Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '13

 
Kategori
Kültürler
 

4.Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kurultayı (1)

4.Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kurultayı (1)
 

Keçe Sergisiyle Kurulta'ya katılan Öğretmen H. Nurgül Beğiç görülüyor.


Geçen hafta Muğla ilimizin gelişmiş ilçelerinden olan Fethiye’de idim. “Uluslararası Türk Dünyası Kurultayı “ adını taşıyan bu etkinliye katılmıştım. Halk Kültürlerini Araştırma Kurumu ve Fethiye Belediyesinin daveti üzerine 20 – 25 Mart 2013 tarihleri arasında bu etkinlik dolayısıyla ben de “Türkü ve Türkülerimiz ve bu Türkülerin Öyküleri” konulu bir bildiriyle katıldım. Burada gördüklerimi ve yaşadıklarımı siz değerli okuyucularımla paylaşmak istiyorum.

Ege Bölgemizin şirin ilçelerinden biri olan Fethiye bir kültür ocağıdır. Yaklaşık dört yıldır merkezi Ankara’da bulunan Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu ( HAKAK )  Genel Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattinoğlu ve Fethiye Belediye Başkanı Dr. Behçet Saatçi'nin işbirliği bağlamında bu şirin ilçede Türk Dünyası Kurultayı yapılıyor. Bu kurultayın hazırlanmasında HAKAK Genel Sekreteri Dr. Salih Ünver, Fethiye Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürü Alaattin Bali, Fethiye Belediyesi Zabıta Müdürü Halime Ok,  Fethiye Kültür Merkezi Müdürü Muammer Şahin ve HAKAK Yönetim Kurulu üyesi Güner Öner’in de emeğini unutmamak gerekir… Bu yıl da benim de davetli olduğum 4. Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kurultayı 21–24 Mart 2013 tarihleri arasında Nevruz bayramı kutlamalarıyla birlikte gerçekleşti, kutlamada geleneğimize uygun  değerli ilgi çekici törenler yapıldı. Nevruzla ilgili geleneklerimiz ve adetlerimiz bir kez daha yaşatıldı…

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Türk kültürüne hizmet edenler anısına bir dakikalık saygı duruşundan sonra topluca İstiklal Marşı ile birlikte başladı. Nevruz Bayramı münasebetiyle ateşler yakıldı, törene 24 ülkeden ve 115 akademisyenin katıldığı tören geleneksel yakılan ateşler üzerinde atlatıldı, örsler üzerinde  demirler dövüldü ve yumurta kırma yarışı yapıldı. Fethiye Belediyesinin hazırladığı Mehteran Takımı verdikleri ilgi çekici gösteriler göz doldurdu ve bir hayli alkış aldı….Bu arada Azerbaycan’dan yöresel kıyafetleriyle gelen iki bayan bereketi simgeleyen meyve,ekmek, çerez ve pastaları Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçi’ya sundu. Daha sonra tüm konuklara ikram ettiler. Daha sonra Ankara’dan gelen değerli öğretmen H. Nurgül Begiç’in hazırladığı geleneksel Keçe Sanatı sergisi gezildi ve bu keçe sergisi gelenler arasında büyük ilgi topladı… Öğretmen Nurgül Beğiç koruklar ve gelenler tarafından tebrik edildi… Serginin gezilmesinden sonra Kültür Merkezi önünde topluca bir hatıra fotoğrafı çekildi…

4.Türk Dünyası Kurultayı Kültür Kurultayı münasebetiyle konuşmalar yapıldı. HAKAK Genel Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu özetle  şu konuşmayı  yaptı: ” Sayın Behçet Saatçı önderliğinde Fethiye'de başlatmış olduğumuz Türk Kurultaylarının bu gün 4.cüsünü düzenliyoruz. Bu toplantıların bu coğrafyada ve Türkiye'inin değişik yörelerinde  düzenlenmesi sonderece dolumludur. Bir zamanlanlar çokdaha geniş birşekilde düzenenlenen TürkKurultayları ne yazık ki sonyıllarda düzenlenmememtedoir. Buçok bireksikliktir. Neden dersinizs; Çünkü Türk Kültürü yoktur. TürkKültürü falanca kültürlerden gelen kültürdür şeklinde yapılan söylemlerle Büyük Türk Kültürü yokedilmeye çalışılmışta...

  Yabancı bilim adamlardı yapmış oldukları araştırmalarda  kendi kültürlerinin Türk Kültüründen nasıl etkilendiğini ve nelerin alındığını çok iyi tesbit etmişlerdir .Bundan dolayı  kültürümüze ve şanlı bayrağımıza sahip çıkmalıyız. Bu amaçla  bu sempozyumlarıdüzenliyoruz. 4.Uluslararası Türk Dünyası Kurultayına Türkiye, Azerbaycan, Başkurdistan, Bosna Hersek, Çuvaşistan, Dağıstan, Gauzya, Gürcistan, Hollanda, İran,Irak, Karaçay, Çerkes, Kara karakalpakistan, KKTC, Kırgızistan, Kırım, Macaristan, Makedonya,, Özbekistan,Tataristan, Tuva, Türkmenistan,Ukrayna, Uygur Özerk Bölgesinden oluşan 23 ülkeden 115 akademisyen katılmışlardır. “

Bunları dedikten sonra İrfan Ünver Nasrattinoğlu sözlerini şöylece tamamladı: “ Bu toplantının bu coğrafyada düzenlenmesi son derece anlamlıdır. Türk dünyası kültürünü yürüyebildiği yere buralara kadar onurla ve şevkle ulaştırmaktadır” dedi…

HAKAK Genel Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu’ndan sonra Fethiye Belediye başkanı Dr. Behçet Saatçi mikrofona davet edildi.  Sayın Saatçi şu konuşmayı yaptı: “ Dört yıldır düzenlendiğimizde bu sanat ve kültü kurultayında Türk kültürüne hizmet veriyoruz. Bununla da gurur duyuyoruz. Türkü, yani Türk’le ilgili, Türk’e özgü yüreğimizin dili, başımızın sevda yeli olan türkülerimiz…Umuttur,hasrettir,vefadır,dostluktur. Anamızdır, gözünde yaş, yavuklunun yüzünde tomurcuk güldür. Türkülerimiz. “Türk’üz, türkü çığırırız” demiş âşık Veysel…

Bu derece zengin, derin ve geniş havzadan beslenen türkülerimiz, bırakın bizi, sıradan bir topluluğu, sırandan bir halkı bile, millet haline getirebilir. Bir düşünürümüz “ Bu milletin türkülerini yapanlar, kanunlarını yapanlarından daha güçlüdür” demiş. Bizler umutlarımızın bittiği yerde türkülere sığınırız. Türkülerimiz hayal pınarımız, derdimizin, tasamızın, sevincimizin ifade kaynağı… Kendimizi anlatmanın yolu… Neşemizi coşturan, sitemimizi, isyanımızı saklayan türkülerimiz… Ayrı coğrafyada olsak da bizi birbirimize bağlayan, Türk kültürünün köşe taşı olan türkülerimiz. İskender Pala’nın deyimiyle” Anamızın ak sütü kadar temiz, hayatın kaynağı olan su kadar aziz, öz kimliğimiz kadar asil” olan türkülerimiz… Yediveren çiçekleri gibi, bizi hiçbir mevsim kokusuz, güzelliksiz bırakmayan türkülerimiz. Acımız, tatlımız, aşımız, ağzımız olan türkülerimiz. Hepsinin arkasında bir hikâyesi olan türkülerimiz.

İşte bugün Turan İllerinden dört yanından kopup gelmen Türkler olarak, bu türkülerimizi konuşacağız “dedi… Sayın Behçet Saatçinin bu konuşması bir hayli alkış aldı…Fethiyei Belediye Başkanı Sayın Behçet Saatçi konuşmasının sonunda şunları  söylemeden geçemedi:  “ Sazın teline vuranlara selam olsun … Tüm katılımcılara, teşekkür eden Başkan Saatçı “ ömrünü Türk Kültürüne vakfetmiş İrfan Ünver (  Nasrattinoğlu ) Hocam, Celil Hocam ( Celil Nagiyev- Azerbaycan Bakü Asya Rektörü), Ünal Hocam ( Ünal Şöhret Dirlik ) ve değerli büyüklerim, hoş geldiniz… sefalar getirdiniz keyfimize keyif kattınız. Birliğimiz, dirliğimiz daim olsun, Nevruzumuz kutlu olsun…. Türkülerimize can suyu veren, nesilden nesile geçmesini sağlayan halk ozanlarımıza, derleyip toplayanlara, sazın teline vuranlara, buradan selam gönderiyoruz…

Bu konuşmalardan  sonra  Konya Selçuk Üniverstesi'nden Prof.Dr.Saim Sakaoğlu, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Konsolosu Şöhret Mustafayer Sempozyum Üyelerinden Azerbaycan - Bakü Asya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Celil Nagiyev  ve Fethiye  Kaymakamı  Ekrem Çalık'ın da kurultayla ilgili  özlü  konuşmaları yalapıldı...Tüm  emeği  geçen kurum ve kuruluşlara  ve  katılımcılara teşekkür ettiler...

Atatürk’ün sanat ile ilgili konuşmasına devam eden Belediye Başkanı Sayın Behçet Saatçi sözlerine şöylece devam etti: “ Türkiye’de 800 ilçe belediyesinden birisi olan Fethiye’de 4. Türk Kurultayını yapıyor, olmanın haklı gururu ve sevincini yaşıyoruz. Atatürk’ümüzün “ Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültür dür “ sözüne izafeten kültümüze bir nebze katkı sağlayabileceksek, ne mutu bizlere. Uç gün boyunca dertleşeceğiz, sizlerle yeni Türklerimizi konuşacağız. Kimi zaman hüzünlenip kimi zaman gönlümüzü hoş tutacağız. Gönül denilince bir başka dilde karşılığı yoktur. Orta Asya’dan beri parmaklarımız kültür silahımız olan sazı çalmış, dillerimiz gönül pınarından dökülen türkülerimizi söylemiştir.

Türk olmak Türk milletin saygılı olmaktır… Büyüklere saygılı ve küçüklerini korumaktır, sevmektir.  İdareci ve çalışkan olmaktır. Türk asildir, adaletlidir, merhametlidir. Kültürümüz emin ellerdedir, kurultayımız hayırlı ve başarılı olsun…. Başta İrfan Ünver Hocam olmak üzere, bu kurultayın hazırlamasına emeği geçen ve ilçemizi şereflendiren kıymetli misafirlerimize katkı sağlayacağınızdan emin olarak, sizlere şimdiden teşekkür ediyor, hayatımızın türkü tadında devam etmesi temennisiyle, hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi… Son konuşmayı Fethiye kaymakamı Sayın Ekrem Çalık yaptı, Türkü ve Türkülerimiz konusunda kurultaya katılan ve emeği geçen tüm katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür ederek başarılar diledi…

Evet benim de katılmaktan onur duyduğum 4. Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kurultay'ı gerçekten başarılı ve faydalı geçti...Katılımcılardan bir folklor araştırmacısı olarak hem keyif aldım ve hem de  birçok  bilgiler edindim... . Yakın bir zamanda  bizlere sundukları bildiriler bir kitap haline gelmesine de sevindim. Bu yapıt  Türk halk edebiyatı  dünyasına  önemli bir kaynak olacaktır.

Fethiye  Belediye Başkanı Sayın  Dr. Behçet Saatçı ve Folklor sevdalısı kadim dostum  sevgili prof. Dr. İrfan  Ünver Nasrattinoğlu, Dr. Salih Ünver'e  ve tüm katılımcılara ayrıca teşekkürler ediyorum. Hazırlanan sempozyum  dört dörtlüktü  ve amacına  ulaştı diyorum..Türkülerimize gönül verenlere binlerce kez  selam  olsun...

Abdülkadir GÜLER

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..