Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '12

 
Kategori
Güncel
 

60. yılında Orhan Baba'ya sosyolojik bakış...

60. yılında Orhan Baba'ya sosyolojik bakış...
 

Türk Müzik Sektörü’nün en önde gelen isimlerinden şarkıcı, besteci, şair, söz yazarı, müzik yönetmeni, müzik yapımcısı, oyuncu Orhan GENCEBAY, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen gecede 60. Sanat Yılını kutladı.

Orhan Baba’yı saygıyla selamlıyorum. Daha nice sağlık ve mutluluk dolu, verimli yıllara…

Düşünebiliyor musunuz, sahnede Orhan Baba’nın ‘yarım asırlık’ ‘arabesk besteleri’ günümüzün ‘Alternatif Rock,’ ‘Grunge’ ve ‘Nu Metal’ temsilcileri ‘Duman’ ve ‘maNga’ tarafından yorumlanıyor.

Orhan Baba besteleri ile ‘bireysel’ ve ‘toplumsal’ isyanı haykırırken; torunları yaşındaki genç kuşağın ‘protest müzik’ temsilcileri de Orhan Baba’nın besteleri ile ’küresel düzeni’ ‘protesto’ eyleminde bulunuyorlar.

O’nun müziği, gerçek bir ‘kültürel fenomen,'  ‘kültürden-kültüre iletişim’ enstrümanıdır.

 “Orhan Baba yaratıcılığı,” “ezilmişlerin” yani “teselli kültürünün” ‘acıları,’ ‘tasaları’ ile‘aşklarını’ bestelerinde ‘dile getirmiyor,’ sanki ‘yaşıyor’ gibidir.

Orhan GENCEBAY, Türkiye Sosyolojisi’ne damgasını vurmuştur.

Şöyle ki; Orhan Baba’nın yapıtları ‘60’lı, ‘70’li ve ‘80’li yıllarda ülkemizin ‘sosyo-ekonomik’ yapısında oluşan ‘toplumsal sendrom’ ile karşılıklı etkileşim’ halinde bulunmuştur.

O yıllarda  ‘kırsal kesim’den ‘kentsel kesim’e ‘iş,’ ‘aş’ ve ‘umut’ yolculuğu yapan ‘Anadolu Kültürü’nün ‘sosyo-psikolojik’ sorunları Orhan Baba’nın yapıtlarına ‘esin’ kaynağı oluşturmuştur.

Özellikle,  Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu’dan göç eden türlü etnik kökenden ailelerin ‘kent’lerde karşılaştığı başlıca ‘sosyal,’ ‘ekonomik’ ve ‘kültürel’ ‘sorun’lardan, ‘yalnızlık,’ ‘yabancılık,’ ‘ayrılık,’ ‘aşk,’ ‘karşılıksız aşk,’ ‘hor görülme, ’çile çekme,’ ‘utanma’ ve ‘işsizlik’ Orhan Baba’nın “tema”larıdır.

Arabesk Müziğinin ‘yaratıcısı,’ ‘ezilmiş sınıfın’ duygularının ‘tercümanı’ ve ‘Teselli Babası’ Orhan GENCEBAY ‘kurumsallaşmış’ bir ustadır.       

Amerikalılar “marka”laşmış, “kurumsallaşmış” “sanatçıları” için “He is an Institution” derler.

Nasıl Amerikalılar için, Hollywood’un “komedi ustası,” Bob HOPE  “He is an Institution” ise; bizler için de Orhan GENCEBAY “HE IS AN INSTITUTION” olmuştur.

     

                                                                               

 
Toplam blog
: 392
: 908
Kayıt tarihi
: 27.11.11
 
 

1951 Muğla doğumluyum. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni 1974 yılında bit..