Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

5 Temmuz Perşembe

5 Temmuz Perşembe
 

Barışı kaybettik… Günün özeti bu aslında. Cuma akşamından beri yaşam savaşı veren Barış, hayranlarının dualarına rağmen geri dönmedi. Daha kaza anında beyin ölümü gerçekleşen barış için doktorlar umut vermemişlerdi.

Ancak geçtiğimiz günlerde yaşanan mucizenin bir kez daha Barış için tekrarlanması ümidi ve dileği, bütün ülkede Barış hayranlarını kaç gündür ayakta tuttu. Ne yazık ki kaderde ne varsa o cereyan ediyordu ve barış ebediyyen aramızdan ayrılıyordu.

Şarkılarıyla, dizideki rolüyle hayranları onu hep hatırlayacaklar. Allah rahmet eylesin.

VEDA KARESİ (Hürriyet). Ve genç sanatçı Barış Akarsu, yaşam savaşının beşinci gününde kaybetti.

BARIŞI KAYBETTİK (Posta). Geçtiğimiz Cuma gecesi geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan sanatçı Barış Akarsu, beş gün sürdürdüğü yaşam savaşını maalesef kaybetti ve ölümüyle bütün Türkiye’yi ağlattı.

SEVENLERİNE SON ŞARKIYI SÖYLEDİ (Sabah). Beş gündür komada olan genç sanatçı Barış Akarsu, yaşam savaşını kaybetti.

BARIŞI KAYBETTİK (Takvim). Bodrum’da otomobiliyle kamyonun altında kalarak ağır yaralanan Barış Akarsu altı gündür süren yaşam mücadelesini dün gece kaybetti.

MAALESEF KAYBETTİK (Vatan). Tüm Türkiye’nin beş gündür iyileşmesi için dua ettiği Barış Akarsu gece yarısı yaşam savaşını kaybetti.

*****

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlhami Erdil’in Saray cezaevinde geçen ilk günü de gazetelerin manşetine takıldı. Askeri sıfatla aldığı her türlü ödül, rütbe ve başarı belgeleri elinden alınarak “er” statüsünde sıradan sivil bir kişi haline gelen paşanın, sadece maaşı kaldığı şeklinde bir haber var gazetelerden birinde.

Bununla acaba “Erdil’in maaşı da geri alınsın” mesajı mı verilmek isteniyor diye düşündüm. Suç ve ceza dengesi adaletin en önemli konularından biri. Suçluyu cezasız bırakmak kadar, cezayı adil vermek ve uygulamak da adaletin en önemli sorunu.

Daha önce meczuplaşmış bir eski milletvekili dolayısıyla böyle bir olay gündeme gelmişti. Ben kendi adıma bir karara varamamıştım. Düşünebiliyor musunuz, bir kişi, hastalığı sebebiyle devletin aleyhine bir takım sözler söyleyebiliyor ve hatta eylemlerde bulunabiliyor. Diyelim ki bu kişinin bir emekli maaşı var.

Devletten aldığı parayı devlete karşı kullanıyor diye mi düşüneceğiz, bu onun yıllarca çalışmasının karşılığıdır, dilediği gibi kullanır, suç işlerse de cezasını çeker mi diyeceğiz? Cevabı zor bir soru. Allah kimseyi bu duruma düşürmesin diye dua etmekten başka şansımız yok.

HER ŞEYİ GİTTİ MAAŞI KALDI (Bugün). Haksız mal edinmekten çarptırıldığı cezayı çekmek için cezaevine giren Deniz Kuvvetleri eski komutanı Erdil’in nişanları bile alındı.

HAPİSTEKİ PAŞAYA KEBAP VE MEYVE (Posta). Haksız mal edinmek suçundan aldığı hapis cezasını çekmek üzere Saray cezaevine teslim olan eski Deniz kuvvetleri Komutanı İlhami Erdil’in dün öğle saatlerinde koğuşuna dışarıdan kebap ve meyve getirildi.

ERDİL’E EN BÜYÜK CEZA (Sabah). Haksız mal edinmekten hapse giren emekli Oramirel İlhami Erdil’in TSK’yla bütün ilişkileri kesildi, rütbeleri söküldü, o artık bir er. Askeri okulu bitirdiğinde verilen kılıcı bile alındı.

ASKER KAÇAĞIYLA AYNI KOĞUŞTA (Vatan). Erdil Paşa’nın Saray cezaevindeki koğuş arkadaşları arasında karşılıksız çek ve adam yaralama suçluları da var.

O ŞİMDİ ER (Yeni Şafak). Haksız mal edinmekten suçlu bulunan emekli oramiral İlhami Erdil cezaevine giren ilk kuvvet komutanı oldu. Erdil’in rütbesi de alındı.

*****

Bir çete harekatı ile seçim yarışı başbaşa gidiyor. Acaba seçimleri etkilemek için mi çeteler ön plana çıktı, seçimleri kazanabilmek için mi soruşturmalar derinleştirildi tam bilemiyorum.

Ancak ortaya kötü kokular çıktığı kesin. Sadece hükümet partisi değil, muhalefet ve hatta ülke yönetimine talip küçük büyük bütün partiler ve sivil toplum kuruluşları da bu işin peşine düşmeli ki, yakaladığımız damar kopmadan sonuna varabilelim.

Ne yazık ki bu konuda çok ümitli değilim. Çünkü çetelerin ucu bir yerlere dokunduğu an ilerlemek çok zor olacak. Ben Erdil paşa’ya kadar yargıda kararlı ve olumlu bir adım izleyen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çeteler konusuna da aynı titizlikle eğileceğine olan inancımı burada belirtmek istiyorum.

Zaten başka türlü bu işin altından kalkmak mümkün olmaz. Belki bazı kişi ve kuruluşlara zararı dokunacakmış gibi görünse de sonuçta bundan bütün Türkiye, devlet ve devletin bütün kurumları yarar görür.

ÇETELER YER ALTINDA ÖRÜMCEK AĞI GİBİ (Bugün). Dışişleri Bakanı Gül, çetelere karşı yürütülen mücadeleyi anlattı. Yer altında örümcek ağı gibi çok yayılmış bir yapı var. Asker de harekete geçti.

MEZAR KAZMIŞLAR (Bugün). Vatansever Kuvvetler çetesinin tutuklu üyeleri ağır cezalık oldu. Polisin dinleme kayıtları çetenin fidye almak için adam kaçırıp mezar kazdığını ortaya çıkardı.

BİR NUMARA EMEKLİ PAŞA (Sabah). Vatansever Kuvvetler çetesi sanıklarının sözünü ettiği bir numaranın emekli bir general olduğu belirlendi.

DANIŞTAY’A BASKINI TEKİN PLANLADI (Star). Gözaltındaki Vatansever Güçbirliği Hareketi Başkanı Ünal polisteki ifadesinde Danıştay baskını için, saldırıyı özel harpçi Tekin’in başında bulunduğu İstanbul grubu planladı dedi.

ÇETELER MUTLAKA TEMİZLENECEK (Yeni Şafak). Başbakan Erdoğan çeteleri ciddi sorun diye niteleyerek her yerde bağlantıları var, üzerine gidiyoruz, kararlıyız, dedi.

TÜRKİYE’Yİ SARSACAK İDDİALAR (Zaman). Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Derneğine yönelik operasyon Danıştay saldırısı ve İstanbul Ümraniye’de ele geçirilen 27 el bombasıyla ilgili soruşturmaya uzandı.

*****

2003 yılında ABD ile imzalanan bir kredi sözleşmesinin seçim arefesinde CHP genel başkanı Deniz Baykal tarafından gündeme getirildiğini biliyorsunuz.

Önce yeni yapılmış bir anlaşma gibi sunulan, sonra Kuzey Irak’a müdahalemizi engelleyen şartı olduğu sürülen sözleşmenin şimdi de dışişleri ve hükümet tarafından var olmasına rağmen inkâr edildiği üzerinde duruluyor.

Görülüyor ki iki taraf da bu konuda pek samimi değil. CHP bu sözleşme üzerinden AK Parti’yi yıpratabilir miyim hesabı yaparken, Ak Parti de bu vesileyle oy kaybetmeden durumu nasıl atlatırım hesabı içinde.

Olayın aslı ABD’nin Irak’a müdahalesi sonucu, Türkiye’nin gördüğü zarar dolayısıyla iki ülke arasında yapılan bir sözleşme. Türkiye’yi kullandırılacak kredinin bir bağış bir de kredi kısmı var. ABD Türkiye’nin Irak’a bir müdahalesi durumunda bunu kullandırmayı askıya alabileceğini bildirmiş.

Türkiye bu sözleşmeyi imzalamış fakat meclise getirip resmileştirmemiş. O günlerdeki gazetelerde zaten bu kredinin kullanılmasına ihtiyaç kalmayacağı şeklinde değişik bilgiler var. Ak Parti hükümeti sanki yedekte böyle bir anlaşma bulunsun, ihtiyaç duyulursa başvururum diye düşünmüş.

Yani ben Kuzey Irak’a girmeyeyim, buna karşılık sen bana şunu ver gibi bir durum ortada yok. Ancak olay kamuoyuna böyle sunuluyor.

BAKANLIKTAN İTİRAF (Cumhuriyet). Dışişleri Washington’la imzalanan Kuzey Irak koşullu kredi anlaşmasını kabul etti.

O ŞART VARDI İMZALADIK (Vatan). Dışişleri hibe anlaşmasındaki Kuzey Irak’a girmeme şartını kabul ederken ilginç bir yorum yaptı. Bu bizi değil, ABD’yi bağlıyordu. Kuzey Irak’a girseydik, krediyi askıya alacaklardı.

*****

Bu vesileyle Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesinin engellendiği hükümetin de buna dayanarak sınır ötesi bir harekat yapamadığı gibi söylemler ve tavırlar, hükümeti bunun gerçek olmadığını göstermek gibi bir karar zorluyor.

Böyle bir harekatın getirisi götürüsü üzerinde daha önce enine boyuna düşünen hükümet, sanki seçim korkusuyla böyle bir karar alacakmış izlenimi veriyor. ABD’li yetkililer bile bundan rahatsızlık duymaya başladılar.

TÜRKİYE KUZEY IRAK’A 15 GÜN İÇİNDE GİRER (Türkiye). ABD’li diplomatlar, Türkiye’nin 22 Temmuz’dan önce Kuzey Irak’a girme ihtimali yüksek, çünkü Amerikan hükümeti PKK’ya karşı çok isteksiz, bu bizi endişelendiriyor, PKK’lı teröristler yakalanıp Türkiye’ye iade edilmeli, dediler.

*****

Seçime doğru taraflar arasında kızışan polemiklerden biri de Ak Parti ile MHP arasındaki Apo’nun idamı meselesi biliyorsunuz. Bu konuyla ilgili başbakan Erdoğan MHP genel başkanı Devlet Bahçeli’yi mahkemeye verdi.

MEYDANDAN ADLİYEYE (Akşam). Erdoğan ile Bahçeli arasındaki PKK ve Apo düellosu sonunda mahkemeye taşındı. Başbakan PKK’ya ümit verdiniz diyen MHP liderine 20 bin YTL’lik dava açtı.

*****

Star gazetesi ise Bahçeli’nin Ecevit ve Mesut Yılmaz’la ortak aldıkları kararı ve altındaki üçlü imzayı bugün açıkladı. Bahçeli bu karara katılmadığı halde kendisini devletin politikası gereği başkalarının ikna ettiğini anlatmaya çalışıyor.

Elbette doğrudur. Ancak devlet kademesinde bulunmuş, işlerin nasıl yürüdğünü bilen birinin sırf halkı kandırabilmek için başbakana karşı terör kozunu kullanması ne kadar doğruydu peki…

İŞTE APO’YU KURTARAN İMZA (Star). Beş yıl önce teröristbaşı’nın idamının engellenmesi için hazırlanan karar metninde MHP lideri Bahçeli’nin de imzası olduğu ortaya çıktı.

ASMAYACAĞIZ SÖZÜMÜZE SADIĞIZ (Star). Liderler zirvesi sonrası basına konuşan Bahçeli, Öcalan’ın idam edilmeyeceğini söylemiş, altında imzamız yok mu, demişti.

*****

Erken seçim kararı alınırken Ak Parti dışındaki mihraklerin arzusu, seçimde Ak Parti’yi devre dışı bırakmak, ne yapıp yapıp Ak Parti’siz bir hükümet formülü ortaya koyabilmekti.

Başta CHP-DSP birleşmesi ve cumhuriyet mitingleriyle böyle bir formül bulunabileceği umudu vardı. Ancak seçim dönemine girildiğinde anlaşıldı ki, halk Ak Parti’yi henüz terketmiş değil. Üstelik onun mağdur edildiğini de düşünüyor.

Daha da kötüsü 4-5 partinin meclise girmesiyle Ak Parti oylarının bölünmesi hesapları tutmadı. Yapılan anketlerde kesin olarak barajı aşabilecek iki parti görünüyor.

Şimdi bütün zorlamalar MHP’yi barajı aşırttırabilmek için. CHP’nin tek ümide MHP ile kuracağı bir koalisyon. Bunun için MHP’nin barajı geçmesi şart ama nasıl?

Araştırma şirketlerinin anketlerdeki oy oranlarını partilerin mecliste temsil edecekleri milletvekili sayısına dönüştüren bir bilgisayar formülü hazırlandı.

Buna göra MHP barajı aşsa bile Ak Parti tek başına iktidar. Ancak beş parti barajı aşarsa -ki zaten ilk hesaplar bunun üzerineydi- Ak Parti birinci olsa bile çoğunluğu sağlayamıyor. Bakalım 23 temmuz sabahı nasıl bir sürprizle karşı karqıya olacağız?

SANDALYE SENARYOLARI (Akşam). Araştırma şirketlerinin yayınladıkları seçim anketlerine göre sadece oy oranı tahmin ediliyor. Arı Hareketi hazırladığı Bilinçli Oy Sistemine göre sandalye dağılım formülü hazırladı.

AĞAR İLE UZAN BARAJI GEÇER Mİ? (Vatan). İkisinin de işi zor. Ağar’ın DP’si büyük kentlerde çok zayıf. GP’ye barajı aşması için en az 1.3 milyon yeni oy gerekiyor.

CHP, MHP’Yİ GÖZÜNE KESTİRDİ (Yeni Şafak). Ak Parti oylarının yüzde kırklara varması üzerine CHP, barajı geçme ihtimali olan tek parti MHP ile koalisyon yapmayı düşünüyor.

TUĞRUL TÜRKEŞ CHP İLE UZLAŞMAK BİZE YAKIŞMAZ (Zaman). MHP’nin kurucusu merhum Alparslan Türkeş’in oğlu MHP milletvekili adayı Tuğrul Türkeş, milliyetçiliği apandisit gibi gören CHP ile uzlaşmak bize yakışmaz dedi.

*****

Bu arada hatırlarsanız başbakan Deniz Baykal için MHP’yi kastederek “….kılavuzu karga olanın” şeklinde bir söylemde bulunmuştu. Deniz Baykal buna çok sert ve garip bir yanıt verdi. Başbakan’a senin kılavuzun Barzani dedi.

KILAVUZUN BARZANİ (Radikal). Başbakan Erdoğan’ın kılavuzu karga olanın sözüne CHP lideri böyle cevap verdi.

*****

Hemen her gün başbakan ekonomi iyi yolda diye beyanatlar veriyor. Kimimiz inanıyoruz, kimimiz inanmak istemiyoruz. Aslında düzelen ekonominin sıradan vatandaşa yansıyacak hale gelmediği ancak bundan sonra bir iyileşmenin tabana yayılacağı ifade ediliyor.

Elbetteki biraz geleceğe yönelik bir vaat görüntüsündeki bu bilgiler muhalefet tarafından aleyhte kullanılıyor. Vatandaş da gerçekten somut olarak eline ulaşmamış iyileşme için iktidara olumlu puan vermek istemiyor.

Ekonominin iyileşmesiyle ilgili bir söylem bugün yine var gazetelerde. Ancak bunu söyleyen başbakan Erdoğan değil. Türkiye’nin Ticaret ve sanayi duayeni Rahmi Koç.

PARMAK ISIRTAN ZİRVE (Bugün). Türkiye dev şirketlerin 1600 başkanı ve CEO’sunun katıldığı zirveye ev sahipliği yaptı.

PEMBE TABLO OYUNU (Cumhuriyet). Hükümet tarafından seçim öncesi açıklanan rakamlar ekonominin gerçeklerini yansıtmıyor.

AKP KİMİ UÇURDU? (Güneş). Atılan nutuklara, resmi rakamlara bakılırsa ekonomi büyüyor, piyasalar coşuyor, Türkiye uçuyor. Merak ettik vatandaşa sorduk. Kim uçmuş.

EKONOMİ İYİ YOLDA (Türkiye). Beşinci Dünya Odalar Kongresinin, dünyanın birçok kıymetli işadamını buluşturduğunu ifade eden Rahmi Koç, Türk ekonomisi çok iyi bir hava yakaladı, bu da bizleri mutlu ediyor, dedi.

*****

Amsterdam Antalya seferi yapan Fly Air’e ait bir yolcu uçağı, İtalya semalarında rotadan çıkınca üç ülkenin jetleri alarma geçtiler. Bir terör korkusu İtalya, Yunanistan ve Türkiye F-16’larını harekete geçirdi.

Pilot eğitimi dolayısıyla acemi pilotun rotadan çıktığı söylenen yolculukta, uçak jetler eşliğinde Antalya’ya indirildi.

3 ÜLKENİN JETLERİNİ PEŞİNE DÜŞÜRDÜ (Akşam). Pilot hatası yüzünden rotasından saparak İtalya hava sahasına giren uçak için terör şüphesiyle F-16 jetleri havalandı. Uçak İtalyan, Yunan ve Türk jetleri eşliğinde Antalya’ya indi.

YOLCU DOLU AIRBUS’I F-16’LAR VURACAKTI (Güneş). Kimlik bildirmediği için terörist kabul edilen Airbus’ı savaş uçaklarımız Antalya’ya indirdi.

*****

Sporla ilgili bir manşet var bugünkü gazetelerin birinde. Fenerbahçe bir bomba patlatmaya daha hazırlanıyormuş. Haber ne kadar doğru bilemiyorum. Çünkü bu tür haberler imza atılmadan gerçekleşmiş sayılmazlar. Umarız önümüzdeki günlerde bu haber kesinleşir.

CAREW GELİYOR (Takvim). Yönetim bastırdı, 6+2 kararı çıkıyor. Fenerbahçe bombayı patlatıyor v John Carew Fenerli oluyor.

*****

Gazetelerdeki diğer manşetler de şöyle :

CİLVEGÖZÜNDE RÜŞVET KURŞUNU (Bugün). Rüşvet soruşturması geçiren 3 gümrükçü tartıştı. Biri tabancasını çekip iki arkadaşına kurşun yağdırdı, biri öldü. Son kurşunu da kendine sıktı.

NUSRAT DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ (Cumhuriyet). İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri üretimini ve tasarımını kendilerinin geliştirdiği Türkiye’nin güneş enerjisiyle çalışan ilk teknesi Nusrat’la 14. Güneş Enerjili Tekne yarışmasında dünya üçüncüsü oldular.

DAYAKÇI DADI GİZLİ KAMERADA (Hürriyet). Azeri uyruklu dadının 19 aylık bebeklerini dövdüğünden kuşkulanıp eve gizli kamera yerleştiren anne baba dehşet görüntülerle karşılaşınca savcılığa suç duyurusunda bulundu.

TÜRBELERDE İNANÇ SOYGUNU (Milliyet). Türbelerin bakımı için kurulan dernek topladığı bağışları ne yaptığını açıklayamayınca duruma valilik el koydu. Türbelerin denetimi sırasında ise esrarengiz olaylar yaşandı.

KORKU FİLMİ GİBİ (Posta). Polis Ahmet İhsan Ayan meslektaşı Zühtü Avşar’ı öldürdü. Eşi ve çocuğu da evde ölü bulundu. Karşı dairedeki polis Süleyman Kaygısız da öldürülmüştü.

AKP İLE MHP BU KEZ UZLAŞTI KADININ YERİ KOCASININ DİZİNİN DİBİ (Radikal). AKP ile MHP seçim bildirgelerinde kadını aile kavramı içinde ele aldı. CHP ve DP eşitsizlik biter diyor.

HALK SEÇSE İLK TURDA ALIRIM (Sabah). Gül, Sarkozy bile ikinci turda seçildi. Anayasa Mahkemesi’nden çıkansonuca bakacağız İlla ben olacağım diye bir şey yok.

STAJIN İLK GÜNÜ MAGANDA VURDU (Sabah). Üniversiteli Esra Çakır stajın ilk günü patronun kardeşinin tabancasıyla başından vuruldu.

POLİS CİNNETİ (Takvim). Eşiyle ilgili dedikodular çıldırttı. Cinnet getiren polis memuru eşini, beş yaşındaki oğlunu ve iki meslektaşını vurarak öldürüp teslim oldu.

EMEKLİYE YİNE HÜSRAN (Takvim). Emekli ve memur enflasyonun düşük çıkmasına üzüldü. Çünkü ikisi de enflasyon oranında zam alacak. Emekliye 20 memura 32 lira verilecek.

SAĞLIK HEYETİ YARGI ÖNÜNDE (Yeni Şafak). Cerrahpaşa’da 2 yaşındaki Bilal’in ölümüne ilişkin soruşturmayı 5 yıldır geciktirerek davayı zaman aşımına uğratmakla suçlanan öğretim üyeleri hakim karşısına çıkarıldı.


Yarın yeniden birlikte olabilmek umuduyla….

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..