Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '09

 
Kategori
Müzik
 

7/24 mutluluk veren adam

7/24 mutluluk veren adam
 

Dean Martin, o bir efsaneydi.


 

Oooof, ne kadar bunaldık son zamanlarda, hep üzüntülü, sıkıntılı haberler, eskiler, içimiz hun oldu derlerdi, yani içim sıkıldı daraldım manasına. Hadi biraz da rahatlayalım, biraz eskilere gidelim, romantik şarkıcı Dean Martin'in o doyulmaz güzellikteki şarkılarını dinleyelim. O halde, hadi, Oooo, Hop digidi dap zigidi, hay yaşa be Dino şu sıkıntılı günlerde çok iyi geldi vallahi. Hadi bir daha, oooo, hop digidi dap zigidi. Ay çok hoşuma gitti, bütün sıkıntılarım dağıldı. Hadi, durmayın siz de söyleyin, vallahi çok eğlenceli, ama en iyisi ondan dinlemek tabi.

Yaşamı boyunca hemen tüm dünya kadınlarının gözdesi oldu. Çok yakışıklı, çok romantik, eh, çok da çapkındı. Nasıl olmasın, her gittiği yerde birbirinden güzel kadınlar ordusu tarafından kuşatılıyordu. Çevirdiği filmleri bir yana bırakırsak; İtalyanca ve İngilizce söylediği güzel şarkılarla yalnız kadınların değil, erkeklerin de kalplerinde taht kurmuştu. En önemli özelliği, kadife yumuşaklığında etkileyici sesi ile şarkı sözlerini çok iyi telaffuz ederek dinleyenlere izleyenlere adeta yudum yudum içirmesiydi. ( Nat King Cole ve Zeki Müren de bu özellikleri ile sevenlerini büyülemişlerdir.)

Asıl adı, Dino Paul Crocetti olan ünlü şarkıcı, 17 Haziran 1917’de Steubenville / Ohio’da dünyaya geldi. İtalyan göçmeni bir ailenin çocuğu olan Dino, ünlenmeden önce tam bir hayat mücadelesi vermiş ama sonra merdivenleri hızla çıkmaya başlamıştır. Henüz okul sıralarındayken evinde alkol bulundurduğu için okuldan uzaklaştırılmıştır. Bir kumarhanede krupiye olarak çalışır, bu arada hileli kart oyunlarında da ustalaşır. Bir dönem bir fabrikaya işçi olarak girer, ve bu arada boksa merak sarar. Maç başına 10 dolar alamaya başlar kısa bir süre sonra 25 dolara kadar çıkar.. Oyun kartı cambazlığı, boks derken kendisi pek istemediği halde bir komşusunun kulübünde şarkı söylemeye başladı. Yakın dostları onu şarkı söylemesi için çok teşvik ediyordu. Ve sonunda Sammy Watkins tarafından keşfedildi. Sammy büyük gelecek gördüğü için ona dört elle sarıldı, adını önce Dino Martini ve sonra ölümsüzleşecek Dean Martin olarak değiştirdi.

Dean Martin, halkın büyük ilgisini çeken “ Songs by Dean Martin “ radyo programı ile zirveye tırmanırken hayatında en büyük değişikliğe neden olacak Jery Lewis ile tanıştı. İkili uzun yıllar sürecek bir komedi şovunda birleştiler, Daha sonraları “ Martin and Lewis Show” adı altında ve NBS radyosunda yayınlanan kendi programlarını ürettiler. Tüm dünyayı kahkahalara boğan bu muhteşem ikili unutulmayacak 16 film çektiler. Nedendir pek bilinmez (!) en son 1956 yılında New York’da Copacabana kulüpte yaptıkları şovdan sonra yolları ayrıldı. Gerçekten bütün dünyadaki hayranları ( ben dahil ) bundan derin üzüntü duydular. Martin bu ayrılıktan sonra solo çalışmalarını sürdürdü, 1958 den itibaren film endüstrisine daha çok ilgi duydu.Young Lions filmi onun aynı zamanda iyi bir aktör olarak da tanınmasına yol açtı ve ard arda 35 film daha çekti.

Kimselere nasip olmayacak bir özelliği de, 1995 yılında ölene kadar şarkılarının (*) hep liste başı olmasıydı; I’ll always love you, İf, When you’re smiling, Sway, Memories are made of this, That’s amore, ve unutulmayacak yüzlerce şarkı. Everybody loves somebody sometime ise diğerlerinden hep bir adım önde idi.

On dolara boks maçlarından NBC kanalında bölüm başına ( 1965-66’larda hem de ) 283.000 dolar kazanan bir insanın önlenemez haklı yükselişi ve başarı öyküsü.

Size çok samimi bir şey söyleyeyim mi, hani derler ya; “ pozitif enerji alıyorum “ diye, ne zaman Dean Martin’i dinlesem pozitif enerji ile doluyorum, kendimi çok mutlu ve huzurlu hissediyorum, hatta abartısız sokakta yürüyüşüm bile değişiyor. Mutlaka benim gibi çok sevenler ve zevkle dinleyenler vardır Dino’yu, ama ola ki, bilmeyenler hatta tanımayanlar olabilir, onlara tavsiyem kendilerine bir şans tanısınlar, yaşamları bundan sonra çok daha zevkli olabilir. 

Volare, Return to me, Buona sera sinyorina, Goodnight my sweetheart, True love, MatT Helm, Cha cha cha de amour, Try again, One more time, Sway ve yüzlerce unutulmayacak şarkısı hep dillerde gönüllerde olacak..

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=mYHTCqMKLTw.

http://youtube.com/watch?v=aS6-b7CONDI&feature=player_detailpage

 

- 25 Aralık 1995 de ölen Dean Martin’ in mezarı Westwood Memorial Park’tadır.

 

www.vikipedia.com
www.deanmartinfancenter.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 220
: 2018
Kayıt tarihi
: 02.07.06
 
 

Yazmak, ufkun da ötesine taşan engin bir serüven gibi gelir bana ve gençlik yıllarımdan bu yana v..