Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '13

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

560 yıl sonra gemiler karadan Haliç’e iniyor

560 yıl sonra gemiler karadan Haliç’e iniyor
 

Fatih`in İstanbul`u fethinden sonra ilk kez, gemiler kalkar karadan sessizce...


 Fatih Sultan Mehmet,  İstanbul’un fethi esnasında  bir deha örneği göstererek  gemilerini  karadan Haliç’e indirmişti. Bu efsanevi olay, günümüzde  yeniden ama bir başka biçimde İstanbul’a yansıyor.

 Bu kez Amfibus adı verilen gemi halini alabilen otobüsler İstanbul’da yerlerini  alıyorlar. İstanbul`un sembollerinden biri olan  Haliç`in iki yakası Amfibi model (karada ve suda giden taşıt) otobüs ile bir birine bağlanacak. Karadan suya girerken tekerleklerini toplayan ve gemi halini alan otobüs, Ağustos ayında hizmete sunulacak. Taşıt ile Sütlüce`den Eyüp`e 5 dakikada geçilebilecek.

Hem otobüs hem gemi görevi gören taşıt şoför dâhil 47 yolcu alıyor. Otobüsün konforunu da ihtiva ediyor, gemide olan öğeleri de içeriyor. Motor sudan etkilenmiyor.  Bir  gemide olduğu gibi kamarası , navigasyonu, can yeleği  mevcut, 15 kilometre sürat yapıyor ve Haliç`i 3-5 dakikada geçebiliyor.

Günümüzde,  İstanbul’un trafik sorununun çözülmesinde, deniz ulaşımına önem verilmesi gerektiği sürekli olarak vurgulanıyor.  Bence bu nedenle,  Amfibus’lar büyük önem taşıyor.  İlk etapta, tur amaçlı  görev yapacak otobüslerin İstanbul’un ulaşım araçlarından biri olması dileğiyle…

https://twitter.com/ozlemsuyev

 
Toplam blog
: 65
: 722
Kayıt tarihi
: 18.07.09
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo- Televizyon Bölümü'nü bitirdi. 1987 yılından bu yan..