Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '18

 
Kategori
Eğitim
 

70-20-10 Modeli

70-20-10 Modeli
 

Bu yazıda sizlere 1960'lardan günümüze gözlem ve araştırmalara dayanılarak geliştirilen bir modelden bahsedeceğim.

Allen Tough, Morgan McCall, Micheal Lombardo ve Robert Eichinger’ın araştırmalarından elde edilen bulgular öğrenme sürecinin Yüzde 70’inin  Günlük işlerde yaparak, uygulayarak, deneyim kazanarak ve zorluklarla mücadele ile; Yüzde 20’sini Kişilerden (çoğunlukla yöneticiden), mentorluk, koçluk ve geribildirim ile ve Yüzde 10’nun da Kurslardan, derslerden ve okuma ile kazanıldığını ortaya koymaktadır.

Bu süreç, çalışanların kişisel ve mesleki gelişimlerini yüzde 10 kurs ve okumalar;  yüzde 20 diğerlerinden öğrenme ve yüzde 70 deneyim ile kazanabildikleri şeklinde özetlenebilir.  

Bugün uluslararası büyüklükteki pek çok şirkette bu model kullanılmaktadır. Coca Cola’nın CMO’su Joseph Tripodi, metodun şirket için stratejik önemini “Son 5-6 yıldır insanlarla nasıl eşsiz bir ilişki kurabileceğimizi bulmaya çalışıyoruz. Sosyal, mobil, lokasyon-bazlı hizmetler ve dijital konularına odaklandık. 70-20-10 modeliyle çalışıyoruz. Paramızın yüzde 70’ini pazarda işe yaradığını bildiğimiz alanlara; yüzde 20’sini bu yüzde 70’i geliştirmek için inovasyonlara harcıyoruz. Geri kalan yüzde 10’unu sadece deneylere ayırıyoruz. Yeni şeyler denemek, başarısz olmak, hatalardan ders almak ve yeniden denemek için kullanıyoruz. Biz böyle taze kalıyoruz.” sözleri ile ifade etmektedir.Google Türkiye’den Bülent Hiçsönmez bu metotla ilgili görüşlerini“Google çalışanları sürekli üretmek ve bir şeyler sunmak zorunda. Biz ne kadar çok fikir geliştirir ve bunları uygularsak o derecede başarılı oluruz. Google’da çalışma prensibi olarak 70-20-10 kuralını benimsedik. Çalışanlar zamanının %70’ni yaptığı işle, %20’sini işine etki edebilecek ama alakası olmayan bir işle ve %10’nunu ise tamamen farklı bir konu ile ilgilenerek geçiriyor. Bu da onun üretken olmasını sağlıyor” bu cümlelerle dile getirmektedir.

Bu bağlamda etwinning projeleri öğretmenlerimiz için 70:20:10 modeli kapsamında bir işlevselliğe sahiptir. Zira TwinPlatform tıpkı uluslararası büyük ölçekli şirket çalışanlarında olduğu gibi benzer fikirlere sahip binlerce öğretmen diğerleriyle iletişim kurmak ve birlikte çalışmak için hazır konumdadır. Dilerseniz bu platform üzerinden okuyarak, araştırarak ve keşfederek % 10 luk bir öğrenme deneyimi gerçekleştirebilirsiniz. İsterseniz platform üzerinden mesleki iletişim ağı kurarak % 20’lik bir öğrenme süreci yaratabilirsiniz.

Ya da bir etwinning projesi başlatarak % 70’lik bir öğrenme sistematiği başlatabilirsiniz.

 

 

 
Toplam blog
: 57
: 176
Kayıt tarihi
: 25.09.18
 
 

2016 yılında bir devlet anaokulunda "Shared Melodies", (Paylaşılan Melodiler) adıyla bir eTwinnin..