Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '13

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

694 bin kat artan harcama kalemi...

694 bin kat artan harcama kalemi...
 

İz ödenek nedir?

Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü bütçesi iki ana alt kalemden oluşuyor. Bunlar örtülü ödenek harcamaları ve Özel Kalem Müdürlüğü’nün görev tanımı kapsamındaki harcamaları kapsar.

Örtülü ödeneğin kullanım usul ve esaslarını belirleyen yasada örtülü ödeneğin, “kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri ile devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili hükümet faaliyetleri için kullanılmak üzere Başbakanlık bütçesine konulduğu” belirtilir.

Yasaya göre örtülü ödenek bu amaçlar dışında ve Başbakan’ın ailesi ile kişisel harcamaları ya da siyasi partilerin propaganda çalışmalarında kullanılamaz.

Buna karşın ödeneğin kullanılma yeri, giderin kimin tarafından yapılacağı, hesapların yönetilme şekli tamamen Başbakan tarafından belirleniyor. Örtülü ödenekten harcanan paranın nerede kullanıldığı açıklanamıyor. İşte bu madde nedeniyle Başbakanlığın bir yılda harcadığı örtülü ödenek, örtülü olmaktan çıkıp, minarenin kılıfa girmeyeceği gibi bir hal almış durumda.

Örtülü ödeneğin nasıl bu hale geldiğine bir bakalım.

Başbakanlık örtülü ödenek harcamaları bir önceki yıla göre 300 milyon TL artarak, 2012 yılında 694 milyon TL’ye yükseldi.

Bu ramak Cumhuriyet tarihinin en yüksek harcaması!

Paranın nereye harcandığı açıklanmıyor. Kanunu çıkaran öyle çıkarmış. Sanıyorum yüksek yargıya intikal ettirilmediği için de yasa öylece kalmış. Belki de siyasi partilerden birisi bir gün bizde iktidar oluruz da böyle bol keseden harcarız diye, bu yasayı görmezden gelmiş!

İşte bu yasa dolayısıyla harcanan paranın nereye gittiğini sormak suç. Bu nedenle bizde bu paranın nereye gittiğini hiç merak etmiyoruz(!) Büyüklerimiz bizden iyi bilir diyerek, örtülünün üzerinin neyle örtüldüğüne bakmaya çalışıyoruz!

Başbakanlığın 2012 yılı faaliyet raporu, AKP iktidarıyla birlikte sürekli artan örtülü ödenek harcamalarının bu yıl rekor kırdığını ortaya koydu.

Raporda Başbakanlığın 2012 bütçesinin birimler itibarıyla ödenek ve harcama tutarlarına da yer verildi.

Buna göre Özel Kalem Müdürlüğü’nün bütçe ödeneği 2012 yılı başında 10 milyon 862 bin TL olarak öngörüldü. Bu rakamın 10 milyon 861 bin TL’sini Özel Kalem Müdürlüğü harcamaları oluştururken, örtülü ödenek için 1000 TL öngörüldü. Ancak, yukarıda anlattığımız “iz ödenek” uygulaması ile örtülü harcamaları yılsonunda tam 694 bin kat fazla oldu.

Özel Kalem Müdürlüğü kendisine verilen bütçeyi 1 milyon 776 bin TL aşarak, 12 milyon 637 bin TL harcadı. Örtülü ödenek harcaması ise tam 694 milyon 229 bin 493 TL’ye ulaştı. Bu iki kalemle birlikte Özel Kalem Müdürlüğü bütçesi 700 milyon 867 bin 465 TL olarak gerçekleşti.

Ne diyelim, bu zamana kadar ülkeyi gül(!) gibi yöneten büyüklerimiz, örtülü, açık ne fark eder, memleket meseleleri için kenarda, köşede olanları ortaya çıkarıp, örtülü adı altında harcamışlar.

Ne diyelim?

Halel-i hoş olsun mu?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..