Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

72.500 yön konusunda referans olacaktır!

72.500 yön konusunda referans olacaktır!
 

BIST100


Dün güne uluslararası piyasalardaki sakin görünüme paralel pozitif başlangıç yapan Borsa İstanbul (BIST), kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notu üzerinde potansiyel risklere dikkat çektiği açıklaması, tahvil faizleri ve kurdaki yükselişin etkisiyle, gelişmekte olan piyasalardan negatif ayrıştı. Güne 72,608 puandan başlayan endeks ilk seans 73,133 puana kadar yükseldiyse de seans arasında gelen Fitch açıklamalarıyla birlikte faiz ve kurdaki yükselişin ardından kayıplarını bir ara yüzde 2'nin üzerine taşıyarak 70.409 puan seviyesine kadar geri çekildi. Kapanışa yakın tepki alımlarının etkili olduğu endeks günü yüzde 1.26 düşüşle 71,074 puandan tamamladı. 

Hatırlanacağı üzere endeks 70.100 ile dip yaptıktan sonra 25 Haziran tarihli yazılarımda endeks için 70 bin desteğinin çalışacağını düşündüğümü belirmiştim, 26 – 27 Haziran tarihli yazılarımda ise yukarı yönlü 75,000 ve 77,100 dirençlerine dikkat çekmiş ve 28 Haziran tarihli yazımda 77,100 direncine yaklaştıkça kar realizasyonu olasılığından bahsetmiştim. Ardından ise 4 Temmuz tarihli yazımda, endekste yaşanan realizasyon sonrası ikili dip formasyonunun gündeme geleceğinden bir önceki dip seviyelerine işaret etmiştim.

Beklentilerime paralele 25 Haziran’da yukarı seyrine başlayan endeks 28 Haziran’da en yüksek 77.016 puan seviyesine kadar yükseldi. Bu seviyelerden etkili olan satışlar ile birlikte dün 70.400 puan seviyesine kadar geri çekildi ve böylece 4 Temmuz’da dikkat çektiğim dip oluşmuş oldu.

TEKNİK GÖRÜNÜM

Grafikte görüleceği üzere Temmuz başından bu yana yaklaşık 1,5 haftalık bir sürede 7000 puana yakın bir değer kaybı yaşayan endeksin, dün 24 Haziran’da gördüğü dip seviyesine yaklaşmasıyla birlikte yaşanan tepki alımları dikkat çekicidir.

Gün içerisinde bir önceki dip seviyesine yaklaştıkça satışların karşılandığı endekste 71.000 direnci üzerindeki kapanış ve ve son bir haftadır genişleyen Bollinger Bandı’ndaki genişlemenin sonlanması olumlu olarak nitelendirilebilir.

Dipten gelen alımlar sonrası 71.000 direnci üzerinde kapanış yapan endeksin güne dünkü tepki alımlarının devamı niteliğinde pozitif bir başlangıç yapması beklenebilir. Ancak hızlı düşüşlerin ardından yaşanması normal kabul edilebilen bu tepki alımının kısa vadeli bir yükseliş trendinin ilk sinyali olup olmadığı ve ikili dip senaryolarının henüz teyit edilmemiş olduğu unutulmamalıdır. Bu manada çok kısa vadeli hareketli ortalamaların altında yer alan endeksin grafikte yeşil çizgi ile gösterilen 72.500 direnci üzerindeki kapanışı yukarı hareketin devamı için ilk sinyal niteliğinde olacaktır.

KISA VADELİ GÖSTERGELER

Endeksin kısa vadeli teknik göstergelerini incelediğimizde bir çoğu aşırı satım bölgesinde olan göstergelerin dün dipten gelen alımlara olumlu tepki verdikleri görülmektedir. Keza CCI ve Stokastik aşırı satım bölgesine girmeden yönünü yataya çevirmeleri ve William’s R’nin aşırı satım bölgesinde ikili dip yapmasının ardından alım sinyali vermeleri olumludur. Diğer taraftan trendin devamı bakımından takip ettiğimiz ve geçen hafta pozitif uyumsuzluk gösteren ancak sonrasında zayıflayan Momentum’un düşüş hızını azaltması da olumlu olarak nitelendirilebilir.

ORTA VADELİ GÖSTERGELER

Orta vadeli teknik göstergeleri incelediğimizde MACD’ın hafta başında tetik çizgisini aşağı yönde kestiği ve TRİX’in ise Al sinyali üretmeye devam ettiğini görüyoruz.

Toparlayacak olursak; Son dönemde artan volatilite ve geri çekilmelerde hacimde yaşanan nispi artış önemlidir. Dünkü kapanış itibariyle yaklaşık 7000 puan değer kaybeden endeks için bugün beklenen tepki alımlarının belirgin hacimli bir şekilde gerçekleşmesi ve 72.500 üzerinde tutunması önemlidir. Şayet bunu başarabilirse önümüzdeki hafta için 75.000 ve grafikte mavi çizgi ile gösterilen alçalan trend direnci 77,100 seviyesi gündeme getirecektir.

Bol şans

Esra YILMAZ

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..