Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '14

     
    Kategori
    Audio / Video
     

    4K televizyonlarda olmazsa olmaz 3 özellik

    4K televizyonlarda olmazsa olmaz 3 özellik
     

    Geçtiğimiz seneden itibaren 4K televizyonlar iyiden iyiye hayatımıza girmeye başladı. Markalar bu alana yöneldi, yüksek çözünürlüğü ön plana çıkaran reklamlar yaygınlaştı. Hatta; izlenecek fazla içerik olmasa bile FullHD televizyonlar ikinci plana itildi bile diyebiliriz. 4K televizyon isteyen her tüketicinin de dikkat etmesi gereken bazı şeyler var tabi. Neticede televizyonlarımızı uzun süre kullanıyoruz. O yüzden gelecekte standart olacak teknolojileri şimdiden desteklemesi, satın alırken önemli bir etken olmalı.

     

    Akıllı televizyonlarda 4K içerik izlemek istiyorsak; ilk olarak televizyonda HDMI 2.0 teknolojisi var mı kontrol etmeliyiz. Bu teknoloji hem geriye uyumlu olması, hem de 3840x2160 çözünürlükte 60 fps içeriği desteklemesi ile ön plana çıkıyor. Bir kaç oyun dışında henüz 60 fps 4K içerik olmasa da, ileride çıkacak, özellikle aksiyon filmleri ve spor müsabakalarının 4K 60 fps ile kayıt edilmesi kaçınılmaz. Ayrıca HDMI 2.0; 32 kanallı 1536 khz ses desteği ve 21:9 görüntü formatına uygunluğu ile, kesinlikle yeni bir televizyon alırken bulunması gereken bir teknoloji.

     

    İkinci en önemli özellik ise HDCP 2.2 . Yüksek Bant genişliğinde Dijital İçerik Koruması anlamına gelen bu teknoloji ise, 4K içeriğin izlenirken yasal olarak korunmasını üstleniyor. Henüz internetten 4K izlemek, bağlantı hızlarımızla pek mümkün gözükmese de, yeni nesil blu-ray diskler ve yayınların bu şifreleme ile gelmesi bekleniyor. 4K yayını izlemek içinse şifre çözücünün televizyonda olması lazım. Eğer HDCP 2.2 televizyonda yoksa, harici bir oynatıcı almak çözüm olacaktır.

     

    Son olarak ise HEVC ya da bilinen adıyla H.265 kodek desteği. Yeni nesil bu kodek; MPEG-4'ten iki kat daha etkili sıkıştırma yapabiliyor. Yani doğal 4K içeriği, görüntü ve seste fazla kayba uğramadan sıkıştırmak mümkün. Tabi bu desteğe sahip olmayan tv sahiplerinin, yine harici medya oynatıcılarına yönelmeleri lazım.

     

    Peki şu anda piyasa da satılan televizyonlar ne durumda? 2013 yılında çıkan; Panasonic TC-L65WT600 HDMI 2.0 desteğine sahip tek televizyon. Sony, bir yazılım güncellemesi ile; 2013 model televizyonlarına bu desteği vereceğini açıkladı. Yalnız geçen sene çıkan hiçbir 4K televizyonun HDCP 2.2 ve HEVC desteği yok, belirtmeden geçmeyelim. Bu seneki televizyonlarda ise durum daha iyi gözüküyor. Sony, Samsung, LG, Panasonic, Sharp ve Toshiba; yukarıdaki tüm teknolojilere sahip televizyonları piyasaya sürdüler. Yıl sonuna kadar çıkacak diğer markaların ürünlerinde de bunların olması bekleniyor. 

     
    Toplam blog
    : 1
    : 3995
    Kayıt tarihi
    : 09.03.14
     
     

    Görüntü ve Ses teknolojileri konusunda ilgili, mobil cihazlar ve işletim sistemleri hakkında bilg..