Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '09

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

6N 1K

Gazeteci haber takip eden ve bunları kamuoyuna aktaran kişidir.

Bunu olayları ele alıp, sorular sorarak yapar. Hatta bir yöntemi bile vardır bunun 5N 1K diye. Ne, Nerede, Ne zaman, Nasıl, Niye ve Kim idi galiba. Bir haber bu sorulara cevap vermiyorsa eksik görülür demeye gelir.

Peki biz buna bir N daha ekleyebilir miyiz? 6N 1K olsun.

6. N, nesnelliktir.

Nesnel değilseniz, ne olursa olsun, nerede olursa olsun, ne zaman olursa olsun nasıl olursa olsun, niye olursa olsun yapılan haber değersizdir. Öyle değil mi?

5N 1K=Nesnellik denmek isteniyor aslında. Yoksa niye bu kuralı koymuş olsunlardı. Ancak bana kalırsa, bu kurala uymak nesnelliği vermiyor. Çünkü, sizin olaya taraflı ve çıkarlı bakışınız verdiğiniz haberin anlamını değiştiriyor. Okurun sağduyusu bu canbazlığı çözer. Ama, her zaman okur açık zihinli olmayabilir, kandırılabilir. Kendi yandaşının angajmanlı zihinlerini ise iyice körleştirir.

Gazeteci sorularını sorarken nesnel olmalıdır. Formüş şu hale gelir D=6N + 1K

Bazı tartışma programlarında ya da röportajlarda filan görürüz. Gazeteci, karşısındakine öyle sorular sorar ki, taraf tuttuğunu görürsünüz. Konu hakkında fikri ya da angajmanı vardır, onun doğruluğuna kanidir ve sanki onun karşısında muhalifiymiş gibi soru sorar. Bunu da adamın üzerine gitti, ne sorular sordu diye değerlendirmemizi bekler. Oysa, bu yaptığı gazetecilik bile değildir.

Bu türden o kadar çok var ki. Artık siyasallaşmayan hiçbir şey kalmadı ülkede. Gasteciler bile siyasetçi.
Bırakınız yazarları koca koca gasteler belli bir siyasi görüşün tarafı olarak haber yapıyorlar. Haber dedim, ancak görünüşte haberdir. Esasta, okuru yönlendirmeye çalıştığı için hilekarlık ve zavallılıktır.

Gazeteci bir makine gibi, hiçbir fikre, düşünceye, inanca, eğilime sahip olmadan, ama olayın önünü arkasını sağını solunu derinliğine sorgulayan, tüm ayrıntılara aynı derecede önem veren ve olayı ortaya çıkarmak için sorulabilecek her soruyu takip eden ve soran kişi olmalıdır. Ancak böyle yaptığında bir gazeteci sert olmuş olur, iyi sorular sormuş olur, çanak tutmamış olur. Kişisel olarak o kişinin düşüncelerine muhalif olduğu için gazetecinin muhalifçe sorular sorması, sadece yandaşların hoşuna gidebilir, tabi dürüst olmayı atlamış olanların.

Taraflı gazetecilik, bir edebi yazarın, bir eşcinselin hayatını anlatırken, kendi, eşcinselliği ahlaksızlık ve suç olarak görme eğilimini yazdıklarına yansıtması gibidir. Örneğin şöyle başlar satırlarına: "İnsan bozuntusu çirkin eşcinsel köşedeki masaya otururken, içeriye bir namussuzluk kokusu da yaymıştı..." gibi.

Böyle bir kitaba uygun mekan ne kadar çöp sepeti ise, taraflı gastecilerin yaptıkları işler de aynı derecede çöp sepetinedir. Ancak son zamanlarda çöp sepeti değil, çöp konteynırları filan kullanmak gerekiyor.

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..