Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '13

 
Kategori
Müzik
 

6 Ocak. Ahmet Adnan Saygun'un Aramızdan Ayrılışının 22.Yılı....

6 Ocak. Ahmet Adnan Saygun'un Aramızdan Ayrılışının 22.Yılı....
 

6 ocak 1991. Klasik Batı Müziğinde yapıtlar vermiş bir Türk bestecisi, müzik eğitimcisi, müzik bilimcisi Ahmet Adnan Saygun 22 yıl önce 6 ocakta aramızdan ayrıldı. Bu yazımda bu büyük müzik adamını anmak istiyorum.

1907 yılında İzmir'de doğan Saygun T.C İlk Devlet Sanatçısı ünvanını almış bir müzik adamımızdır.Türk müzik tarihinde Türk  Müzik Beşleri olarak da anılan Saygun ilk Türk Operasının da bestecisidir. Cumhuriyet Dönemi Türk Müziğinin en çok seslendirilen eserlerinden 'Yunus Emre Oratoryosu' en önemli yapıtıdır.

Orkestra, Oda Müziği, Opera, Bale ve piyano üzerine bir çok yapıtı olduğu gibi etnomüzikoloji ile müzik eğitimi konularında da bir çok yayını vardır. Çalışmaları ve belgeleri Ankara'da Bilkent Üniversite'si bünyesinde kurulan 'Ahmet Adnan Saygun Müzik Eğitimi ve Araştırma Merkezi'nde bulunmaktadır.

Eserleri dünyanın bir çok ülkesinde seslendirilen, bir çok ülkede müzikoloji konulu konferanslar veren Saygun uzun bir süre Macar besteci Bela Bartok ile Anadolu Ezgileri konusunda çalışmış ve çalışmaları 'Bela Bartok'un Türkiye'deki Halk Müziği Araştırmaları' başlıklı bir kitap haline getirilerek 1976 yılında Macar İlimler Akademisi tarafından İngilizce bastırılmıştır.

Doğduğu şehir olan İzmir'de adını taşıyan Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi Türkiye'nin olduğu kadar bir çok Batı ülkesinin de en büyük ve akustiği en güçlü salonu olarak her yıl bir çok yerli ve yabancı sanatçıyı ağırlamakta ve bir çok sanat olayına ev sahipliği yapmaktadır.

Benim kızım Burcu Göker ve piyanisti Eric Jenkins de iki yıl üst üste bu görkemli salonda İzmirli  dinleyici ile buluşmaktan büyük keyif almış ve gurur  duymuşlardır.

Saygun'un yaşamı ile ilgili bütün bilgileri internetten, çeşitli yayınlardan herkes öğrenebilir. Ama bizim Saygunla farklı bir yakınlığımız var. Kızım Burcu Göker keman eğitimine başladığı ilk yıllarda Saygun'un keman ve piyano için op.33 süiti Demet'in bir bölümünü Horon'u çalışmıştı. Burcu bu eseri o kadar çok sevdi ki repertuarına aldığı bu parçayı yıllarca her yerde çaldı. Karadeniz'in Horon dansının buram buram işlendiği eser sanırım Burcu'ya ülke özlemini gidermekte çok yararlı oluyordu  ki  Paris'te verdiği ilk konserde bu eseri çalmıştı. Türk motifleri taşıyan esere eşlik etmek yabancı piyanistlere zor da gelse onlara izah ederek hep bu eseri çaldı. Daha sonraları eserin diğer bölümlerini Ağır Zeybek, Kastamonu Dansı, Sepetçioğlu gibi repertuarına ilave eden Burcu Carnegie Hallde verdiği ve ses getiren konserinde de gene bu eseri seslendirdi. Bu konserden sonra bir Türk bestecinin eserini bir Türk kızı olarak dünyanın en prestijli konser salonunda çalmak harika bir duygu diye hislerini dile getirdi.

Burcu  ile Adnan Saygun arasında yıllar önce doğan bu yakınlık ve müzik beraberliği öylesine arttı ki Burcu heryere sanki ülkesini yanında taşıyormuş gibi Saygun'un müziğini de taşımaya başladı. Önce Avrupa, sonra Amerika'nın bir çok eyaleti,.daha sonra Kanada ve sonra gene Amerika. Hep Burcu ile Saygun beraber gezdiler ve hala geziyorlar.

Ahmet Adnan Saygun'unu ölümünün 22 yılında sevgi ve saygı ile analım ve Burcu Göker'e Saygun'lu yolculuğunda başarılar dileyelim.

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..