Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mayıs '09

 
Kategori
Genel Sağlık
 

4207 sayılı yasa

4207 sayılı yasa
 

Artık bu görüntüler olmayacak


Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO)nün 1988 yılında aldığı bir karardan sonra 31 Mayıs her yıl dünyanın her yerinde “sigarasız gün” olarak kutlanır. Ortalama her 6, 5 saniyede sigara yüzünden 1 kişinin öldüğü dünyada, işte bu gün içerisinde insanlara tütün ve tütün ürünlerinin zararı anlatılır, sağlık ve ekonomiye getirdiği olumsuz katkıları irdelenir, insanlar sigara içmemeye özendirilir, içenlerin bıraktırılması teşvik edilir ve hiç değilse yılda bir gün dünya sigara belasından arındırılsın istenir.

İşte yaklaşan bu gün sebebiyle ben de size bu konuda yazmak istedim. Ancak hemen hemen her gün televizyon, gazete, dergi, internet gibi yerlerde karşınıza çıkan sigaranın zararları üzerine bilgi vermeyeceğim. Sigaranın başta solunum, dolaşım, sindirim ve üreme sistemi olmak üzere vücudumuzda bulunan bütün sistem, organ ve dokulara zararı olduğunu, başta kanser olmak üzere birçok hastalık ve harabiyete yol açtığını bilmeyeniniz, duymayanınız kalmamıştır. Her gün haberlerde yada etrafımızda sigara yüzünden oluşmuş olumsuz örnekleri görmekteyiz. Bütün bunlara rağmen insanlar hala sigara içmektedirler. Çünkü sigara hem fiziksel, hem de psişik bağımlılık yapmaktadır. Dolayısıyla da bunun zararlarını en iyi bilen hekimlerde bile sigara bağımlılığı maalesef bulunmaktadır. Bu yüzden size zararlarından değil, mücadeleyle ilgili çıkan yasadan bahsedeceğim.

Kişileri ve nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından korumak, tütün ürünlerinin alışkanlığını özendirici reklam, tanıtım ve teşvik kampanyalarını önlemek, herkese sağlıklı ve dumansız bir ortamda çalışma ve yaşama temel hak ve özgürlüğünü sağlamak amacıyla çıkarılan 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun hepinizin de bildiği gibi yürürlükte ve kademeli olarak etkili olmaya başladı. Toplu taşım araçlarıyla başlayan yasaklar gittikçe yaygınlaştı ve kapalı alanlarda yasak uygulamasıyla da günlük hayatımıza iyice girdi.19 Mayıs 2008 de fiilen başlayan kanunla;

*Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında,

* Koridorları dâhil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binaların kapalı alanlarında,

* Taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında,

* Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında sigara içmek tamamen yasaklanmıştır. 19 Temmuz 2009 tarihinden sonra ise

* Özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde tüketilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Yasanın getirdiği düzenlemelere uyulmadığı takdirde çocuklarımız, sevdiklerimiz, iş arkadaşlarımız tütün dumanının sebep olduğu bir çok ölümcül hastalık riski ile karşı karşıya kalacaktır. Ayrıca yasanın ihlali durumunda idari para cezaları, disiplin cezaları ve hapis cezaları uygulanacaktır. Yasak olan yerlerde sigara içenlere 69 TL para cezası vardır. Yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınması ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sorumluları, işletme izni veren kurum tarafından yazılı olarak uyarılacaklardır. Uyarıya rağmen verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyenler, belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında mahallin mülki amiri tarafından 560 TL'den 5.600 TL'ye kadar idari para cezası ile cezalandırılacaktır. Ayrıca işyerlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında `Sigara İçilmez Levhası' bulundurmayanlara 1.120 TL parasal cezai işlem uygulanacaktır.

Hiç kimsenin cezai durumla karşı karşıya kalmadan yasa ve onun getirdikleri hükümlere uyması dileğimizdir. Önemli olan cezalar değil, caydırıcılığıdır. Bu caydırıcılık inşallah içenlerin sigarayı bırakarak hem kendilerini, hem de toplumu bir kötülükten alıkoyma tarzında olmasıdır.

Hepinize dumansız bir hava, sağlıklı günler dileğiyle…

 
Toplam blog
: 8
: 6138
Kayıt tarihi
: 22.06.07
 
 

1962 Elbistan doğumluyum. İlk öğretimimi Kahramanmaraş'ta, orta öğretimimi Denizli'de, Üniversite..