Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '11

 
Kategori
Telekomünikasyon
 

444 lü telefonları aramadan önce iyi düşünün!

444 lü telefonları aramadan önce iyi düşünün!
 

Şu sıralarda gerek Türk Telekom, gerekse diğer GSM operatörleri kampanya adı altında müşterilerine sözde avantajlı hizmetler sunuyorlar. Örneğin avantajlı ev tarifesi, her yöne ......kadar dakika sabit fiyat. Üstelik vergiler dahil. Haftada 2 gün bedava. Akşam yediden sabah yediye bedava......Dönem sonunda ise elinize fatura geldiğinde sürprizlerle karşılaşabiliyorsunuz. Nasıl mı?

Öncelikle 444'lü özel servis numaralarından söz edeyim:

444'lü özel servis numaraları nedir?

Kamu kurum ve kuruluşları ile özel kurum ve kuruluşların verdiği hizmetlere, ülkenin her yerinden aynı numara ile ulaşılmasının sağlanması amacıyla Türk Telekom tarafından tahsis edilen ve 444 ile başlayan 7 rakamlı numaralardır. Bu numaralar 5 Şubat 2011 tarihine kadar her operatörden şehiriçi telefon ücreti karşılığında aranıyordu.

GSM operatörlerinin paket programları içersinde bu telefonları aradığınızda ekstra bir ücret ödemiyordunuz. Örnek olarak Turkcell'in Alo paketlerinde 444 lü numaraların başına 212 alan kodu konulduğunda, paket içinde kalmak şartiyle bunlara da ekstra bir ücret ödemiyordunuz. Geçenlerde alan kodu 212 yi kullanarak 444 lü bir numarayı aradığımda telefon numarasının önüne 532 alan kodu koyarak aramam istendi. Nasıl olsa Alo paket içersinde olduğunu düşündüğümden ekstra bir ücret ödemeyecektim. Ama ne yazık ki işin aslı öyle değildi. Artık 444 lü hatları aradığınızda GSM operatöründen paket program alsanız bile bu numaralar için fazladan para ödeyecektiniz. Bu ücret dakika başına 40 kuruş olmuştu.

Turkcell'e itiraz edildiğinde ise şöyle bir cevap geliyordu:

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun kararı gereği 5 Şubat 2011 sonrası 444’lü numaralar 7 haneli olarak aranmaktadır. Başına 212/216 alan kodu koyarak bu numaraları aradığınızda duyduğunuz anons Turk Telekom’a aittir. Bu uygulama sadece Turkcell’i değil, Avea ve Vodafone müşterilerini de etkileyecektir. Şu an 7 haneli olarak gerçekleştirdiğiniz bu aramalar dakika başına 40 kr. olarak ücretlenmektedir ve ses paketinizden düşmemektedir.

Türk Telekom ise ev avantajlı tarifelerde 444 lü telefonları aradığınızda 15 kuruş ekstra para alıyor.

444 lü telefonların ücretsiz olduğu hakkında hiç bir uyarıyı da GSM şirketinin internet sitesinde görmedim. Bunu ancak fatura elinize geçtiğinde görebiliyorsunuz.

444 lü telefonları aradığınızda işinizin bir dakikada biteceğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü bütün bankaların telefon bankacılığı, GSM şirketlerinin numaraları, İdo, uçak şirketleri, aklınıza gelebilecek resmi ve özel kuruluşların hepsinin çağrıları 444 lü numaralardan oluşuyor.

İsterseniz şimdi bir bankayı arayalım:

"Alo bankacılığa hoş geldiniz."

"Kredi kartları, için 1,i, çalıntı kartlar için 2 yi. hesap bakiyesi öğrenmek için 3, döviz kurları öğrenmek için 4...ü....Böyle devam ediyor."

"Yanlış bir tuşa bastınız. Kredi kartları için 1 iii..."

"Hesap ekstresini öğrenmek için 1 i, son bakiyeyi öğrenmek için 2 yi....müşteri temsilcimizle görüşmek için 5 i......"

"Bütün müşteri temsilcilerimiz diğer müşterilerimize hizmet vermektedirler"

"Bankamızın kredi kartları şimdi yeni avantajlarıyla"""

Dakikalar sonra müşteri temsilciine bağlanabildiyseniz şanslısınız.

"Güvenliğiniz için konuşmamız kayda alınacaktır. Adım Aylin, size hangi ismimizle hitap etmemi istersiniz"

"Şimdi güvenlik aşamalarından geçelim. Ananızın kızlık soyadı...."


Böyle devam eder. Bu görüşme en az 10 dakika sürer. 10 dakikada ödeyeceğiz ücret ise dakikası 40 kuruştan 4.- TL.sıdır. Nereye ararsanız arayın, karşınızda bilgisayar sizi numaralarla yönlendirecek ve bu arada bol bol o kuruluşun reklamlarını izleyeceksiniz.


Benden size öneri, işlemlerinizi mümkün olduğu kadar internetten yapmaya çalışın ve 444 lü numaralara bulaşmayın"






 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..