Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '19

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

60. Kurtdereli Güreşleri


Beyler, yiğitlere meydanı açar
Meydan, yiğitlerle ünlenir bugün
Kötü, korkak olur, kavgadan kaçar
Yiğit kim, kötü kim, bellenir bugün.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Pehlivanlar: ‘Haydah!’ deyip varanda,
Kafa kola alıp, boyun kıranda
Davul zurna yeri göğü yaranda,
Köslerle ruhumuz dinlenir bugün.


        Abdullah Çağrı Elgün

Edindiğim bilgilere göre; “Balıkesir meralarında çobanlık yaparken akranlarıyla güreşleri seyreden Balıkesir Kumandanı Hikmet Paşa, onu İstanbul'a göndermişti Burada yetişip parladı Koç Çoban Mehmet 1928-1940 yılları arasında Milli Güreş Takımımız ağır sıkletini kimselere bırakmaz ölümsüz bir ün yaptı Atatürk'ün pek sevdiği ve alnından öptüğü güreşçiydi Çoban Mehmet İtalyanları yenen Milli Güreş Takımı Florya'daki Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde Büyük Atatürk tarafından davet ve kabul olunup yemeğe alıkonulmuştu Atatürk, İtalyanlar karşısında cidden parlak bir sonuç almış bulunan güreşçilerimizi teker teker kutlamış, bu arada özel bir sevgi duyduğu sevimli ağır sıklet şampiyonu Çoban Mehmet'e takılmaktan da kendini alamamıştı:

 - Sen herkesi kolayca yeniyorsun Mehmet, demişti Ata, sonra eklemişti:

 - Seninle güreş tutsak beni de yenebilir misin?

Koca çoban, çocuksu bir mahcubiyet içinde başını önüne eğmişti:

 - Sizi bütün cihan yenemedi Paşam, ben nasıl yenebilirim?

Büyük Atatürk, Çoban Mehmet'in bu cevabı karşısında pek duygulanmış ve aslan yapılı ağır sıklet şampiyonumuzu alnından öpmüştü!        “                                                             

***

Yenilmez Osmanlı pehlivanı, Kurtdereli Mehmet, adını tarihe adını altın harflerle yazdırdı. Bu başarı sonrasında padişahlardan Abdülhamit ile Sultan Reşat, Kurtdereli’yi madalya ve beratla ödüllendirdi!

Mustafa Kemal Atatürk,“Güreşirken, bütün Türk milletini arkamda hisseder ve onun şerefini korumak için her şeyi yapardım." Sözlerini Türk sporcularına meslek düsturu olarak gösterdi.

***

Organizasyonun geçen yıllardan daha iyi olması amacıyla tüm olanaklarını seferber eden Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, ilgi duyanları ve vatandaşları 2-3-4 Ağustos tarihleri arasında, Balıkesir ve Kurtdere Köyünde gerçekleşecek olan etkinliklere davet etti. Ayrıca, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da davette bulundu.

                                                                                 ***

Konaklamak için Serel Otel’e geldiğimizde kimi davetlilerin kahvaltıda olduğunu fark ettim. Kaldığımız sürece görevlilerden: Başta Serhat Saçaklı olmak üzere,Furkan Burak, Anıl Alnıaçık ve Eda Burak ilgi gösterdiler.

Ayrıca Karesi Belediyesi Bilgi İşlem sorumlularından, cana yakın insan Bilgen Önaçan ile Fatih Türkoğlu, kılavuzluk yaptılar. Şoför Murat Şen, taşıma işlemimizi gerçekleştirdi. Tümüne ayrı ayrı teşekkür ederim.

Üç günlük zaman diliminde: Tek Rumeli Tv ‘Güreşe Dair’ Program yapımcısı Mehmet Çelik ve diğer basın görevlilerinden Resul Özsaray, İlyas Göçmen, Abdullah Karagöz, Bülent Erdoğan ve Zekeriya Uzun ile kartvizit alış verişimiz oldu. Adını sayamadığım onlarca basın görevlisi vardı.

Güreşleri izleme sırasında Hasime Yıldırım kardeşi Necla Özden, Bandırma’da Ford Bayii Ramazan Mutlubaş ve eşi Burcu Mutlubaş ile tanışma ve söyleşme fırsatımız oldu.

Önceden telefon görüşmesi yaptığımız Karesi Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Osman Doğru ile güreş alanı dışında yüz yüze geldik. Genç, gülen yüzlü ve dinamik arkadaşımla tanışmamız gerçekleşti. Mutlu olduk! Bindiğimiz araçla Balıkesir’e dek söyleşerek geldik

                                                                               .***

Geçen yıllardan tanıştığımız güzel insan, cinas şairi Yusuf Hocaoğlu’nu bürosunda ziyaret ettim. Damadı Mimar Cüneyt Konak ile tanıştım. Yakını olan Volkan Konak’tan söz ettik. Hocaoğlu’nun yanında Kâğıthane Güreş Ağası, Balıkesir’in Fahri Hemşerisi, Karesi Güreşlerinde başarılı çalışması ile göz dolduran Yusuf Yoldaş’ı da gördüm.

Üçlü söyleşimiz Yusuf Hocaoğlu Müzesinde uzun sürdü. İkramlar ardı ardına geldi.  Hocaoğlu’nun güçlü bir beyin, çevresinde sevilip sayılan bir insan olduğunun izlenimini edindim! Böylesi kaliteli kişiler değerlendirilmeli, derim. Bir ara Yusuf Hocaoğlu şöyle dedi: “Rabbim, / Gökyüzünden güneşi / Sporumuzdan güreşi / Eksik etmesin!

İki Yusuf ile birlikte Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan’ın makamında olduk. Tanıştık. Konuksever, güleç yüzlü ve içten biri izlenimini verdi. Ne ki gelen giden çoğaldı. Odaya sürekli sandalye taşındı. Kimler mi? Güreş ağaları dersiniz, Sayıştay denetçisi mi dersiniz… Hanı derler ya: ‘Selamı çeken geldi.’

Oradan topluca yürüyüşle Kurtdereli Mehmet anıtına gidildi. Buradaki çelenk sunumunda adının Talha Yurdakök olduğunu öğrendiğim sunucunun Türkçemizi güzel kullanmasına koşut o mikrofonik sesi ilgimi çekti. Kendisiyle buluşup tanıştık ve kutladım!

***

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın Karesi Belediyesi'ndeki görevi sırasında ulusal ve uluslararası vitrine taşıdığı Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreşleri, bu yıl da coşkuyla yapıldı. (Ne ki geçen yılın yoğun katılımı görülmedi!)

Program şöyle uygulandı: 2 Ağustos Cuma günü 12.30 Anıt Mezar ziyareti, 12.45 Mevlid-i şerif okutulması,14.00 Mevlid-i Şerif yemeği,14.30 Açılış, mehter gösterisi ve dua, 15.00 Güreşlerin başlaması,19.30 Balıkesir kortej yürüyüşü ve 20.00 Kurtdereli Anıtına çelenk sunulması, 3 Ağustos Cumartesi günü 09.00 Yağlı Güreş Müsabakaları. 4 Ağustos  Pazar günü 09.00 Yağlı Güreş müsabakaları. 11.30 Başpehlivanların kura çekimi, 17.00 Başpehlivanlık Final Güreşi, ardından ödül töreni ve kapanış…

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Karesi Belediyesinin ev sahipliğinde, Kurtdereli Er Meydanı'nda gerçekleştirilen organizasyona, 70'i başpehlivanlık boyunda olmak üzere yaklaşık bin pehlivan katıldı.

Coşkulu ve çekişmeli geçen müsabakaların çeyrek finalinde rakiplerini mağlup eden İsmail Balaban, Tanju Gemici, Ali Gürbüz ve Ertuğrul Dağdeviren adını yarı finale yazdıran adlar oldu.

Çardak Güreş Ağası, İş İnsanı, Dostumuz Ramazan Güven, güreşi izlemeye son gün gecikmeli katıldı. Ağalara ayrılan özel yere Yusuf Yoldaş’ın ilgilenmesiyle oturdu. Tanju Gemici’nin güreşleri sırasında  “Çardak Güreş Ağası Ramazan Güven’in evlatlığı Tanju Gemici…” anonsları, ortalığı inletti! Güven’i de çok çok mutlu etti!

Yarı finalde rakiplerini yenen İsmail Balaban ile Ali Gürbüz, birincilik için savaşım yaptılar.

Ali Gürbüz, müsabakada rakibi İsmail Balaban'ı puanlama bölümünde "tuş" ederek altın kemer sahibi olarak Kırkpınar'ın ardından Kurtdereli Yağlı Güreşleri'nde de başpehlivanlığı kazandı!

Bu yıl 60'ıncısı düzenlenen Geleneksel Kurtdereli Yağlı Pehlivan Güreşleri böylece sona erdi. Dönüş’üm akşamüstü Dikili yönüne oldu.

                          Emeği geçenleri ve başarı gösterenleri kutlamak, bir görevdir.

                                                                        *

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..