Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '14

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

4.Murat'ın zaptiyelerini atlattık, biralarımızı tastan içerek yanılttık.

4.Murat'ın zaptiyelerini atlattık, biralarımızı tastan içerek yanılttık.
 

Yörenin mavilikler diyarı Akyaka'dan bir köşe


GÖKOVA NIN AZMAK' LARINDAN AKYAKA'DA BİTMEYEN GÜZELLİKLER SENFONİSİ YAZ KIŞ SAHNELENMEKTE.

Gökova... Adı üzerinde: '' Mavi Ova.''..  '' Mavi... Mavi, masmavi'' ... Rüyaları ile, hülyaları ile, gülücükleriyle…Gökyüzünde bir ova oluşmuş sanki. Maviliklere bulanmış... Sonra? Bulut bulut akmış boşluğa. Depderin, ucu bucağı bulunmayan bir çukur...

Balıkçı’nın: “Ver maviliğini, serinleyeyim biraz” dediği yer burası.

Denizle gök, birlik olup maviliklerin de mavisini yüreklerinin içine alarak, yüzen bir ova teşkil edivermişler. Olmuş size koskocaman, şapırtılı, mavili, apak sisli bir deniz. Tül tül; oradan oraya uçuşan, sisler demeti içinde, mavilere, maviliklere bulanmışlar...Dantel dantel, oya oya ak köpüklerle kıyıyı dövüyor deniz...

Deniz, kıyıları, oya gibi işliyor... Dantel dantel ak köpüklerle kayaların arasına, danteller geriliyor. İçimdeki sevgililere seslenmek istiyorum bütün gücümle.

İnsanın şair oluveresi geliyor bu güzelliklere dalınca. Şöyle seslenmek istiyor. Bütün kurtlar, kuşlar, börtül böcekler ve sevgililer duysun diye: “Seni yaşıyorum, Gökova’da... Ellerin... Gözlerin... Yüreğinle... Ve sen yoksun ! ” Duyar mı acep? Bir de İtalyanca bir şarkı patlat. Oh keka!

Deliler gibi, sevdiğime, sevgilime koşuyorum. Şırıl şırıl, ışıl ışıl,  sevda tüten bağrına doğru koşuyorum. Bir an önce de  kavuşmak istiyorum. Nereye? Akyaka’ya. Gökova ile sınırdaş. Burası yani Akyaka, 1992 den beri belediye oldu. Hemen bitişiği olan Gökoava’dan ayrılıp, belde oldu.. Akyaka, Dünya miras listesine aday.  Azmaklar, kol halinde, körfeze akıyor. Biri Kadın Azmağı, diğeri de Akçapınar.

BİR DOĞA BELGESELCİLERİ, AKYAKA' NIN  AZMAKLARINI GÖSTERDİ. "AZMAK' IN BÜYÜSÜ" İSİMLİ BELGESELDE, AKYAKA'NIN ADI  "AKKAYA " OLARAK GÖSTERİLDİ. FİLM BİTTİ, YANLIŞLIĞIN FARKINA HALA VARILAMADI. BİR GÜZEL BELGESEL ORTAYA KONUYOR. YANLIŞLIKLAR KİRLİLİK YARATIYOR.

         

           Bir TV. Kanalı, dün yayın yaptı Akyaka üzerine. Takdim yazısında, Akyaka’nın adı, “Akkaya olmuş”  Dalgıçlar pek çok çöp çıkardı azmaktan. Kirliliği gösterdi TV.leri. Ama Akyaka nasıl AKKAYA oluyor, bunu anlayamadık. Bu da bir  kirlilik değil mi?  ( Yazısı üstte  

          Akyaka’nın hırçın suları, göz göz olmuş. Hışımla akıyor. Delicesine. Ama verdiği ferahlık, verdiği vuslat, hiçbir şeye değişilmez. İşte karşımda, bütün haşmetiyle akan o “Akyaka Azmakları.”  İşte kazlardan kurulu  senfonisi ile bir koskoca, apayrı bir dünya. Ve postu seriyorum Azmaklara. Oh, keka

          Bir an durup da, dinleyin tabiatı bakalım. Sadece nefesinizi duyabileceksiniz. Bir de kuşların sesini. O kadar! Ne egzoz dumanı, ne korna sesi. Ne bahçıvan'ın o güneş görmemiş bağırmasını burada duyamayacaksınız. Anadan doğmuş gibi olacaksınız. ''Oh be!'' diyeceksiniz

 

         Buz gibi nefesi var bu suların. Derin mi derin. Berrak mı berrak. Kristalden de öte ışıltılı, göz alıcı. Derinliklerde yatan bir gazeteyi, rahat okursunuz. Çevre, 1988 den beri ''Sit'' alanı. 2OO5 de de, ''Dünya Turizm Kenti'' ilan edilmiş. Kadınlar dernek kurmuş, buraları güzelleştirmek için.

         Azmak başında atlar göreceksiniz.  Bu atlar ''Spagetti'' yiyorlar. Hünerliler. At, göğsüne kadar sulara giriyor. Başını suya daldırıp, dipteki yosunları koparıyor. Ağzından sular aka aka, uzun uzun yosunlar da suda salına salına. Dişlerini bıçak, dilini, de çatal gibi kullanıyor at. Başka yerden at getirseniz, suya soksanız, bu işleri beceremez. Bir at spagetti nasıl yer? ''Külbastı yiyen at'' hikayesi aklıma geldi birden, neyse. Tahta kanepenize yaslanın ve seyredin.

         “Kadın Azmağı”denilen yer, sorunlar yaşıyor. Güneyde, renkler, hiç solmaz. Kamışları yakıp, yer açanlar var kendilerine. Ki buraları Kaptan Cousteau ‘nun;  “ Dünyada  bir Cennet arıyorsan, “işte Gökova!” dediği yer.

         Azmağın suları yaz kış soğuk akıyor. Hışımla akıyor.. Tabanda serilmiş yatan bir gazeteyi, kayıktan tepe üstü bakarak okuyabilirsiniz. Berrak mı berrak. Altızdaki motor, zorlukla ilerliyor akıntıya karşı.

        “Gizli güzellik “ olarak da bilinen  Gökova Akyaka Kadın Azmağı’nın uzunluğu, 3,500 metre. Bunun 2 binine girebiliyor tekneler.

        Aile Balıkçılığı ve Azmağı Koruma  Projesi ile de, çok olan teknelerin ancak 10 – 15’ine izin veriliyor burada. Gezi motorlarının bakımı burada yapıldığı için, kir li ve yağlı maddeler suya karışıyor. Dalgıçlar diplerden çok atık çıkardılar dünkü TV haberlerinde gördüm.

        Kışın 3-4 bin nüfusu var Akyaka’nın. Yazın kıyı boyu arabalardan geçilmiyor. “ Buranın da cacığı çıktı “ maalesef.

        Su samurlarının, ördeklerin, spagetti yiyen atların yuvası olan bu Azmaklarda yaşayanların ömrü uzun.

        Hangi mevsimde giderseniz gidin,  kazlarla dostluk kurun. Size koro halinde  Azmakların senfonisini, hep birlikte söylesinler. İçlerinde  sopranolar var. Davudi sesli olanları var. Hülyalara dalın gidin. Uçurun ruhunuzu göklerde. Bu uçurtmanın ipi, nasıl olsa elinizde. İstediğiniz an, yerinize dönebilirsiniz.

        Cila olsun diye de, kendinize bira  söyleyin. Yalnız, dışarıdan görülmemesi için, “tas” içinde gelsin biranız. Estetiği varsın kaçsın. Kazlar telafi ediyor nasıl olsa. Neden “tas” içinde?  4 ncü Murat’ın zaptiyeleri, ne içtiğinizi fark etmemesi için.

        Ört ki, ölem ! 

 

İŞTE SPAGETTİ  YİYEN ATLAR.  BU, SADECE BU YÖREYE MAHSUS ATLARIN DAMAK ZEVKİ. ..BAŞKA YERLERDEN GETİRECEĞİNİZ  ATLAR SUYA GİRERLER AMA , DİPTEN SPAGETTİ KOPARIP AĞZIZLARINDA GEVELEMEZLER HAYATTA. YÖRE, ONLARA BUNU ÖĞRETMİŞ: " SPAGETTİ YEMEK"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..