Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

5-6 Mayıs Hıdırellez ve Hıdırellez'de neler yapılır?

5-6 Mayıs Hıdırellez ve Hıdırellez'de neler yapılır?
 

internetten...


Neler neler yapılmaz ki?

Bugün 5 Mayıs’ı, 6 Mayıs’a bağlayan gece ve ertesi günü HIDIRELLEZ. Ve… Gün geceye kavuşmadan; ne dileğiniz varsa dileyin unutmadan!

Mazisi Mezopotamya’ya hatta Orta Asya Türklerine ait bir kültür ve inanış olduğu rivayet edilen Hıdırellez, Rumi takvime göre 8 Kasım’da başlayan ve 121 çeken Kasım günlerinin 5 Mayıs’ta bitimi ile 6 Mayıs’ta başlayan yaz günlerinin başlangıcıdır. Bu gün, bereketin, bolluğun, dermanın ve şifanın sembolü olan ab-ı hayat suyu (Hayat suyu) içerek ölümsüzlüğe kavuşan Hızır’ın karada ve denizden geldiği var sayılan İlyas’ın buluştuğuna ve bu buluşma ile de şans, uğur ve kısmet kapılarının açılacağına inanılır.

Mesela, 7 adet karınca yuvasının toprağından birer çimdik toprak alıp, bir küçük kutunun içinde muhafaza edebilirsiniz. Elbette şehirlerde, yol kenarlarında o trafik karmaşasının ortasında karınca yuvasını nasıl bulacaksınız; o da belli değil ama kırsalda yaşayanların kolayca uygulayabileceği bir yöntem.

Hızır’ın gülü çok sevdiği varsayıldığından, gül ağacının dalına bir kâğıda yazılmış dilekler kırmızı kurdele veya kırmızı bir bez içerisine konularak asılır. Ayrıca da gül ağacının altına dilenen dileklerin şekilleri de yapılır.

Bir fincanın içerisine; birer tutam pirinç, tuz, şeker ve un konularak yine gül ağacının dibine bırakılır. Sonraki günlerde de o fincan mutfakta erişilmeyecek bir yerde bir dahaki HIDIRELLEZ’e kadar saklanıldığında, evin bereketinin ve bolluğun hiç bitmeyeceğine inanılır.

Ayrıca da kırmızı bir kese içerisine konulan paralar, sonra cüzdanınızın bir kenarında saklandığında; paranızın hiç eksilmeyeceği var sayılır.

Önemli olan, gerçekten iyi düşünmek, iyi dilekler dilemek ve iyiliklere kucak açmak değil midir yaşamak?

 HIDIRELLEZ, Hızır veya İlyas, biz insanların, hoşgörüye, sevgiye ve güzelliklere ulaşmasında birer vesiledir bence.

Önce kendim ve yavrularım için dilekler dileyeceğim ama ülkem ve yaşayan tüm insanlar için de dileklerim olacak. Bereketin sembolü kadınlarımıza reva görülen ve uygulanan her türlü şiddetin son bulmasını, geleceğimizin teminatı; masum birer melek olan çocuklarımızın üstünden, o pis, kirli ellerin uzanamayacak kadar uzak olmasını dileyeceğim.

Her ne koşulda olursa olsun, huzur, sağlık, bereket, sevgi ve hoşgörü sizlerle…

Hıdırellez’iniz kutlu olsun.

Sevgilerimle…

 

Ay Şen

 

 
Toplam blog
: 533
: 1375
Kayıt tarihi
: 14.11.10
 
 

Aydoğdu; kızgın güneşinde Ağustos'un, sararmıştı altın sarısı başaklar. Kırlangıçların göç dansın..