Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

546 bin ziyaretçi

546 bin ziyaretçi
 

Dün, Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 69. yıldönümüydü. Star gazetesinin manşetiyle onu bir kere daha “Özlemle Andık.”

Anıtkabir’e gidenlerin sayısı için Hürriyet gazetesi “Geçen Yılı Dörde Katladı” diyordu. Radikal gazetesi “Bunun adı Sevgi” derken, Bugün ve Türkiye gazeteleri “Sevgi Seli” deyimini kullanmayı tercih etmişti.

Cumhuriyet gazetesi “Halk Atasına Koştu” diyordu. Posta gazetesinin haberine göre “Bir Günde 546 Bin Ziyaretçi”ye ulaşılmıştı.

Bu arada sevindiğim bir olay, Başbakan Erdoğan önümüzdeki 10 Kasım’a kadar “Büyük Atatürk Ansiklopedisi’nin tamamlanacağını açıkladı.

*****

Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın ülkemize yaptığı iki günlük ziyaretin son günü olması dolayısıyla, gazetelerde bu haber hayli yer buldu. İki devlet başkanının herhalde iki ülkenin geleceğini ilgilendiren konularda görüşmeler yaptığı muhakkak.

Ancak bunların neler olduğu ile ilgili gazetelerde hiçbir bilgi yok. İşin magazin ve polemik tarafı ön planda.

Hürriyet gazetesinin iddiası hayli can sıkıcı. “Cumhurbaşkanı Huzura Çağrıldı” manşetiyle anlatılan habere göre, Çankaya protokolünde dün bir ilk yaşandı. Gül, Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın isteği üzerine kralın kaldığı otele gitti.

Doğrusu protokol açısından uygulama nasıldır bilemiyorum. İlk bakışta sanki bizim cumhurbaşkanımız Kralın ayağına gitmiş gibi bir izlenim var. Doğrusunu isterseniz bana göre bunlar çok ufak ayrıntılar ama, gene de ihtiyatlı olmakta fayda var.

Vatan gazetesi ise Kral Abdullah’ın bir tarafında Gül, bir tarafında Erdoğan’la birlikte otururlarken çekilen bir resmine “Tuhaf Görüntü” şeklinde bir başlık atmış. Haberde, Suudi Kralı’nın kaldığı otelde Gül ile Erdoğan’ı iki yanına oturtup poz vermesi yadırgandı, diyor.

Ayrıca fotoğraf üzerinde Gül’ün arkasında Türk bayrağı, Kralın arkasında da Suud bayrağı var. Tabi yan tarafta başbakan olunca Suud bayrağı ortada kalmış oluyor. Buna da Türk bayrağı köşede kalmış şeklinde yorum getirilmiş.

Şekil üzerinde gösterdiğimiz ihtimamı artık biraz da öz üzerinde göstermemiz lazım diye düşünüyorum.

Posta gazetesi ise “Madalya Teşekkürü” başlıklı haberinde Cumhurbaşkanı Gül’le Başbakan Erdoğan’ın Çankaya Köşkü’nde yabancılara verilen en yüksek nişan olan “Devlet Şeref Madalyası” taktığı Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın geçen yılki ziyaretinde olduğu gibi yine Anıtkabir’e gitmediğini, 10 Kasım nedeniyle bayrağının yarıya indirilmesine de izin vermediğini anlatıyor.

*****

Suudi Arabistan Kralı’nın ardından Türkiye iki devlet başkanını daha ağırlayacak. Üstelik bunlar Ortadoğu’nun iki düşman ülkesinin temsilcileri.

Radikal gazetesinin “Büyük Buluşma” manşetiyle verdiği habere göre, İsrail ve Filistin devlet başkanları tarihte ilk kez Ankara’da aynı parlamentoda birbirlerini dinleyecek ve aynı masaya oturacaklar.

Türkiye’nin böyle bir buluşmaya ev sahipliği yapması çok önemli. Umarım görüşmelerde de olumlu sonuçlar alınması mümkün olur.

*****

Bu arada Radikal gazetesinde “Kaza Değil, Cinayet” başlıklı bir haber var. Takvim gazetesinde de “Ölüme Gider” manşetiyle yer alan habere göre, gece yarısı eğlendikleri restorandan çıkan üç arkadaş, Ümraniye çıkışında yeterli ışıklandırması ve uyarıcı levhaları olmayan bir yolda çukura düşüp yuvarlanıyorlar, bir kişi ölüyor.

Sürücünün içkili olduğu gibi bir iddia varsa da, bu kazanın meydana gelmesine sebep olan ihmallerin görmezden gelinmesini gerektirmiyor. Niye bu kadar ihmalci bir toplumuz, niye herkes üstüne düşen grevi tam olarak yerine getirmeye üşenir bu memlekette bilemiyorum.

*****

Tarih kitaplarında sanki Cumhuriyet’in kıymetini artırabilmek için padişahların hain olarak nitelendirilmesinin biraz abartıldığını biliyoruz. Özellikle son padişah Vahdettin, bu yaftayı yiyenlerin başında geliyordu.

Son zamanlarda rahmetli Ecevit’in de aralarında bulunduğu bazı kimseler Vahdettin’in hain olmadığı konusunda yeni görüşler ortaya attılar. Bilemiyorum tarih kitaplarındaki yazılanlar değişti mi ama, ilginç bir olay meydana geldi.

Edirne’nin Keşan ilçesinde bir öğrencinin, Vahdettin için "hain" ifadesini kullanması üzerine 7 öğretmen hakkında soruşturma açıldı. Güneş gazetesi haberi “Vahdettin Kıymete Bindi” manşetiyle verdi.

Sabah gazetesi ise “Keşan’da Vahdettin Krizi” başlığıyla verdiği haberde, Padişaha hain diyen kompozisyon tartışmasına tarihçilerin ve valinin de katıldığını yazıyordu.

*****

Tarihimiz konusunda yeterli duyarlılığımız yok, diyecektim ki, genel olarak her konuda böyle olduğumuz aklıma geldi. Çünkü bu birleşik kaplar gibi bir şey.

İşte bugünkü Milliyet gazetesinin manşeti: “Tarihini Gömen Ülke” Sultanahmet’teki Büyük Sarayın kalıntıları üzerinde bulunan yapının tarihi duvar taşları çimentoyla sıvandı. Farklı kapı ve pencereler açılan yapıya teras katı eklendi. Yoruma gerek var mı?

*****

Diğer gazete manşetleri de şöyle.

Günlerdir kocası dağda PKK terör eylemcisi olduğu belirtilen DTP milletvekili Fatma Kurtulan’ın, kendisinin de dağlarda kaldığı ve terör eğitimi aldığı tespit edildi. Akşam gazetesi “İşte Vekilin Dağdaki Fotoğrafı” başlıklı haberinde Fatma Kurtulan’ın terör kampında çekilmiş resmini yayınladı.

Öte yandan Zaman gazetesinin haberine göre “10 Bin Özel Tim Sınırda.” Terörle mücadelenin daha profesyonel bir kadroyla yapılması çerçevesinde Güneydoğu sınırına gönderilen özel tim mensuplarının sayısının 10 bine ulaştığı belirtiliyor.

Bugün gazetesi, insanları karakolluk eden Kat Mülkiyeti Kanunu’un nihayet değiştiğini “Huysuz Ev Sahibi Yola Gelecek” başlığıyla vermiş. Habere göre artık ben ev sahibiyim, ne istersem yaparım, devri bitti. Ben de inşallah diyorum.

Bugün gazetesinde Kandilli Rasathanesi’nin İstanbullular’ı tedirgin edecek bir haberi var. “Deprem de Olacak, Tsunami de.” Yetkililer önümüzdeki 30-35 yıl içinde beklenen olayın kesin olduğunu, sadece zamanını bilemediklerini belirttiler.

Tüp bebek, çocuk hasreti çeken pek çok aileyi sevindiren önemli bir gelişmeydi. Ülkemizde de çocuk sahibi olamayan binlerce ana baba bu yöntemle bebek sahibi oldu. Sabah gazetesinin haberine göre, 18 yaşındaki ilk tüp bebek Dilek’le son tüp bebek Umut buluşmuş. İkisinin “Aralarında 50 Bin Bebek Var”mış. Sizin anlayacağınız 18 yılda tam 50 bin tüp bebek dünyaya gelmiş.

*****


Spor haberlerinde Beşiktaş’ın üzüntüsü var.

Fanatik
gazetesi, daha önce Beşiktaş’ın Sivas maçına PAF takımla çıkacağız demesine atıfta bulunarak, dünkü maçı kazanan PAF takımının skorunu manşet yapmış. “4-0” Oysa normal takım 2-1 yenilmişti biliyorsunuz.

Fotomaç gazetesi ise “Düşenin Dostu Olmaz” diyerek, zor durumdaki Beşiktaş’ın bir darbe de Sivas’tan yediğini böyle anlatmış.

Bugünlük de bu kadar. Yarın yeniden birlikte olabilmek umuduyla….

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..