Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

65 yaş Otobüsü

65 yaş Otobüsü
 

Haydarpaşa devre dışı kalıp, Banliyo trenleri kaldırılıp, yerine Pendik'ten Marmaray bağlantısı yapılacağından, şimdi bir zamanlar bilhassa uzun yol trenlerinin bizi 3.5 şiddetinde salladığı o yollarda damperli kamyonlar cirit atıyor ve her geçtiklerinde kalkan toz bulutu bizi aşıp Kayışdağı’na kadar uzanıyor sanırım. Bu işkence yağmur yağdığında ara veriyor, sonra yeniden.

Oy potansiyeli varoşların metrosu yukarılarda. Sahil kesiminde oturanlar ya minibüs terörüne, ya otobüse muhtaç. Yani seç beğen al.

Geçenlerde bir minibüse bindim Kartal’dan. Önde tek koltukta oturuyorum. Cevizli taraflarında bir yere telefon etti. Çay may diyordu.. Biraz gittikten sonra durdu. Kağıt bardaktaki çayı aldı parayı uzattı. Gözlerime inanamadım. Adam direksiyonda sanki Boğaz keyfi yapıyor Emirgan'da.

Bir şey söyleyecek olsam, hepten bırakacak direksiyonu. Ona buna çarpacak, üstüme kalacak ama Allahın sopası yok. Çok geçmeden çay olduğu gibi döküldü. Madeni para kutusu semaver gibi oldu. Yolcu biniyor, para üstü veremiyor. Millet uyanık. Minibüs şoförlerine hizmet veren anında çayı pencereden uzatan büfeler türemiş!...

Otobüsler ise…..

Sağ olsunlar 65 yaş üzeri toplu taşımayı bedava yaptılar ya.
Metro ve vapuru bilmiyorum ama otobüsler şimdi adeta gezen huzurevi!.
Evde durmak istemeyen, canı sıkılan, pazara giden, herkes otobüste. Bu yaz hali, bir de okullar açılacak Pazartesiye..

Bugün İdealtepe’den Göztepe’ye gittim otobüsle. Tıklım tıklım.. Seyrek de geçiyor. 70 yaşında insanlar ayakta çünkü 80 yaşındakiler oturuyor. Yer verecek halleri de dermanları da yok

Allah için, klimalar sonuna kadar çalışıyor ama sıcak yine de insanları etkiliyor, geçim derdi, insanları geriyor, ottan bottan meselelerle birbirine dalıyorlar.

Güç bela orta alandaki sahanlığa ulaştım ama ona ne?. Bizim Türk milleti var ya, hemen sistemi kuruveriyor. Dışardan ön taraftan binemiyeceğini gören orta kapıdan biniyor. Bu her durakta böyle. Sonra kartlar toplanıyor, grup halinde toplanıyor, grup halinde asker mektubu gibi dağıtılıyor, Arada kaynayanın günahı boynuna.

Tombul bir hanım oturuyor, yanında bir de 2-3 yaşlarında bebesi var. Ayakta, bu tombul hanımın karşısındaki bir hanım önce koltuğun karşısında ne işe yaradığını bilmediğim bir mekanızmayı açtırmak istiyor oturmak için. Tombul kadın ‘’bu koltuk değil, bilmem nedir’ diye bilimsel bir açıklama yapıyor. Orada olanlar başıyla onay veriyor.

Ayaktaki hanım gıcık oldu bir kere. Bebene sahip çık bana dokunuyor diyor. Haliyle bir ağız dalaşı başlıyor. ‘’Yahu ne olmuş o daha bebe’’ falan derken, ses desibeli giderek yükselmeye başlıyor.

Ayaktaki 70 liklerden biri ‘’ayıp diye bir şey var, burada yalnız değilsiniz’’ diye sitemlerini sunuyor bastonu var ama sakalı yok anlatamıyor. O yüzden kadınlar dalaşa devam ediyor.

Hanımların ayakta ve daha gençten olanı ‘’şöför bey indirir misiniz bunu aşağı’’ diye hafiften bir ültümatom veriyor. Gerilen sinirler bu kez yerini kahkalara bırakıyor..
Olduuu. Diyor tombul olanı. Şöför de beni indirecek başka işi kalmamıştı.

Gerçekten de şoförün tek derdinin bir an önce Kadıköy’e ulaşmak olduğunu yaptığı süratten ve sert frenlerden anlıyor insan, her frende 2 metre öne, her gaza basışta 2 metre geriye gidiyor dengeleniyoruz. Dalaş devam ediyor. Eğlence de..

Bu kez bir başka 70 lik ‘’e yeter ama kadınlar hamamına çevirdiniz’’ burayı diyor ama nafile.
Bir başka 65 i geçkince olan, valla tansiyonum çıktı. İnmeyecektim ama ineceğim ulan.. Aç ulan kaptan şu orta kapıyı diyor. Atıveriyor kendini dışarı. Günahı boynuna onunda. Gerçekten bunaldı da mı indi, yoksa artistlik yapıp indiği ile mi kaldı?. O da ayrı mesele.

Sonuçta gençten olanı oradan alıyorlar, yer verip başka bir yere oturuyorlar.

Siz eğer 65 yaşına gelmediyseniz otobüse binmeyin. O otobüs değil huzurevi. Oturma şansınız yok.

Eğer oturursanız camdan dışarı bakıp, görmemiş ayağına yatın. İllaki bineceğim diyorsanız mutlaka orta kapıdan binin hem binmesi kolay, hem de sisteme yardım edip, birkaç gariban veya uyanıkın beleş yolculuk etmesine imkan sağlamış yıllık zekatınızı da ardan çıkarmış olursunuz.

Yakında Kadir abi ‘’belediye battı ‘’ diye feryat ederse şaşmam ama sebebi yalnız ben değilim,  benden yaşlıları da var.
  

 

 
Toplam blog
: 465
: 918
Kayıt tarihi
: 15.01.09
 
 

İstanbul doğumluyum.. İstanbul'un  tramvaylı döneminden bu şehirde yaşıyorum. Gençlik yıllarında ..