Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '12

 
Kategori
Genel Sağlık
 

40 Yaş üzerinde Tüp Bebek tedavisi ve Başarı şansı

40 Yaş üzerinde Tüp Bebek tedavisi ve Başarı şansı
 

40'lı yaşlarda tüp bebek tedavisi


Eğer ileri yaşlarda, özellikle 40 yaş üzerinde tüp bebek tedavisi ve tedavilerde başarı şansı hakkında sorularınız varsa, kapsamlıca düşünülmesi gereken birçok etken mevcuttur. Özellikle bayanlarda yaş ilerledikçe gebelik oranları hızla düşmektedir. Erkeklerde fertilite sorunları daha yavaş ilerlemekte ve çok daha ileri yaşlara kadar babalık duygusu tecrübe edilebilmektedir, fakat bayanlarda bu tür sorunlar daha erken yaşlarda baş gösterebilmektedir.

Her bir kadın belli bir miktar over rezervi ile doğmakta, ve yıllar geçtikçe bu rezerv azalmakta ve menapoz dönemi ile sonlanmaktadır. Bu yüzden, 30'lu yaşların sonlarına doğru gebelik elde etmek zorlaşabilmekte ve 40'lı yaşların üzerine çıkıldığı zaman yardımla üreme yöntemleri bile sonuç vermemektedir.

Temelde bu sorunun altında yatan birkaç neden vardır. Bir tanesi, yaş ilerledikçe azalan over rezervidir. Bir diğer neden ise, ilerleyen yaşlarda yumurtanın genetiğinde bozulma başlaması, ve bu genetik sorundan dolayı döllenememesi veya döllense bile genetik defektlere yol açabilmesidir. Aslında ileri yaşlarda yaşanan düşük tecrübelerinin ana sebebi de budur.

Peki 40 yaş üzeri gebelik isteniyorsa umutsuz mu olmalıyız? Tabi ki hayır. Her ne kadar da istatistikler bizim yanımızda olmasa da, alternatif çözümler üretilebilir. Bu çözümlerden biri, ve en başarılısı birkaç IVF siklusunu birleştirmekten geçer. İleri yaşlarda tüp bebek tedavilerinde elde edilen yumurta sayısı ve kalitesi düşüş gösterdiğinden dolayı, birkaç kez tedavi görüp toplanan yumurtaların birleştirilmesi ve 2-3 siklus sonunda embriyo transferi yapmak başarıyı oldukça artıran bir unsurdur. Bu sayede 2-3 siklusta elde edilen yumurtalar döllenerek en kaliteli ve en hızlı gelişim gösteren embriyolar seçilerek çoklu embriyo transferi gerçekleştirilebilir ve başarı şansı bu oranda katlanabilir.

Bununla birlikte tedavi öncesi yumurta kalitesi ve sayısını artırmaya yönelik bir takım ilaç takviyesi de başarıyı artırabilmektedir.

Tabi ki zaman aleyhimize çalıştığından dolayı 40 yaş üzerinde gebelik planlanıyorsa zaman çok geç olamdan bir an önce tedavi planlanmalıdır.

Sağlıklı günler dileklerimle,

 


Dr. Savaş Özyiğit 

 
Toplam blog
: 11
: 1008
Kayıt tarihi
: 27.07.12
 
 

Ankara Üniversitesi TIP FAKÜLTESİ'nde  1967-1971 yılları arası eğitim gördu. 1971-1973 yılları ar..