Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '12

 
Kategori
Özel Günler
 

5 Aralık Türk Kadını Seçme ve Seçilme Hakkını Elde Etmenin 78. Yılını Kutluyor.

5 Aralık Türk Kadını Seçme ve Seçilme Hakkını Elde Etmenin 78. Yılını Kutluyor.
 

5 aralık 1934 Türk kadını seçme ve seçilme hakkına sahip oluyor.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonra Atatürk'ün girişimiyle kadınların iktisadi ve siyasal yaşama katılmaları yönünde bir dizi değişiklik yapılarak kadınlara 1930 yılında Belediye seçimlerinde seçme, 1933 de muhtar ve köy heyetini seçme hakkı tanınmıştır. 5 aralık 1934 de ise Anayasada yapılan değişikliklerle Türk kadını millietvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur.

Eski Türk Devletlerinde aile hayatında, devlet  yönetiminde ve miras hukukunda erkeklerle eşit haklara  sahip olan Türk kadını , Osmanlı Devleti yönetiminde birçok sosyal, kültürel ve siyasi haktan mahrum bırakılmıştır. Nüfüs sayımına bile dahil edilmeyen Türk kadını evlenme, boşanma, miras işlerinde ikinci planda kalmıştır. Devlet memuru da olamayan Türk kadını ancak çağdaş,demokratik ve laik bir Türk toplumunu hedefleyen Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yapılan düzenlemelerle seçme ,seçilme hakkı başta olmak üzere bir çok hakka sahip olmuştur.

1934 yılında seçme seçilme hakkına sahip olan Türk kadını bu hakkını ne kadar kullanabilmiştir. Bu konuyu yazımın sonuna bırakıp dünyada diğer milletlerde bu hakkın durumu nedir onu biraz inceleyelim.

18. Yüzyılda başlayan kadın hareketi uzun mücadelelerle bütün dünya ülkelerinde sürmüştür. Kadınlar ilk olarak 1776 yılında Amerika'nin New Jersey Eyaletinde seçme hakkını elde etmiş ancak bu hak 1807 yılında geri alınmıştır. Güney Pasifik'te İngiliz kolonisi olan  Pitcoir adasında ilk olarak 1838 yılında kadın hakları kabul edilmiştir. A.B.D Wyaming Eyaletinde 1869 yılında, Paris'te 1871 yılında tanınan haklar daha sonraki yıllarda geri alınmıştır. Finlandiya 1906 yılında hadın haklarını kabul eden ilk Avrupa Ülkesidir. Amerika'da 1920 ,İngiltere'de 1928, Fransa'da 1944, Hindistan'da 1950, İsviçre'de 1971 evet yanlış okumadınız 1971 yıllarında kadınlara seçme ve seçilme hakkı tam olarak kabul edilmiştir.

Yukardaki paragrafta okuduğunuz gibi çok uygar olan bazı Avrupa Ülkelerinde bile  Türkiye'den çok sonra kabul edilen bu hakkı Türk kadını ne kadar kullanabilmiştir.

Atatürk 5 Aralık 1934 günü Türk kadınına yaptığı seslenişinde kadınların bu haklarını selahiyet ve liyakatla kullanması gerektiğini söylemiştir.

Türk kadını kendisine verilen bu hakkı selahiyet ve liyakatle kullanabilmiş midir. Ne yazık ki 78 yıl önce verilen bu hak çoğu kere kağıt üzerinde kalmış ve kadınımız ailesinin seçtiğini seçmiş,  kendisi ise seçilememiştir. Son seçimlerde bile Meclisin bütünün teşkil eden 550 milletvekilinden ancak 78 tanesini alabilen kadın, meclisin % 9 unu oluşturmaktadır. Bu sayı da dünya ülkelerine göre çok düşük bir sayıdır.

Kaldı ki biraz önce gazetede okuduğum bir haberde bir milletvekili hanımımızın kocasından dayak yediği için ' Beni koruyun.' diye adli mercilere müracaati kadın haklarımızın ne denli başarılı olduğunu göstermektedir.
Ben yorumu siz sevgili okurlarıma bırakıyorum.

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..