Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '18

 
Kategori
Özel Günler
 

7-14 Ocak Görme Engelliler Farkındalık Haftası

7-14 Ocak Görme Engelliler Farkındalık Haftası
 

Farkındalık etkinliği


Bu Haftada görmeyenlerin yaşadıklara sorunlara dikkat çekmek ve toplumsal algıyı değiştirmek görmeyenlerin eğitim istihdam erişilebilirlik ve sosyal hayata katılım problemleri var.

Eğitimde körler okulları ve okulların yurtları kapatılmaya çalışılıyor. Kaynaştırma eğitimi en doğru olan ama oda plan ve program olmadan gelişi güzel yürüyor. Kaynaklara erişim görmeyenlerin kitaplara ulaşabilmeleri için kitapların e-kitap sesli ve kabartma kitap seçenekleriyle aynı anda piyasada olması gerekir.Tüm Film Dizi ve Sanat eserlerinin de Sesli Betimlemeli olması gerekir. İşitme engelliler içinde işaret dili ve alt yazı seçenekleriyle yayınlanması gerekir. Erişilebilirlik. Kaldırımlar masalardan sandalyelerden ve iş yeri işgallerinden tezgâhlardan temizlenmesi gerekir. Sarı çizgilere eşya konulmaması gerekir. Engelli rampalarına ve engelliler için ayrılmış park yerlerine başkaları araç park etmemesi gerekir. Görmeyenler için tüm toplu taşıtlarda nereye geldiğimizi ve geleceğimizi belirten sesli uyarı sistemleri olması gerekir.

Bu ve bunun gibi konular Radyo TV ve Gazetelerde yaygınca anlatılmalı ve özellikle Toplumsal algının değişimine katkı sağlanılmalı.Toplum engelliyi tanımıyor nasıl iletişim kuracağını da bilmiyor. Biz bu işin ancak birlikte yaşama yoluyla değişeceğine inanıyoruz. Yapılan araştırmalarda kimse engelli komşu istemiyor. Engelli iş arkadaşı istemiyor. Engellilerle ilgili bir kitap okumamış. Tanımıyor nasıl iletişim kuracağını bilmiyor. Biz bahaneler oluşturalım. Geziler piknikler kültür sanat faaliyetleri farklı etkinliklerle birbirimizi tanıyalım ve anlamaya çalışalım kamuoyu kamuoyu oluşturmada desteğinizden dolayı teşekkür ederim.

Salih Arıkan,Tel: 0506 514 96 93

 
Toplam blog
: 1156
: 67
Kayıt tarihi
: 17.11.16
 
 

1977 Manisa Akhisar'da doğdum. 1986 İzmir Bornova İzmir Körler Okulu'na başladım. 1997 İzmir Karaba..