Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '18

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

7-14 Ocak Görme Engelliler Haftası

7-14 Ocak Görme Engelliler Haftası
 

salih arıkan


Görme Engellilerle Birlikte Yaşayanlara Öneriler. Toplum birlikte yaşamalıdır. Her yerde her kurumda engelli olmalıdır ve farklılıklarımız daha da zenginleştirmelidir bizi. Okullara seminerlere gidiyorum. Aslında bende öğreniyorum. Bakış açıları bana çok şey anlatıyor. Engellik ibretlik değil acizlik hiç değil bir Gerçekliktir. Üzülecek ağlanacak vah vah denilecek bir durumda değildir. Görmeyenlerle birlikte yaşayanlara bazı önerilerimiz var.

Görmeyenlerin sizin yanınızda olması şanstır. Aslında herkes bir engelliyi arkadaş edinsin. Tanışılsın sohbet edilsin. Hayat paylaşılırsa ön yargılar azalır. Seminerlerde öğrendiğim bir şey anlattıklarım tabiî ki bir bakış açısı sunuyor ama birlikte yaşamak daha farklı insanlar duyduğuna değil de daha çok gördüğüne inanıyor. Çocuk soruyor görmeyen yemeğini nasıl yer e haklı tanımıyor bilmiyor ve nasıl davranacağını bilemediği içinde iletişim kuramıyor. Önerilerimize geçelim. Kendisiyle ilgili soruları yanındakine değil de kendisine soralım. Görmeyene seslenirken adıyla hitap edelim. Bir ikram verdiğinizde mutlaka masaya çay koydum yâda yemek koydum gibi bilgilendiriniz. Genelde seslerden bilinir ama bazen gürültü yâda farklı nedenlerden dolayı duyamaya bilir. Kapıları yarı açık bırakmayın.

Görmeyenlerin bulunduğu evler ve kurumlarda kapılar ya tam açık yâda tam kapalı olmalıdır. Yarı açık kapılara çarpabilirler. Eşyaların yerlerini değiştirmeyin. Görmeyenlere bir eşyanın yerini değiştirirseniz mutlaka haber verin. Sofrada yemeklerin yerini tarif edin et varsa parçalara ayırıp ayırmak isteyip istemediğini sorunuz sohbet ederken ayrılacaksanız lütfen ben ayrılıyorum deyin. Yemek yerken izinsiz olarak su ve ayranını haber vermeden açmayın. Şu ayranı bir çalkalayayım derse ortalık batabilir. Yolda yürürken görmeyen sizin kolunuza girsin. Araç sürücüsüyseniz yolda yürüyen beyaz bastonlu biri gelirse üzerine üzerine aracınızı sürmeyin. Yol tarif ederken kendinize göre değil de görmeyene göre sağ sol deyiniz. Tarifler yaparken el işaretleriyle değil de lütfen sözel olarak tarif edin. Yapılacak en güzel davranış onunla konuşarak onun istediği kadar onun istediği zamanda yardımcı olun. Yoksa yarardan çok zararınız olur.  Kimsenin bedenine izni olmadan dokunmayın yolda yürürken görmeyenin bastonundan tutmayın. Görmeyenler için yapılan sarı çizgilerin üzerine araç park etmeyiniz.

Görmeyenlerle ilgili Faaliyet yapacak kurumlar. Görmeyenlerle birlikte hareket ediniz yoksa saçma sapan projeler ortaya çıkar. Görmeyenler için titreyen yelek yaptılar gibi. Yapılan işlerin hayata dokunması ve faydası olması gerekir. Sonra TRT Radyo Birdeki patenti bile olmayan görmeyenler için şu cihaz yapıldı diye bizde varız programına çıkan arkadaşların düştüğü gülünç duruma düşersiniz. Engellilerle ilgili tüm süreçlerde engelliler dâhil olmalıdır biz olmadan bizim için asla.

Arkadaşlar bildiğiniz gibi 7-14 Ocak görme engelliler farkındalık haftası. Bu haftada bilgilendirici bazı yazılar yazmaya çalışacağım. Dileyen arkadaşlar beğenir paylaşır ve farklı yerlerde yayınlarsa belki birilerine faydası olur.

Salih Arıkan,Tel: 0506 514 96 93

 
Toplam blog
: 1156
: 67
Kayıt tarihi
: 17.11.16
 
 

1977 Manisa Akhisar'da doğdum. 1986 İzmir Bornova İzmir Körler Okulu'na başladım. 1997 İzmir Karaba..