Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '09

 
Kategori
Güncel
 

4207 sayılı dumansız hava sahası !

4207 sayılı dumansız hava sahası !
 

Akciğer Kanserinin 80% nedeni sigara.


Öyle heyecanlıyım ki, saatleri, günleri sayıyorum. 19 Temmuz 2009 ülkemiz için yeni milat.

Milyonlarca kapalı mekan, "Dumansız Hava Sahası." olacak. Artık tertemiz havada nefes alacak olmanın mutluluğu dışında, milyonlarca tiryaki sigaradan uzaklaşmayı deneyecek. Tamamen bırakanlar da olacak. Hem içene, hem de çevresine zararı büyük bu musibetten kurtulma yolunda son büyük adım atılacak.

1993 yılının bir Mayıs günüydü. Singapur Havalimanı’nda bazı odacıklar görmüştüm. Hafiften bir sis dumanı vardı sanki içinde! Sonra da insanları gördüm o dumanlara karışmış! Büyük şaşkınlık içinde, sigara odalarıyla ilk tanışmamdı o gün. İzole edilmişti insanlar! 30 yıl önce uçaklarda da sigara içiliyordu. Sonra sadece arka sıralarda içilmesine izin verilmeye başlandı ve nihayetinde tamamen yasaklandı. Batı bizden önce almaya başladı önlemlerini. İnsanları bu zehirden kurtarmaktı amaç, kurtaramıyorsa da içmeyenleri korumaktı. Öyle ya, içmeyenin ne günahı vardı?

Sıkı bir sigara karşıtı da olsam, sonraları yadırgadığım gözlemlerim oldu batıda. Sigara içenlere ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılıyor ve girebilecekleri kapalı mekanlar sınırlanıyordu. Sigara fiyatları da inanılmaz pahalı tutularak caydırıcılık hedefleniyordu. Koyu tiryakiler sararmış dişleri, üzerlerine sinmiş tütün kokuları, sararmış bıyıkları, sararmış işaret parmaklarıyla zaten hemen tanınıyordu. Onlar Kül Tablası değil, insandı oysa. Mesela Amerika'da, sigara içen hastalara tedavide öncelik tanınmıyor. Biliyorsunuz, ünlü kalp doktorumuz Mehmet Öz de, "sigara içen hastaya bakmam." demişti! Öyle ya, sen her gün kendini ve çevreni zehirleyeceksin, hasta olunca da, "aman doktor." diyeceksin! Öte yandan, hemen tüm Avrupa Havalimanlarında büyük sigara üreticilerinin, havalandırması mükemmel, dış dünyadan izole sigara içme odaları bulunuyor. Her ne kadar o odalardaki insanlara üzülerek bakıyor olsak da bize bir zararları dokunmuyor. Kendi zehirli dumanlarını kendileri soluyor.

Yemeğe götürdüğüm yabancı misafirlerimin en hayret ettiği manzara ve bana sordukları soru ise şuydu.

“Bu insanlar yemek yerken aynı anda sigara içmeyi nasıl başarıyorlar?”

Aslında aynı anda içki de içiyorlardı! Öyle garip görüntülerdi ki bunlar! Mantıklı bir cevabı da yoktu..

Sigara içmenin büyüklük, ya da diğer çocuklar arasında karizma yarattığına inanılan eğitim süreçleri geçirdik hepimiz. Hani şu çorap içine saklanılan sigaraların okul tuvaletinde içildiği günler. Ben büyüdüğümü o şekilde ifade etmedim, eksikliğini de hissetmedim. Sigara alışkanlığı artık gittikçe eğitimsiz toplumlara, 3. Dünya ülkelerine inmeye başladı. Çünkü kalkınmış ülkelerde sigara içmek yasak olduğu kadar, utanılacak bir şey de. Sayıları hızla artan eğitimli, sigara içmeyen anne-babaların çocukları da zaten sigaradan uzak duruyorlar. Sigara lobileri epey gayret sarfetti yasanın iptali için. Yani, “lütfen bırakın da Türkleri zehirlemeye devam edelim.” demekti niyetleri! Kocaman bir alkış, kararlı ve güçlü hükümetime. Ve şimdi kara kara düşünen restoranlar bakalım yasaklara karşı nasıl oryantal çözümler arayacaklar? Çünkü kapalı mekanlarda sigara odaları yapmak da yasak. Merdivenlerde, koridorlarda, balkonlarda dahi sigara içmek yasak. Konutlar hariç, kesinlikle mekanın dışına çıkılması gerekiyor. Stadyumlarda da ancak özel bölümlerde sigara içilebilecek. Otellerde de sigara odaları olacak.

Hepimiz 4207 sayılı kanunun uygulanmasında devletimize yardımcı olmalıyız. Kendini zehirlemekten hoşnut tiryakilerin yarattığı o pis kokulu, zehirli dumanı yarım asırdır istemeden soluyorum. Benim günahım ne? Siz sandalyenize kurulup, bir çatal köfte, bir duble rakıdan sonra derin bir nefes çekip havaya üfleyeceksiniz, ben de sizin o sarımsak ve anasonla karışmış, 2000’i zehirli, 4000 kimyasal madde içeren pis dumanınızı teneffüs edeceğim!! Hem de bunu, sağlıklı beslenme adına balık yerken yapacağım!! Artık bitiyor. Kapalı mekanlar, en güzel yerler bizim. Ama asla hoşnut değiliz bu mecburi izolasyondan. Özlemle sizi de aramıza bekliyoruz. Bırakın o musibeti, gelin hadi. Bugüne dek biz sizin yanınızdaydık, şimdi sıra sizde.

Benim ailemde de sigara içenler var ve inşallah bu kanun sigarayı bırakmalarına ön ayak olur. Daha sağlıklı bir toplum, tertemiz bir hava için hepimiz bu yasayı desteklemeliyiz. Haydi, devlet-millet el ele verme zamanı.

http://www.havanikoru.org.tr

 

 
Toplam blog
: 462
: 1159
Kayıt tarihi
: 07.03.09
 
 

Ne güzel bloglar yazdık, ne muhteşem dostluklar kurduk; onlar kaldı baki... ..