Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Klinik Psikolog Şeyma Önder

http://blog.milliyet.com.tr/psikologseymaonder

13 Şubat '18

 
Kategori
Psikoloji
 

5 Sevgi Dili

5 Sevgi Dili
 

·         ONAY SÖZLERİ

·         Antik bir bilge der ki; "dil, yaşamın ve ölümün gücüne sahiptir. Kaygılı bir yürek insanı bunaltır,ama sevecen bir söz onu neşelendirir.”

·         Takdir ifadeleri ve sözel iltifatlar sevgiyi ileten güçlü bir köprü görevindedir.

·         Örneğin; Bu elbiseyle çok şık görünüyorsun.Ooo!! Bu kıyafet sana çok yakışmış! Dünyanın en leziz yemeğini yapmışsın. Harika!

·         Sevmek veya sevgi iletmekte temel hedef sevilen kişinin mutluluğu için bir şey yapmaktır. Sevginin amacı, istediğiniz bir şeyi elde etmek değildir buna rağmen onay sözleri kullandığınızda farkında olmadan karşı taraf da size onay sözleri kullanma eğilimde olacaktır.

·         Onay sözlerinde 3 çeşitten bahsedebiliriz.

·         1- Cesaret verici sözler: Eşlerden birinin,kendi kendisine güvenmediği bir alandaki gizli potansiyeli cesaret verici sözlerle ortaya çıkabilir. Sahip olduğu bir ilgi alanını geliştirmesi için de cesaret verici söze ihtiyaç vardır. Cesaret verme partnerin duygularını sezme ve onun gözüyle dünyayı görmeyi gerektirir. Bunun için eşlerin öncelikle birbirleri için neyin önemli olduğu ve bireysel olarak neyi önemli bulduklarını anlamaları önemlidir. Bu arayışta karşılıklı ifade ve gözlem gereklidir.

·         2- Sevecen sözler: Burda ifadeden çok ses tonu önemlidir. Sevgi sevecendir ve sevecen bir ses tonuyla “seni seviyorum” demek önemlidir. Yüksek ve sert ses tonu sevgi değil yargılama ve kınamayı yansıtır bu yüzden kaçınılmalıdır.

·         3- Rica sözleri; Hiç kimse mükemmler değildir. (Önceki paylaşımlarımda mükemmelliyetçilikten bahsetmiştim merak edenler bakabilirler.) Bu sebepten samimiyetin maksimum olduğu bir ilişki geliştirmek adına partnerin arzularını bilmek gerekir. Arzular rica şeklinde ifade edildiğinde iletişim çok daha rahat olmaktadır ve yakınlık pekişmektedir. Arzular talep şeklinde algılanırsa yakınlık oranı düşmektedir.

Nitelikli beraberlik

·         “Nitelikli beraberlik” ya da “kaliteli zaman” dediğimiz bu sevgi dilinde temel hedef tüm dikkati o an beraber olduğumuz kişiye vermektir. Yan yana olup dikkatinizi partneriniz dışında bir faktöre verdiğiniz durumlar kaliteli zaman sayılmaz. Dikkat birbirinizde olmalıdır, dışarıdaki bir ayrıntıda değil. Örneğin; beraber TV izlemek sayılmaz.

·         Kaliteli zaman için ayrıntılar;

·         İki bedenin birbirine yakın olmasından ziyade asıl konu dikkatini vermek, o süre içinde mental ve ruhsal olarak tüm benliğinizi karşı tarafa odaklamaktır.

·         Bu dikkat ağında deneyimler, duygular, arzular, düşünceler ve fikirler kaliteli bir iletişim uslubuyla paylaşılır.

·         Göz teması kurmak ve sürdürmek önemlidir. Kişi dikkatinizin onda olduğunu anlar ve kendini daha konforlu ve değerli hisseder.

·         Başka şeylerle dikkati bölmek kişide “dinlenilmiyorum, önemsenmiyorum” hissini uyandıracaktır. Telefona sık sık bakmak, çalan telefonlara sürekli cevap vermek ve uzun uzun konuşmak, dışarıyı izlemek, aynı ortamdaki diğer insanları gözlemleyip onlar hakkında yorum yapmak, ortamın temizliği hakkında yorum yapmak, alakasız bir konu hakkında plan yapmaya başlamak vs. Yapılmaması gereken davranışlara örnektir.

·         Duyguları dinlemek ve hak vermek önemlidir. Sizin için önemsiz bir konu karşınızdaki kişiyi fazla üzebilir, herkesin hassasiyetleri farklıdır. Kendisini tamamiyle ifade etmesini, cümlelerini tamamlamasını bekleyin. O süre boyunca sürekli göz teması kurmaya çalışın, beden dilini gözlemleyin, kafanızı sallayarak bölmeden (sözünü asla kesmeyin) aktif bir dinleyici olduğunuzu karşı tarafa belli edin. İfade sonunda “haklısın” diyin daha sonra konu üzerine bir eleştiri getirecekseniz, “konunun bir de şöyle bir yönü olabilir ya da konunun benim açımdan ifadesi de şu ki;...” diyerek konuşmanıza devam edin.

·         Konuşmayı öğrenmek önemlidir. Konuşmak, paylaşmak ilişkiyi besleyen bir nehir gibidir. Bazı kişilik tipleri konuşmayı sevmez, bilgisi vardır paylaşmaz, suskundur. Bu tip bir eğiliminiz varsa öğrenmek en kolay yoldur. Her sosyal davranış öğrenilebilirdir unutmamak gerekir. Konuşmayı, sohbet etmeyi, paylaşmayı öğrenmek gerekir. Deneye deneye zamanla Öğrenebilirsiniz.

·         Kaliteli zaman aynı zamanda nitelikli faaliyetleri de içerir. Burda önemli olan iki kişinin de ilgi alanına giren bir konu olmasıdır. Yapılandan çok neden yapıldığı önemlidir. Birlikte bir şeyler yapmak ve yaparken iki tarafın da hoşlandığı bir paydayı beslemek amaçtır. Buna kısaca anı biriktirmek de denebilir. Bana değer veriyor hissiyatını da karşı tarafa iletmektir. Burda karşı tarafa değer veriyormuş gibi yapmak değil, verdiğiniz değeri karşı tarafa iletmek esastır. Sevgi karşı tarafa net şekilde ifade edildiğinde kişi mutlu olur. Karşınızdaki kişi de mutluysa sizi mutlu etmek için istemeden de olsa o da elinden geleni yapacaktır unutmayın.

 

ARMAĞAN ALMA / HEDİYE

·         Hediyede temel mantık enerji alışverişidir. Aldığımız hediyeye sevgi enerjimizi yükleriz. Yani hediye sevgi enerjisi yüklü olan bir sevgi görselidir.

·          Hediyeyi seçerken düşünmüşüz, araştırmışızdır ve bu da bir emek göstergesidir. Kişiye emek vermek de sevgi besleme ve depolama yollarından birisidir.

·         Bazı hediyeler de bir şey almadan sadece düşünülen şeylerdir. Örneğin; zor günlerinde fiziksel olarak birisinin yanında olmak vb.

·         Hediyenin pahası da mühim değildir çünkü dediğim gibi önemli olan ona yüklü olan niyet ve enerjidir. Emek, düşünce, zaman harcama, sevgi enerjisini bir araya toplamış olan “hediye” kavramının kendisi zaten kişiye ne kadar çok değer verdiğinizi anlatmaya yeterlidir. Pahalı olması sadece parasının çok olduğunu gösterir emek, zaman, sevginin değil.

·         Hediyede diğer bir önemli nokta kişiyi tanıdıkça çeşitliliğin artması. Karşınızdaki kişiyi tanıyıp onun ilgi alanı, sevdiği ve kıymetli bulduğu şeyleri anlama süreci sizin için de leyifli olacaktır tıpki çözmekte olduğunuz bir bulmaca gibi. Bu çift yönlü fayda sağlar, normalde belki kişiyi tanımak için bu kadar ayrıntılı düşünmemiştiniz hiç. Oysa ki şimdi hediye seçmek için daha da derinden tanıma ihtiyacınız da doğmuş oldu.

·         Hediye dediğim gibi bir sevgi enerjisi alışverişidir bu yüzden hediye olarak bir öpücük, tatlı söz, akşam yemeği, kahvaltı, çiçekçiden alınmış bir gül de bu sınıfa giren küçük ama çok kıymetli örneklerdendir.

·         Hediyedeki diğer bir mesaj ise, hatırlanmak, unutmaması için somut bir anı biriktirme fırsatı vermektir. Bu da gelecek vaad eden ve hatırlanılan bir ilişkiye işaret eder ve karşı tarafı mutlu eder.

 

FİZİKSEL TEMAS

·         Dokunulmak bi rihtiyaçtır. Yapılan araştırmalar da bunu gösteriyor. Masaj üzerine de yapılmış ve yapılmakta olan pek çok araştırma literatürde yer almakta.

·         Duygusal gelişim için de fiziksel temas önemli bir yer tutar. Çocuklukta kucaklanan ve öpülen çocuklar, fiziksel temastan mahrum kalmış çocuklara göre daha sağlıklı bir duygusal yaşam geliştirmektedir. (Çocuğu istemediği halde zorla öpmek ve kucaklamaktan bahsetmiyorum.)

·         Sevgi dili açısından baktığımızda fiziksel temasın da çok güçlü bir sevgi iletme kanalı olduğunu görüyoruz. Sarılma, öpme, cinsel ilişki, fiziksel temas aracılığıyla güçlü bir sevgi iletisini karşı tarafa aktarmış oluruz.

·         El sıkışmak da bir ileti aktarma yoludur. Orada bir teminat söz konusudur. Kötü zamanlarda da iç güdüsel olarak insanlar birbirine sarılırlar. Fiziksel temasın sevgiyi ilettiğine en büyük kanıtlardan birisi budur.

 

HİZMET DAVRANIŞLARI

·         Herkesin hayatında yapmak durumunda kaldığı bir takım işler vardır. Bu işlere yardım etmek ve kişinin yükünü hafifletmek hizmet davranışlarına girer.

·         Hizmet davranışı nasıl sevgi ifadesi olabilir?

·         Toplumumuzda genellikle hizmet davranışı “sevgi dili”nden ziyade bir “görev” gibi algılandığı için hizmet eden kişide mutluluk uyandırma oranı düşüyor.

·         Sevgi dilini genellikle aileden öğreniriz.

·         Zaman zaman ebeveynlerimizin bizi sevmediğini düşünürüz. Oysa bakış açımızı değiştirip o kişinin sevgi dilini çözümlediğimizde, aslında bizi ne kadar sevdiğini görebiliriz. O sadece kendi öğrendiği sevgi dili ile sevgisini size aktarıyor. Sosyal öğrenme ile siz çevrenizden daha fazlasını öğrenmiş olabilirsiniz. O kişi sizin kadar şanslı olmayabilir. Bakış açınızı genişletin.

·         Kimileri hizmet sevgi dilini “saçma” bulurken kimileri “hizmet beni değerli hissettirir ve sevildiğimi hissederim” diye düşünebilir. Bu tamamiyle öğrenmeyle ilgilidir. Hizmet sevgi dilini öğrenen “saçma” diye düşünmez.

·         Unutmamak gerekir, her ne kadar öğrenilebilir olsa da herkesin sevgi dili farklıdır. Hepsini öğrenmiş olabilirsiniz fakat mutlaka bir iki tanesi baskın gelecektir ve sevginizi o yolla ileteceksinizdir. Diğer dillerde size sevgi gösterimi olsa bile fark etmeniz güçleşecektir.

·         Sevgi dili sıralamamızı karşı taraftan “beklentiler”imizin farkına vararak keşfedebiliriz. Kısaca sevgi dili, sevgiyi gösterme şeklimizden ziyade iletilen sevgiyi en iyi hangi dille hissettiğimizdir.

·         Hizmet davranışlarına örnekler; yemek pişirmek, masayı hazırlamak, bulaşıkları yıkamak, evi süpürmek, çöpleri dökmek, bebeğin bezini değiştirmek, odayı boyamak, ütü yapmak vb.

·         Bir başka örnek; Ali 9 yaşında, “Babamın beni sevdiğini biliyorum çünkü ev ödevim için yardıma ihtiyacım olduğunda bana yardım ediyor.”, dedi. Ali’nin sevgi dili hizmet davranışlarıdır. Babası onun için bir şeyler yapınca sevildiğini hissediyor.

·         Ricalar sevgiye yön verir ama talepler sevginin akışını durdurduğu için isteklerinizde rica etmeyi ihmal etmeyiniz.

 

KAYNAK: GARY CHAPMAN-5 SEVGİ DİLİ

 
Toplam blog
: 12
: 212
Kayıt tarihi
: 09.09.17
 
 

Koç Üniversitesi. Psikolog. Yetişkin, çocuk, ergen, ilişki, sevgi, aşk ve iletişim psikolojisini ..