil dün teslim oldu ve Saray cezaevine konuldu. 2 yıl 6 ay hapis cezası alan Erdil’in rütbesi de geri alındı.

BİR KUVVET KOMUTANI İLK KEZ HAPSE GİRDİ (Posta). Kanuna ve genel ahlaka aykırı biçimde haksız olarak bir sitede iki daire edindiği gerekçesiyle 2, 5 yıl hapse mahkum edilen eski Deniz Kuvvetleri Komutanı İlhami Erdil Saray cezaevinde er rütbesiyle yatacak.

KOMUTAN CEZAEVİNDE (Sabah). Türkiye’de ilk kez bir kuvvet komutanı cezaevine girdi. İlhami Erdil haksız mal edinme suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasının infazı için Saray cezaevine konuldu.

VE ERDİL CEZAEVİNDE (Vatan). Deniz kuvvetleri eski komutanı Oramiral İlhami Erdil dün Tekirdağ Saray cezaevine girdi. Bir yıl yatacak.

ERDİL PAŞA HAPİSTE (Yeni Şafak). İlk kez emekli bir kuvvet komutanı haksız mal edinmekten hapse atıldı. Erdil Paşa 2 yıl 6 aylık cezasını çekmek üzere Saray cezaevine konuldu.

*****

Günün diğer önemli bir haberi ise “Vatansever” adı altına sığınarak yapmadığı rezalet kalmayan bir dernekle ilgili.

Danıştay tetikçisi Arslan’ın üzerindeki kartvizitle gündeme gelen derneğin işlemediği suç yok. Mitinglerde provakatörlük yapmaktan şehit ailesini dolandırmaya kadar her yolu denemişler.

Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği … Adına bakınca da insanların nasıl bir duyguya kapıldığını tahmin edebilirsiniz.

VATANINI SEVENE BAK (Akşam). Vatan, bayrak gibi kutsal kavramları da suça alet ettiler. Vatansever Kuvvetler Derneği adı altında sahtecilikten gaspa, adam kaldırmaktan yağmaya kadar her şey yapılmış.

VATANSOYAR ÇETE (Bugün). Polisin 14 aylık takiple şifrelerini çözdüğü Vatansever Kuvvetler Güçbirliği Hareketi mensupları işlemedik suç bırakmamış. Bir şehit eşini bile dolandırmışlar.

ŞEHİT AİLELERİNİ BİLE DOLANDIRMIŞLAR (Cumhuriyet). Vatansever Kuvvetler Güçbirliği Hareketi yöneticisinin de aralarında bulunduğu 18 kişiden 12’si tutuklandı.

BU DA VATANSEVER ÇETE (Radikal). Darbe planlamak, tehdit, işyeri kurşunlamak, sahtecilik gibi suçlarla tutuklanan 12 “Vatansever” bir şehit eşini bile dolandırmış. Çete üyeleri bazı asker, hakim, savcı ve polislerle de sıkı fıkıymış.

ŞEHİT AİLESİNİ DOLANDIRMIŞLAR (Yeni Şafak). Kendilerine Vatansever Kuvvetler adını veren ve Danıştay tetikçisi Arslan’ın üzerindeki kartvizitle gündeme gelen derneğin şehit yüzbaşının tazminatının eşinin elinden aldığı ortaya çıktı.

POLİS 1 NUMARALI VATANSEVERİN PEŞİNDE (Zaman). Kamuoyunda vatansever olarak bilinen derneğe yönelik operasyonda ilginç bilgilere ulaşıldı. Suç örgütü kurdukları gerekçesiyle dün tutuklanan 12 zanlının talimatları 1 numara kod adlı yerden aldığı tespit edildi. Polis esrarengiz şahsı ararken suçlamalar arasında şehit yüzbaşının eşinin dolandırılması da dikkat çekiyor.

*****

Hrant Dink cinayetinin dün yapılan ilk duruşması olaylı geçmişti hatırlayacaksınız. Avukat Dink ailesine karşı gereksiz bir sözlü saldırıda bulunmuştu.

Duruşmanın yankıları değişik açılardan bugün yine Basın’a yansıdı.

DİNK CİNAYETİ ARKADAŞ İŞİ (Milliyet). Eski Trabzon Emniyet Müdürü ve şimdiki Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat daire Başkanı Ramazan Akyürek, Hrant dink cinayetinin Yasin Hayal’in arkadaş grubu tarafından işlendiğini ve herhangi bir örgüt bağının tespit edilmediğini söyledi.

HÂLÂ ARKADAŞ GRUBU DİYOR (Sabah). Emniyet Gene Müdürülüğü Dink zanlıları için resmi yazı yazdı. Buna göre ortada ne örgüt, ne çete var.

ASIL SORUMLULUAR DURUŞMADA YOKTU (Yeni Şafak). Dink ailesinin avukatları suikastin arkasındaki asıl isimlerin duruşmaya getirilmediğini söyledi.

*****

İç politikada seçime doğru kılılar çekilmeye, kozlar paylaşılmaya devam ediyor. Başbakan gittiği her yerde milletin iktidarı olduklarını tekrar ediyor.

MİLLETİN İKTİDARIYIZ (Türkiye). Başbakan Erdoğan, halkını unutanlardan değiliz, ikinci iktidar döneminde Türkiye çok daha başka olacak, dedi.

*****

Bu arada haziran ayının enflasyon fiyatları açıklandı. Rakamlarda geçtiğimiz aylara göre düşüş olduğu gibi ilk kez eksi enflasyon da yaşandı.

Muhalefetin iktidar aleyhinde kullandığı kozlar, ortaya çıkan gerçeklerle etkisini sürekli azaltıyor. Enflasyonun düşmesi yanında dolar da son yılların en düşük seviyesine inerken borsa da tavan yaptı.

BORSA REKORA UÇTU (Akşam). Siyaset gergin günler yaşamasına rağmen piyasada işler iyi. Borsa yükselirken dolar 1.29’a düştü.

ENFLASYON SEVİNDİRDİ (Radikal). Enflasyon rakamları bu yıl ilk kez düşüş gösterdi. Tüketici fiyatları binde 24 üretici ise binde 11 azaldı. Yıllık enflasyon üreticide 2, 89’a indi.

İSTİKRAR DOPİNGİ (Star). Seçime 18 gün kala dolar 1, 30’un altında. Enflasyon ekside. Borsa rekor kırdı.

ENFLASYON EKSİYE DÜŞTÜ (Yeni Şafak). Enflasyon haziran ayında eksiye düştü. Tüketici fiyatları ortalama binde 24 oranında geriledi.

*****

Anketlerin yapıldığı ilk günden beri birinci parti olma konumunu koruyan Ak Parti’nin giderek mecliste çoğunluğu sağlayacak bir oy oranına ulaşacağı sanılıyor. Bu tahmin elbette bazı çevreleri üzüyor.

Özellikle hesaplarını CHP MHP koalisyonu üzerine kuranlar, MHP’nin barajı aşması için ellerinden geleni yapıyorlar. Ancak MHP’nin şehit ailelerini ve terör olaylarını istismarı, başta aşılır gözüyle bakılan baraja takılma korkusu yaratınca, meydanlarda Apo için atılan ip, partinin boynuna dolandı.

Şu anda CHP dışındaki sağ partilerin oylarının MHP’de toplanması gibi gibi bir kampanyaya bel bağlanmış durumda. Bunun da sonucu ne kadar değiştireceği önümüzdeki günlerde belli olacak.

CHP İKTİDARI İÇİN MHP’YE OY VER (Star). Solda CHP’li bir iktidar için ümitler MHP’nin barajı aşmasına bağlandı. MHP düşmanlığıyla bilinen birçok isim açıkça sağ oylar MHP’ye kampanyası başlattı.

CHP VE MHP YÜZDE KAÇ ALIR (Vatan). Vatan’ın analizine göre CHP’nin oyu yüzde 25 civarında. MHP ise barajı çok rahatlıkla geçiyor.

*****

Genç Parti’nin daha çok AKP’ye karşı olanların oyuyla ayakta kalmaya çalışması, CHP MHP koalisyonunu öne çıkaranların işine gelmiyor. İktidar partisi de Uzan’dan rahatsız. Bu arada Cem Uzan’la ilgili TMSF’nin ortaya çıkardığı sonuçlar, sanki Genç parti üzerindeki kenetlenmeyi çözmüş gibi.

İSVİÇRE İDDİASININ HEDEFİ SİYASİ LİNÇ (Akşam). Genç Parti Genel Başkan Yardımcısı Emin Şirin Cem Uzan’ın İsviçre’de gizli hesabı bulunduğu iddiasına sert çıktı.

CEM UZAN’IN İSVİÇRE HESABI (Milliyet). Genç Parti lideri Cem Uzan’ın yok dediği İsviçre bankalarındaki hesaplara Milliyet Ulaştı. Cem Uzan ve eşi adına iki bankada açılmış 9 hesap var. Uzan grubuna ait ise toplam 105 hesap var.

*****

Öte yandan MHP’nin ısrarla üzerinde durduğu Kuzey Irak operasyonuna hükümetin yeşil ışık yakıyor gibi görünmesi de kimsenin işine gelmiyor. Çünkü böyle bir operasyonun Türkiye’ye neler kaybettireceğinden çok, ne yazık ki seçim öncesi Ak Parti’ye kazandıracağı prestij daha öncelikli düşünülüyor.

KUZEY IRAK TEZKERESİ MECLİSE GELİYOR (Vatan). Erdoğan’ın dün 3 haftadır görüşmediği Sezer’e çıkması sınır ötesi operasyonu görüştüler yorumlarına yol açtı. Meclis’in 9 ya da 11 Temmuz’da toplanması gündemde.

*****

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, İpekyolu 2007 General/Amiral seminerinin açılışında yaptığı konuşmada NATO’ya sitem etti ve terörün bilinmeyen bir yüzüne dikkat çekti.

Bilerek veya bilmeyerek PKK’ya destek olanların aslında bir anlamda bir gün kendilerini de vurabilecek olan teröre destek verdiklerinin altını çizerek sitemde bulundu.

NATO’YA SİTEM (Cumhuriyet). Büyükanıt PKK’ya verilen destek nedeniyle mücadelede sıkıntı yaşandığını söyledi.

HAYALKIRIKLIĞI YAŞATIYORLAR (Sabah). Genelkurmay başkanı Orgeneral Büyükanıt NATO konuklarına terörle mücadelede işbirliği beklerken bazı tavırlar bizi hayal kırıklığına uğratıyor dedi.

TERÖR SİZİ DE VURUR (Türkiye). Antalya’da yapılan İpekyolu 2007 General/Amiral seminerinin açılışında konuşan Büyükanıt, unutulmaması gerekir ki, terörizm bumerang gibidir. Bir ülke teröre destek verirken aslında kendi ülkesinde teröre zemin hazırlamaktadır dedi.

*****

Geçtiğimiz günlerde bir Alman gencinin bir İngiliz kızıyla olan probleminin özellikle Almanya’da gereğinden fazla büyütülerek Türkiye aleyhinde bir durum yaratılmaya çalışıldığından bahsetmiştik.

Aslında bu konuda Türkiye’nin sadece olayın meydana geldiği yer olmaktan öteye biri ilişkisi bulunmamasına rağmen, Trkiye’ye sorgular mahiyette davranışlar sergilendiğine şahit olmuştuk.

Şimdi ise Almanya’da meydana gelen bir olay dikkatleri üzerine çekti. 7 yaşındaki bir Türk çocuğu okulda bir Alman kıza tacizde bulunduğu için okuldan uzaklaştırma cezası aldı. Almanya 13 yaşındaki İngiliz kızıyla cinsellik yaşayan 17 yaşındaki gencini ise flört yaptığı gerekçesiyle masum sayıyor.

MARCO’YA FLÖRT EMRE’YE TACİZ (Hürriyet). Antalya’da 13 yaşındaki İngiliz kıza cinsel taciz iddiasıyla tutuklanan 17 yaşındaki Marco’nun yaptığına flört diyen Almanlar 7 yaşındaki Emre’yi okul arkadaşı Alman kıza cinsel tacizde bulundu diye okuldan uzaklaştırdılar.

*****

Günün ilginç haberlerinden biri de dünyaca ünlü bir havayolu şirketi olan Alman Lufthansa uçağında küçük bir çocuğunun parmağının kopması.

Önündeki koltukta bulduğu bir deliğe parmağını sokan çocuk çıkaramayınca, hostesin biraz sertçe çekmesiyle çocuğun parmağı kopmuş. Üstelik zamanında müdahale edilip parmak sterilize edilerek hastaneye ulaştırılamadığı için yerine de dikilememiş.

PARMAK UÇTU (Posta). Frankfurt İstanbul seferini yapan Alman Havayolları Lufthansa’ya ait uçakta yolculuk yapan Kılıç ailesinin 3, 5 yaşındaki oğlu Ekrem önündeki koltukta bulunan bir deliğe parmağını soktu ve çıkaramadı. Ailenin iddiasına göre hostes çocuğun elini hızla çekince parmak koptu.

*****

Gazetelerdeki diğer manşetler de şöyle:

İSTANBUL’DA BERDEL DRAMI (Akşam). Şehrin göbeğinde akıl almaz ilkellik. Berdel kurbanı 13 yaşındaki kız işkence ve tecavüze uğradı. Sonunda kaçıp polise sığındı.

KÖŞK ATIŞMASINA SEÇİM ERTELEMESİ (Akşam). Şimdiye kadar köşk adaylığım devam ediyor diyen Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı konusunu seçimden sonra konuşmak lazım diyerek kavgaya ara verdi.

ABD’DEN BİR KURUŞ BİLE ALMADIK (Bugün). Dışişleri Bakanı Gül, Baykal’ın “Kuzey Irak’a girmemek karşılığında ABD ile 1 milyar dolarlık anlaşma yaptılar” iddiasına böyle net cevap verdi. Ortada gizli bir belge de yok, her şey açık.

KANSERE KARŞI KARPUZ (Bugün). Yaz günlerinin serinleticisi karpuz, aynı zamana bir şifa kaynağı. Karpuz hem kansere karşı etkili hem de kalp ve tansiyona iyi geliyor.

TÜRKİYE AB’Yİ ÜZDÜ (Cumhuriyet). AB askeri komite başkanı orgeneral Bentegeat Türkiye’nin AGSP kapsamındaki tugayını çekmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdi.

SINIRDA BARZANİ TANKLARI (Güneş). Biz hâlâ tezkereyi tartışaduralım, peşmerge Saddam’dan kalan tankları kapımıza dayadı.

DAMAT KUZEY IRAK’TA BÜYÜK BİR İŞ KAPTI (Güneş). Berat Albayrak’ın Genel müdür olduğu Çalık holding dev ölçekli iki bina ihalesi aldı.

ELELE İNTİHAR (Güneş). Evli polis memuru ile 3 çocuk annesi kadın arasındaki yasak aşk kanlı bitti.

YUNANİSTAN DA TÜRK BANKASINA SINIRI AÇTI (Hürriyet). Ziraat Bankası’nın Yunanistan’da Atine ve Gümülcine’de iki şube açmak için yaptığı başvuruya beklenen onay çıktı.

TIPATIP (Takvim). Tıpta büyük devrim. Labaratuvar ortamında bebek üretildi. Üstelik anne karnında büyüyenlerden hiç farkı yok.

CAN DOSTTAN TUZAK (Takvim). Can dostunu para al gel diye çağırdı, öldürdü, yaktı, parayı alıp kaçtı.

Yarın yeniden beraber olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..