Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '14

 
Kategori
Teknolojinin Geleceği
 

4D Yazıcılar yakında kapımızı çalacak

4D Yazıcılar yakında kapımızı çalacak
 

Foto: gizmag.com


Daha 3D yazıcılar ( 3 boyutlu yazıcılar )  yaygınlaşamadan, 4D yazıcılar (4 boyutlu yazıcılar) görücüye çıktılar bile.

Bildiğiniz gibi 3D yazıcılar, hazırlanan tasarıma göre 3 boyutlu nesneleri tabakalar halinde oluşturup birleştiren cihazlardır. Genellikle plastik esaslı malzemeler kullanılmakla beraber, metal veya yiyecek maddeleri işleyen yazıcılar da var. Örneğin pizza (şimdilik sadece hamurunu) basan yazıcılar üzerinde yoğun çalışmalar devam ediyor.

3 boyutlu nesneler elle tutulabilen, uzayda yer kaplayan nesnelerdir. Yaşadığımız, tanıdığımız evren, 3 boyutludur.

Peki 4 boyutlu yazıcıların gündeme getirdiği 4. boyut nedir? Yani en, boy ve yükseklik haricindeki dördüncü boyut ne olabilir?

Elbette, zaman.

Aslında burada küçük bir aldatmaca var. Çünkü söz konusu zaman boyutu sürekli değil, sadece form değişim fonksiyonuyla ilgili.

Önceki yıllarda gözbağcıların kaşık eğme numaralarında kullandıkları bazı akıllı metaller vardı. Bu akıllı metallerin özelliği, ısıya bağlı olarak şekil değiştirmekti. Diyelim ki normal oda sıcaklığındaki daha ince tellerin birleşimiyle oluşan bir tel 36 derecelik ısıya ulaştığında şekil değiştirip bir boru iskeletine dönüşebiliyordu. (Damar içine yerleştirilen stentlerde bu teknolojiden yararlanıldığını duymuştum.)

4D yazıcıların çıktıları, benzer bir işlevi simule ediyor. Tabaka halinde yazıcıdan çıkan ürün, örneğin ıslatıldığında şekil değiştiriyor ve istenen bir başka forma dönüşüyor. Yani dördüncü boyut, işte bu şekil değiştirme fonksiyonunun ta kendisi. Değişim belli bir zaman aldığı için, zaman boyutu işin içine girmiş oluyor. Süreç tamamlandığında yine 3 boyutlu bir nesne elde ediyorsunuz ama, bir başka formda.

Aşağıdaki videoda örnek malzemenin bir akvaryum içinde kendini yeniden şekillendirdiğini görebilirsiniz:

 

“Programlanabilir karbon lifleri” bu olayın baş aktörlerinden. Aşağıdaki video bir başka örneği yansıtıyor:

Programmable Carbon Fiber - Morphing Supercar Wing from Skylar Tibbits on Vimeo.

 

Kendi kendini oluşturan mobilyalar üzerindeki çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor. Yakın bir gelecekte, küçük bir karton kutu içinde alacağınız ürünü bahçe hortumuyla ıslattığınızda, üç kişilik bir kanape elde edeceksiniz. Bu teknoloji sayesinde, erişilmesi güç bölgelerde çok daha kolaylıkla inşaatlar yapmak mümkün olabilecek.

Bu teknolojinin bir başka güzel yanı da işlemlerin geri dönüşümlü olabilmesi. Örneğin mobilyanızı kurutarak eski ambalajına ilk günkü haliyle yerleştirmeniz mümkün olabilir.

4D yazıcılarda kullanılan özel lifler nano teknolojiyle üretiliyor ve bu malzeme çelikten çok daha dayanıklı.

Henüz deneme aşamasındaki bu teknolojinin piyasaya çıkışı pek te uzun sürmeyecek sanırım.

Yeni teknolojiler bizi şaşırtmaya devam ediyor.

ahmet aksoy

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 9
: 520
Kayıt tarihi
: 16.08.14
 
 

1953 doğumluyum. İnşaat Mühendisiyim. Uzun yıllar bilgisayar programcılığı yaptım. Şimdi emekliyi..