Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '08

 
Kategori
Futbol
 

6 + 2 = Sıfır

6 + 2 = Sıfır
 

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu


6 + 2 = 0 nasıl olur demeyin, burası Turkiye her duzenleme bir yolu bulunup mantıklı bir zemine oturtulur. TFF nin son aldığı karara göre yeni sezonda yine 6+2 kuralı devam edecek. Bu karar Turk futboluna ne kazandırır ne kaybettirir biraz tartışalım istiyorum.

En son söyleyeceğimi ilk önce söyleyeyim; sınırlama doğru bir uygulama değildir ve futbolda başarılı ülkelerde sınırlama yoktur. Türkiye'de bu konuda en çok mağdur edilen klupte Fenerbahçe'dir, neden olarak ise bütçe olarak Türkiye'nin çok ilerisinde imkanlara sahip olmakla birlikte iç piyasadan fiyatı 5-10 kat artan futbolcuları bile bu paraları ödediği halde alamaması gösterilebilir.

Bu sene devre arasında M.Topuz ve G.Ünal için telaffuz edilen rakamlar Türkiye koşullarında oldukça abartılı rakamlar olmakla birlikte alınabilecek birkaç futbolcudan biriydiler. Fenerbahçe yine de alamadı bu futbolcuları.

İç piyasada rakamlar böyle iken ve fazlaca alternatif bulunmaması nedeniyle, tek yapabileceğiniz dışardan futbolcu almaktır. Bu okadar kolay değil TFF buna izin vermiyor, elimizdeki 8 yabancı futbolcu nedeniyle önümüzdeki sene yeni bir yabancı oyuncu alma şansımız yok demektir. Diğer takımların bütce ve klup yapıları dışarıdan iyi oyuncuları getirmeye ve onlardan üst düzeyde istifade etmeye müsait değildir.

Şampiyonlar liginde rakibimiz olan Chelsea 24 kişilik kadrosunda 17 yabancı futbolcu bulunduruyor,

Diğer çeyrek finalistlerde durum:

Fenerbahçe 6 + 2
Arsenal 27
Barcelona 18
Manchester 15
Liverpool 18
Roma 14
Schalke 16

Yukarıdaki tablodan bir Şampiyonlar ligi finali çıkarmak olağanüstü performans, futbol şansı, inanç gibi faktörlerin biri veya birkaçı bir araya gelirse mümkün olabilir. Yukarıdaki ülkelerin federasyonları bu işten anlamıyorlar gibi bir sonuç çıkarmak gerçek dışı bir yorum olacaktır, ama bizim federasyon eski-yeni farketmiyor yine içe dönük, muhafazakar bir adım atmaktan geri durmuyor.

Ülke futboluna zarar veriyor diyenlere ise İtalya'nın son dünya şampiyonu olduğunu hatırlatır ve Roma'nın az yabancıyla oynayan bir takım olduğu bile söylenebilir. Hem milli takım düzeyinde hemde klupler düzeyinde İtalyanların futbolda Avrupa'ya damgasını vurduğunu söyleyebiliriz. Diğer çeyrek finalist Schalke Alman futbolunun önde gelen takımlarından birisi ve Almanya 2006 dünya kupasında 2. olmuştur, klup düzeyinde de çok başarılılar.
İstisna olarak İspanya'yı gösterebiliriz, Milli takım düzeyinde başarılı olamadıkları gözlensede klup düzeyinde her sene finallerde en az bir takımları oluyor.

Hal böyleyken yabancı sınırlaması ne anlama geliyor? ben bu sorunun cevabını bulamıyorum. Oysa ki serbest bırakılıp belli kriterler getirilse sorun çözülmüş olur ve ülkemize gelen yabancıların kalitesi belli bir düzeye gelir. Örneğin milli takımlarında belli sayıda oynama ve buna benzer kriterler konabilir. Federasyon asıl Carrusca, Inamoto, Gordon, Diatta ve Anadolu kluplerinde bolca bulunan vasatın çok altında, Türkiye 3.Liginde bile bulunabilecek futbolcuların transfer edilmesini zorlaştırılmasıdır. Yani gelen kaliteli ise futbolumuza da katkı sağlar sıradan olursa Türk futbolcusunun hakkı gaspedilmiş olur.

Türkiye'de alt yapıdan yeterli sayıda yetenekli futbolcu gelmemesinin nedeni yabancı futbolcu sayısının fazla olması değildir. 1990'lı yıllarda üç yabancı futbolcu sınırlaması varken bile yeterli düzeyde yetenekler çıkmadı bu topraklardan, daha eskilere gidersek belki hiç yabancı futbolcu yokken bile Dünya ve Avrupa futbolundaki yerimiz ortadadır. Eskilerin anlattığı Macar zaferi ile avunup durmuşuz.

TFF bu konuda tutucu davranmamalı ve bu kararını gözden geçirmelidir,

Saygılarımla.

 
Toplam blog
: 14
: 395
Kayıt tarihi
: 25.03.08
 
 

Kendimi bildim bileli futbol oynamayı ve izlemeyi çok seviyorum. Fenerbahçe taraftarıyım, hep des..