Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '16

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

79 bin esnaf batarken, iyi giden istikrarlı ekonomi!

79 bin esnaf batarken, iyi giden istikrarlı ekonomi!
 

Ülke ekonomisi uçuşa geçmişken, biz rahatça “Başkanlık” konusunu tartışabiliriz.

Tamda başkanlık konusunu tartışmaya başlamışken, birden bire işsiz sayısındaki artış, ihracattaki düşüş, cari açıktaki yükselme ve üstüne üstlük iflas eden esnaf sayısındaki artış!

Ülke genelindeki esnaf sayısı 2 milyon 28 binden 1 milyon 949 bine düştü. Bu da nerden çıktı diye düşünmeye başlarken, iflas eden esnafların paralelci oldukları iddia edildi.

Gördüğünüz gibi ülkemizdeki her kurum, durum ve bilumum yaşam paralele bağlanmış durumda. İyi giden bir şey varsa iktidardan, kötü giden bir şeyler varsa pralelcilerden!

Neyse biz asıl konumuza dönelim. Ekonomideki kötü gidiş esnafı da vurdu. Son bir yıl içerisinde İstanbul'da 20 bin, Ankara'da 9 bin olmak üzere toplam 79 bin esnaf kepenk kapattı

Tür­ki­ye Eko­no­mi Po­li­ti­ka­la­rı Araş­tır­ma Vak­fı (TE­PAV) Tür­ki­ye Oda­lar ve Bor­sa­lar Bir­li­ği Baş­ka­nı Ri­fat Hi­sar­cık­lı­oğ­lu'nun TOBB Ge­nel Ku­ru­lu'n­da çiz­di­ği pem­be tab­lo­nun ak­si­ne eko­no­mi­de ya­şa­nan sı­kın­tı­la­rı İs­tih­dam İz­le­me Bül­te­ni'nin 50'n­ci sa­yı­sın­da göz­ler önü­ne ser­di.

TE­PA­V'­ın res­mi ve­ri­ler üze­rin­den yap­tı­ğı ana­liz so­nuç­la­rı­na gö­re, şu­bat ayın­da Ma­ni­sa ve Mer­sin dı­şın­da tüm il­ler­de es­naf sa­yı­sı azal­dı.

Azal­ma İs­tan­bu­l'­da 20 bin, An­ka­ra'da 9 bin, İz­mi­r'­de 6 bin, An­tal­ya'da 4 bin ve Bur­sa'da 3 bin ola­rak be­lir­len­di.

Olum­suz ge­liş­me so­nu­cu, es­naf sa­yı­sı İs­tan­bu­l'­da 477 bi­ne, An­ka­ra'da 124 bi­ne, İz­mi­r'­de 114 bi­ne, An­tal­ya'da 87 bi­ne, Bur­sa'da 77 bi­ne ge­ri­le­di.

Es­naf sa­yı­sı­nın art­tı­ğı il­ler­den Ma­nisa'da ar­tış 172, Mer­si­n'­de ise 29 dü­ze­yin­de ol­du. Böy­le­ce es­naf sa­yı­sı Ma­ni­sa'da 36 bi­ne, Mer­si­n'­de 43 bi­ne yük­sel­di. Tür­ki­ye ge­ne­lin­de ise es­naf sa­yı­sı şu­bat ayı iti­ba­rıy­la son bir yıl için­de yüz­de 3.9 ora­nın­da 79 bin aza­la­rak 2 mil­yon 28 bin­den 1 mil­yon 949 bi­ne ge­ri­le­di.

Şubat 2016'da sigortalı ücretli çalışan sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.3'lük artışla 13 milyon 575 bin oldu. Ancak, Ocak 2016'ya göre 46 bin kişilik düşüş yaşandı.

Yıllık en çok artış, 130 bin ile eğitim sektöründe oldu. Bu sektörü, 126 bin artışla bina ve çevre düzenleme faaliyetleri, 113 bin artışla bina inşaatı ve 30 bin artışla toptan ticaret sektörleri takip etti. En fazla değişim gösteren sektör ise yüzde 123 artışla kamu yönetimi ve savunma, zorunlu sosyal güvenlik sektörü oldu. Bu sektörü yüzde 44.1 artışla kanalizasyon, yüzde 31.7 artışla yayımcılık faaliyetleri ve yüzde 31.2 artışla diğer mesleki, bilim ve teknoloji faaliyetleri sektörü takip etti.

Gördüğünüz gibi paralelciler,  istikrarlı bir ekonomik yapıyı bozmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Başarılı oluyorlar mı? Ergenekon, Balyoz, Şike gibi davalarda kurdukları kumpaslar kadar değiller!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..