Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

5 Ağustos Pazar

5 Ağustos Pazar
 

22 Temmuz’da seçilen adaylar, dün TBMM’de yapılan milletvekili yemin töreniyle görevlerine başladılar. 23. dönem ülkemize hayırlı olsun.

İnsanların iyi niyeti ve sürekli iyi dileklerde bulunması, iyi sonuçları da beraberinde getirir. Bu bir bâtıl inanç değil, günümüzde bilimsel olarak insanın ve dolayısıyla toplumun psikolojisini ortaya koyan bir sonuçtur.

Olaylara olumlu bakmak, olumlu çözüm üretmek, pozitif enerji yaymak şeklinde dillendirilen bu durum, manevi olarak “hayır dileme”nin bir karşıtı.

Hani konu komşuya, tanıdık kimselere, nişan, düğün, evlilik, yeni işyeri açma, ev alma gibi bir durum yaşadıklarında hayırlı olsun denir ve hayırlı olsuna gidilir ya...

Burada yapılması gereken, gerçekten o işin iyi sonuçlar yaratması için samimi ve içten bir dilekte bulunmaktır. Yoksa kelime olarak “hayırlı olsun” denmekle hiçbir iş hayırlı olmaz. Aynı şekilde, kötü niyetle başlanan ve sonucu da insanlara ve topluma zarar verecek bir iş için de göz göre göre “hayırlı olsun” denmez.

Seçimden yeni çıktık. Yeni bir döneme başladık. Meclisin iyi çalışması, başarılı olması, milletin, toplumun, dolayısıyla bizim de hayrımıza olacak bir iştir.

Yönetimde filan partinin olmasından dolayı memleketimizin işlerinin kötüye gitmesini arzulamak gibi bir yanlışlık içinde olabileceğimizi düşünemiyorum.

Ama gelecek seçimlerde, daha da iyisini yapmayı amaçlayan, bunu da seçmene anlatabilen partiler iktidarı değiştirebilirler. Şu an görevimiz, hep beraber, iyi ve faydalı olan her işte hükümete yardımcı olmak, bize yanlış görünen zararlı işlerde de onları uyarmaktır.

Milletvekillerinin yemin ettiği meclisin ilk günü, bütün dikkatler DTP milletvekillerinin üstüne çevrilmişken, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un MHP genel başkanı Devlet Bahçeli’ni yanına gidip hayırlı olsun diyerek el sıkışmaları, güne damgasını vuran olay olmuştur.

Bu güzel başlangıcın sonuna kadar devam etmesi elbette hepimizin dileğidir. Ancak bir konuya dikkatinizi çekmek isterim. Her ne kadar zıtlaşmanın DTP ve MHP arasında yaşanacağı gibi bir izlenim yaratıldığından dolayı, bu olay çok önemsenmişse de, unutulmamalıdır ki mecliste büyük çoğunluğa sahip bir iktidar partisi, bir de ana muhalefet partisi vardır.

DTP’nin verimli bir çalışma sürecine girebilmesi için bu iki partiyle de uyum içinde olması gereklidir. Bu gerçeği unutup DTP-MHP dostluğuyla her şeyin çözüldüğü izlenimine kapılmak, bizi hem eksik, hem yanlış bir sonuca götürür. Ben de yeni meclisin ülkemiz için faydalı çalışmalar yapmasını diliyorum.

MHP-DTP VURUŞMADI ELSIKIŞIP SÜRPRİZ YAPTI (Akşam). Meclis açılışına gerilim değil, sağduyu hakim oldu. Bahçeli DTP’lilerle el sıkıştı. Vuruşacaklar beklentisine son verdi.

ŞIKLIK YARIŞI (Bugün). 23. dönem milletvekilleri dün Meclis’te yemin etti. Erkeklerin laci siyah ağırlıklı kıyafetlerinin arasında 50 kadın vekil şıklık yarışına girdi.

ÖZLENEN TABLO (Bugün). Meclis dün tarihi anlarından birini yaşadı. Yemin için Genel kurul Salonu’na gelen DTP eş başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yanına gittiler.

DTP’DEN MHP’YE İLK GÜN JESTİ (Cumhuriyet). TBMM Genel Kurulu’nda 23. dönem dün başladı. Ant içme törenine DTP Mardin milletvekili Ahmet Türk’ün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin elini sıkması damgasını vurdu.

BAŞLANGIÇ GÜZEL OLDU (Hürriyet). Meclis’teki yemin töreninde başta Ahmet Türk olmak üzere bazı DTP’li milletvekillerinin MHP sırasına gelerek Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin elini sıkmaları günün en şık jesti oldu.

MECLİSTE SICAK BAŞLANGIÇ (Milliyet). TBMM’de yan yana sıraları paylaşan DTP ve MHP’liler arasında ilk temas kuliste gerçekleşti. Ardından Ahmet Türk Genel Kurul salonunda Bahçeli’nin yanına giderek tokalaştı.

ÇOK GÜZEL BAŞLADI (Posta). TBMM dün yemin töreniyle açıldı. PKK’ya yakınlığıyla bilinen DTP’nin milletvekilleri aşırı milliyetçi MHP’nin lideriyle tokalaştı. DTP’liler Atatürk anıtına çelenk koyma törenine de katıldı. Bahçeli ve arkadaşları, Türkçe yemin eden DTP’lileri alkışladı.

BAŞLADIĞI GİBİ GİTSİN (Radikal). DTP’li Türk ve dört arkadaşıyla tokalaşan Bahçeli yemin eden vekilleri de alkışladı. DTP’li vekiller Atatürk anıtına çelenk koyma törenine de katıldı.

BAŞLADIĞI GİBİ SÜRSÜN (Sabah). Meclis’teki yemin töreninde hiçbir gerilim olmadı. DTP’liler yerlerinden kalkıp MHP lideriyle tokalaştı.

BAYKAL SELAM VERMEDİ. (Sabah). Meclise girişte CHP lideri Deniz Baykal, Bahçeli ve Türk’ü görmezden geldi.

YENİ DÖNEME ZARİF BAŞLANGIÇ (Star). Meclisteki yemin töreni liderlerin karşılıklı jestleriyle başladı. Açılış konuşmasında CHP’li Elekdağ Başbakan Erdoğan’ı övdü. MHP lideri Bahçeli de DTP’lilerle el sıkıştı.

HAYIRLI OLSUN (Türkiye). 23. dönem milletvekilleri yemin ederek göreve başladılar. En yaşlı üye sıfatıyla oturumu açan CNP’li Şükrü Elekdağ, bugün yeni bir sayfa açıyoruz, dedi.

GÜZEL BAŞLADI (Vatan). Dün Meclis’te herkesin gözü DTP’li milletvekillerin üzerindeydi. Kürtçe yemin endişesini, DTP’lilerin şık jesti sildi. Bahçeli’nin yanına gidip el sıkışan Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk güne damgasını vurdu.

HEP BÖYLE OLSUN (Yeni Şafak). TBMM’nin ilk gününde uyum mesajlarına uygun bir tablo sergilendi. DTP lideri Ahmet Türk MHP lideri Bahçeli’nin yanına giderek tokalaştı ve hayırlı olsun dedi.

MECLİSTEN UMUT VEREN BAŞLANGIÇ (Zaman). 22 Temmuz’da seçilen milletvekilleri yemin ederek göreve başladı, DTP’lilerin Kürtçe yemin yanlışını tekrarlamaması alkış aldı. Partilerin sıcak görüntüler sergilemesi kavga bekleyenleri hayal kırıklığına uğrattı.

*****

YAŞ kararları Belli oldu. Bu yıl 23 personel Türk Silahlı Kuvvetleri’nden atıldı. Bunlardan 10’u irticai faaliyetle suçlandı. Başbakan ve Milli Savunma Bakanı Gönül atılanlardan bir kısmına şerh koydu.

İleride Genelkurmay başkanlığına gelecek isimlerin de belli olduğu YAŞ toplantısı nedeniyle komutanlar meclisteki milletvekili yemin törenine katılmadılar. Bazı gazetelerde farklı yorumlar da çıktı.

ASKER NEDEN YOK (Akşam). 12 Eylül’den bu yana komutanlar ilk kez Meclis’teki yemin törenini izlemedi. İki iddia var. DTP ile aynı çatı altında olmak istemediler. Köşk için Gül’ün öne çıkmasına tavır koydular.

2008’İN KADROSU (Star). YAŞ’ta Hava Kuvvetleri’ne Babaoğlu, Deniz Kuvvetleri’ne Ataç atandı. Yaşar Büyükanıt bir yıl daha görevinin başında. 23 personel ihraç edildi.

*****

Geçtiğimiz günlerde Bahçeşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanındaki gölete, dışarıdan gelenlerin girmesinin yasaklandığı şeklinde bir haber iletmiştim sizlere…

Belediye açısından ortada haklı bir taraf varmış gibi görünse de, tuhaf bir durumun olduğu da açıktı. Kamuya açık olması gereken bir yere vatandaşın girmesi engellenemezdi.

Bilindiği gibi, özel mülkiyetli otel ve motellerin sahip olduğu deniz kenarlarına bile vatandaşın girmesi yasaklanamıyor.

Burada benim dikkatimi çeken şey şudur. Millet olarak, kuralları işletmek ve bundan doğacak zorluklara göğüs germek yerine, “yasak” bahanesi arkasına saklanıp meseleleri kısa yoldan çözmeye bayılıyoruz.

Elbetteki getirilen yasak bir çözüm sağlamamış oluyor. Çünkü önemli olan insanların eğitilmesi, bilgilendirilmesi, kurallara uyacak şekilde yetiştirilmesi, buna uymayanların da cezalandırılması ve sonuçta vatandaş bilincinin aşılanmasıdır.

Bu kadar işle kim uğraşacak mantığı bizi kolay yoldan bazı şeyleri yapmaya ya da yapmamaya zorluyor. Emek verilerek hazırlanmış, temizlenmiş güzel bir doğa parçasını temiz tutmak, aynı güzellikte yaşatmak hepimizin görevi.

Özellikle şehirde yaşayan vatandaşlar bir şehirli olmanın bilincine de ermek zorundadırlar. Biz onları şehirli yetiştiremediğimiz zaman, onlar bizi köylüleştiriyor ve sonra da biz İstanbul kocaman bir köy oldu diye şikayet ediyoruz.

Yapılması gereken belediyenin gerekirse emniyetten yardım isteyerek, kurallara uymayan, piknik alanının pisleten, kirleten kişilerle mücadele edip onları engellemesi, kuralları uyar hale getirmesidir.

Takvim gazetesi bana göre kamuoyunu yönlendirecek bir Basın kuruluşu olarak yanlış bir yol seçmiş, Belediye’nin bu yasağına karşı vatandaşı adeta kışkırtmayı denemiştir.

Yanlışa yanlışla cevap vermek, bazı meselelerin üzerine akıl yoluyla değil de kızgınlıkla gitmek, kimseye fayda sağlamaz. Ben iki tarafa da sükunet öneriyorum ve sadece Bahçeşehir Belediyesi için değil, büyük şehirlerdeki bütün kamu alanlarını vatandaşların insan gibi kullanmalarını, bunun temini için görevlilerin herkese yardımcı olmalarını ve vatandaşlarımızın şehirde yaşama bilincini biran evvel edinmelerini gerekli görüyorum.

HAYDİ BAHÇEŞEHİR’E (Takvim). Beldesindeki göleti komşu semtten gelenlere yasaklayan Bahçeşehir Belediye Başkanı, göçmen kuşlar gelebilir ama, bizi rahatsız eden giremez dedi. Takvim İstanbullular’ı beldeye pikniğe çağırıyor.

*****

2007-2008 Futbol sezonu Süper Lig maçları önümüzdeki hafta başlıyor biliyorsunuz. Bugün ise geçen yılın son maçı var diyebiliriz. Türkiye ligi şampiyonu Fenerbahçe ile Türkiye Kupası şampiyonu Beşiktaş, Süper Kupa için Almanya’da karşı karşıya geliyorlar.

Geçen yıl yine Kupa şampiyonu olarak Ligi birinci bitiren Galatasaray’ın karşısına çıkan Beşiktaş’ın bu kupayı aldığını hatırlatalım ve takımlara başarılar dileyelim.

GURBETTE DEV DERBİ (Türkiye). Şampiyon Fenerbahçe ile Türkiye Kupası sahibi Beşiktaş, yenilenen kadrolarıyla Süper Kupa için Almanya’da kapışacak.

FENER OYNAR KARTAL ALIR (Sabah). Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın eski teknik direktörü Daum, bugün oynanacak Süper Kupa için bu yorumu yaptı.

DERBİLERİN SÜPERİNE BUYRUN (Akşam). Köln’deki Süper Kupa finalinde lig şampiyonu Fenerbahçe ile Kupa şampiyonu Beşiktaş karşı karşıya geliyor.

*****

Meclisin açılışıyla ilgili iyi haberlerle süslenen bugünkü gazete manşetlerinde bir de hiç hoş olmayan bir haber var. Önceki günlerde AKP milletvekili adayı Ali Er’in bir trafik kazasında ölüme sebebiyet verdiğini bildirmiştik.

Yeni bir iddiaya göre, ortaya çıkan görgü tanıkları, kaza sırasında direksiyonda Ali Er’in değil, oğlunun olduğunu söylemişler.

İlk bakışta bir babanın evladını korumak için böyle bir yola başvurmuş olabileceği düşünülse de, eğer bir milletvekili, dokunulmazlıktan yararalanabileceğini hesap ederek böyle bir suçu üstlenmeye çalışıyorsa, bunu hiçbir şekilde izah etmek mümkün değildir.

Böyle bir anlayışla memlekete hizmet edilemeyeceğini o vekilin bilmesi lazım. Olayın gerçek durumu ortaya çıktığında gerekiyorsa dokunulmazlığının kaldırılarak bu vekilin yargılanması, hatta milletvekilliğinin de düşmesi bile mümkündür.

KÖTÜ BAŞLADI (Vatan). AKP’li vekil Ali Er’in çarptığı yaya öldü. Ama üç asker tanık aracı o değil, oğlu kullanıyordu, deyince olayın seyri değişti.

*****

Günün diğer manşetleri de şöyle:

KURAKLIK ZAMMI MUTFAĞI VURDU (Bugün). Su kesintisi yüzünden işkence çektiğimiz yetmiyormuş gibi kuraklık tarımı da mahvetti. Üretim azalınca temel gıdada artış %70’i buldu.

HALBROOK’A GÖRE ILIMLI İSLAM ÜLKESİYİZ (Cumhuriyet). Dünyanın her yerinde ılımlı İslami demokrasiler istediklerini belirten ve buna örnek olarak Türkiye’yi gösteren ABD’li diplomata tepki yağdı.

DİYARBAKIR’DA 3 ŞEHİT (Cumhuriyet). Son bir haftada PKK saldırılarında yaşamını yitiren askerlerin sayısı 7’ye yükseldi.

TEPKİLERİ ANLAMIYORUM (Milliyet). Dağıtım şebekesini iyileştirmediği, klorür ve sülfat oranları yüksek Kızılırmak suyunu getirmekte ısrar ettiği için eleştirilen Melih Gökçek’ten ilginç yanıtlar…

KOPYACI KOMŞU (Posta). Yunanistan Başbakanı Karamanlis seçimleri yüzde 46.6 gibi büyük bir oyla kazanan Başbakan Erdoğan’dan kopya çekecek. Karamanlis’in kurmayları AKP yönetiminden seçimde kullandıkları slogan ve reklamlarla Erdoğan’ın düzenlediği mitinglerin tüm görüntülerini istedi. Eylül’de yapılacak seçimde Karamanlis, Erdoğan ne yaptıysa aynısını yaparak halktan oy isteyecek.

ODTÜ BİLİM ÜSSÜ DÜNYAYLA YARIŞIYOR (Radikal). Beş yılda on kat büyümeyi başaran Teknokent, yıllık 250 milyon dolara ulaşan cirosuyla dünyadaki teknoparklar içinde yüzde 25’lik dilimde.

YARALI ASKERİNİ KURTARIRKEN ŞEHİT OLDU (Yeni Şafak). Tunceli’de şehit olan astsubay Fatih Çarman’ın çatışmada yaralanan askerini kurtarmak isterken vurulduğu öğrenildi.

Yarın yeniden beraber olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..