Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '15

 
Kategori
Siyaset
 

5. Parti

5. Parti
 

google


Alaturka 5. Parti

Önkoyutlar:

1960’tan beridir 4 partili takılıyoruz. İlk önce bunu anımsayalım. Şu anki 4 partililik yeni bir şey değil. Artı, TİP hariç, TBMM’de sol parti hiç olmadı. Sosyal demokrat eğilimli muhafazakar parti olmuş olabilir ama hiçbiri gerçek bir sosyal demekrat parti değildi. Bugün de, 4 partinin 4’ü de sağ. Bu, açıkça dile getirilmese de, ABD tipi 2-sağ partili demokrasicilik oyunu taklididir.

Ara saptamalar:

5. parti, MHP’den Türkeş’in ayrılması, Baykal’ın parti başkanının isteğinin tersine Saray’a gitmesi veTüzel’in bakanlığı reddetmesi ile zaten kurulmuş sayılabilir.

Eğer AKP, bunları yapmasaydı, kendi parçalanacaktı ve bugün Gül-Arınç geri-geri ikilisi hala yedekte bekletiliyor.

Gelelim şu ana:

Çok farklı kaynaklar 5. partiyi dile getirdi. Ancak, hangisi olacağını hala söylemedi. Duruma bir bakalım:

CHP:

Sanıldığının tersine, Baykal kökenli değil, Oran kökenli bir çıkış olabilir. Bu adam, bir Bilderberg adamı, Homo Bilderbergus yani.

MHP:

Akşener üzerinden faul çalışılıyor. Tutabilir de, tutmayabilir de. Ancak MHP, artık parçalansa ne olur, parçalanmasa ne olur?

HDP:

Bu çizgi çook başkan değiştirdi. Demirtaş zaten hesapça 2 dönem kuralına takılıyor. Yalnızca, BDP çizgisinin 3 aydır hiç ses çıkarmadığına dikkat çekmiş olalım.

Yani:

Pekala 5 yerine, 7 parti de olabilir. Güya engellemeye çabalıyorlar ama TBMM’de 11 parti olduğu zamanları da biliriz.

Vurgu:

‘Bağımsız aday x parti adayı’ ikilemi, şu an partililerden yana ağırlıkta.  Ancak, % 10 baraj nedeniyle, TBMM’nin bağımsız aday geleneği güçlüdür ve bizcesi öyle de kalacaktır.bağımsızlar da her zaman 5. ve 6. Parti gücünde olagelmiştir.

Asıl önemlisi:

5. parti, halihazırdaki koşullarda hiçbir işe yaramayacaktır. AKP, ancak ve ancak kendi iç hesaplaşmaları ile parçalanacaktır. Diğer partilerin ne halt yediğinin ise hiçbir önemi yoktur. 13 yıldır muhalefetsiz bir TBMM yaşadık.

Çıkış:

Dolayısıyla biz, bu 5. parti tartışmasının boş ve zaman öldürme için ortaya sürülen bir gündem olduğu kanısındayız. AKP’nin 5 günde 1 kabine oluşturamaması çok daha ilginç bizce.

(5 Kasım 2015)

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..