Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '07

 
Kategori
İlişkiler
 

40 Yaş Üzeri Kadınlar Bulmacası

40 Yaş Üzeri Kadınlar Bulmacası
 

Mehmet Bey, "40 yaş üzeri kadınlar Cumhuriyet’in bulmacası gibi çözülmesi zordur!" sözü hakkında ne düşünüyorsunuz? N. Şahin.

Sayın Şahin,

Böylesine genelleştirilmiş bazı görüşler ilk okuyuşta hoşa giden ifadeler olmaları nedeniyle üzerinde biraz düşünmemizi sağlarlar; ancak düşündükçe, eriyen buz parçaları gibi zihnimizden damla damla silinirler.

Bu ifadede birkaç hata görüyorum...

Birincisi: Her bireyin (kadın veya erkek fark etmez) yetişme tarzı, aldığı eğitimin süresi ve kalitesi, deneyimleri, yetenekleri ve genetik yapısı farklı olduğu için, 40 yaşına girmiş olması onu yaşdaşları ile eşit düzeye getirmez. Kişi 40 yaşında çok yönlü ve çok karmaşık bir yapıya da sahip olabilir, yalın ve kolay anlaşılır bir yapıya da. Dolayısıyla burada kocaman bir genelleme hatası var...

İkincisi: Bu sözün sahibi rölativite/görecelik/izafiyet kavramının farkında değil galiba. Çünkü en karmaşık insanları bile kolayca "çözebilen" pek çok insan olduğu gibi, en sade insanları bile anlamaktan aciz çok sayıda insan vardır. Yani, birine göre zor olan şey, bir başkasına göre çok kolay olabilir.

Üçüncüsü: Bir kadını, bir kadın daha iyi anlar, bir erkeği de bir erkek. Ana olunmadan analık, baba olunmadan babalık anlaşılmaz. Erkekler dokuz ay hamilelik sırasındaki hormonsal ve duygusal değişikliklerin sonuçlarını yaşamadıkları için tam olarak duyumsayamazlar kadınlığı; kadınlar da erkeklerin askerlik hatıralarını neden uzun uzun anlatmak istediklerini anlamakta zorluk çekerler... Öyleyse bu "bulmaca"nın zorluğu veya kolaylığı cinsiyetlere göre de değişir.

Dördüncüsü: Teşbihte -her zaman olduğu gibi- hata var. Şöyle ki: Bir gazete bulmacası, verilen sözel ipuçlarının bazı çağrışımlar yapması umularak ve bulunan sözcüklerin özel bir şablona yerleştirilmesi amaçlanarak hazırlanır. Bulmacanın kuralları katıdır ve değiştirilmeye müsait değildir. Oysa insanları anlamak veya çözmek katı kurallarla mümkün olmaz, esneklik gerektirir. Hatta "Yaşasın çözdüm!" dediğiniz anda bile, o, belki tahminlerinizin çok ötesinde epeyce değişmiş, kişisel bir evrim ya da devrim geçirmiş veya gerçek kişiliğini gizleyen maskelerinden birini daha çıkarmayı yeğlemiştir. Kaldı ki, onun -kendisinin bile farkında olmadığı- derinliklerine inebilmeniz belki de asla mümkün olamayacaktır.

Bu güzel soru için teşekkür eder, 40 yaş üzeri bir erkek olarak beni, bu yanıtımla ne kadar çözdüğünüzü bildirmenizi rica ederim.

Sevgi ve saygıyla...

 
Toplam blog
: 147
: 2923
Kayıt tarihi
: 05.05.07
 
 

İngilizce öğretmeniyim, çevirmenim, dilmaçım, araştırmacıyım. / Beş kitabım var: Beynin Kimliği, ..