Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '16

 
Kategori
Sinema
 

7.Sanat Sinema

Ne demek Yedinci Sanat ? 
 
Sinema ile ne ilgisi var, bunu anlatmak istiyorum. Yedinci Sanat kelimenin içinde çok büyük anlamlar taşıyor. Bunu  irdelemek istiyorum. Sadece Türkiye'de değil tüm dünya'da Yedinci Sanata kelimesi Sinema demektir.
 
Bu Sanat dalları , 
 
1.  Resim, Heykel 
2.  Müzik 
3. Tiyatro 
4. Dans, 
5. Edebiyat,   
6. Yapı, bu sanat dallarının gelişimi ve toplamı ile  
7.  Sanat olarak  Sinema adı ile karşımıza çıkar. Daha ayrıntılı anlatmak gerekirse;
Birinci Sanat : Resim ve Heykel. Sanatıdır. Sanatların atası olarak tanımlanır., İlk insanlar mağara duvarına resimler yaparak başladılar. Resme şekil kazandırıp heykel sanatını oluşturuldular.
İkinci sanat : Müzik ellerine geçen aletlerle sesler çıkaran insanoğlu, müzik aletlerini ve müziği keşfetti.
Üçüncü Sanat : Tiyatro Taştan yapılan ilk tiyatro binâları M.Ö. 4. yüzyılda görüldü. İnsanlar bu alanlarda kendi yazdıkları hikayeleri oynarlardı.
Dördüncü Sanat : Dans, Afrika kabileleri hem müzik yapar hem de dans ederlerdi
Beşinci Sanat : Edebiyat tarih içinde bir yapı taşıdır yazının icadı ile gelişen sanat türüdür. Herkesin edebiyat yapabileceği ama bunun içinde toplumsal bilinç gereklidir.
Altıncı Sanat : Yapı insanların yeme, içme gibi ihtiyaçları karşılandığında sıra barınmaya gelir. Bu da tabi önceleri gelişi güzel yapılardı ama insanların bilgisi artınca bunlar
daha mimarı sanatsal yapılara dönüştürdüler,
Yedinci Sanat'a gelince Sinemadır,
 
Sinema insanın hayatındaki tüm renkleri ve bu altı sanatı içinde barındırır. Sinema toplumdan beslenir. Sinema Filminin çekildiği zaman halkın ilgisi, bilgisi, fikri, hangi konu üzerinde ise  o yıl sinema filmleri bu konulardan bahseder. Sinema geçmiş yıllardaki toplumun yemek yeme zevkinden giyinme zevkine ışık tutar. O dönemin tarihini yansıtır.
Resim, Heykel, Müzik, Tiyatro, Dans, Yapı, olmasaydı sinema olur muydu?,  Bence kesinlikle olmazdı.
 
Dünya'da Sinema Rus ekolüyle bir işlerlik kazandı. İlk Sinema okulları Rusya'da açıldı. Ama Şimdilerde dünyada Amerikan ekolü söz sahibi, bu da tüm dünyaya Amerika'dan bakılıyor anlamına geliyor. Kötü mü değil mi tartışılır önemli olan onların yapması.
Çünkü Sinema emek ister önce toplumsal veya insanların ilgisini çekecek bir konu bulmak gerekir. Aslında Sinema bir anlamda, Modern dünya'da hikaye anlatma sanatı' dır diyebiliriz. Edebiyatta insanlar okurlar kendi hayat görüşlerine göre hayal kurarlar. Sinema'da ise size yönetmen, senarist bir dünya sunar. Hikayeniz ne kadar toplumun ilgisini çekecek güzellikte ise seyredilir.
 
Amarikan ekolünü dünya benimsiyor, çünkü herkes'ten bir parça var.
Bize biz neden yapmıyoruz sorusunu getirmesi lazım. Biz kendimize bunu sormalıyız ve çalışmalı daha iyi ve güzelini yapıp dünyaya bizim baktığımız pencereyi göstermeliyiz.
Ülkemizde Amerika kadar olmasada büyük sinemacılar yetişiyor. Nuri Bilge Ceylan'ın Kış Uykusu Oscar adayı dokuz filmden biri ismi tüm dünya'da bilinen bir isim artık. Türk sineması (artı dizi sektörü) yakın zamanlarda dünya'ya açılmıştır, Arap ülkelerinde, Mısır'da, Afrika ülkelerinde Türk dizileri Türk kültürünü tanıtmaya çalışır.
 
Bizde sinemanın mihenk taşı kabul edilen Fuat Uzkınay’ın “Ayestefanos’ta Rus Abidesi’nin Yıkılışı”  14 kasım 1914 yılında çektiği belgesel ile sinema Türk tarihi yolculuğa başlamıştır.
Türkiye'de sinema  2014 'de 100. yaşını kutlayan Türk Sineması’nın En İyi 100 filmi seçildi. Akademisyenler, meslek birlikleri ve Sinema Televizyon Kurulu’nun da katılımıyla belirlenen filmlerden Türk Sinemasının En İyi 100 Filmi tüm Türkiye tarafından belirlendi. Türk Sinemasının birbirinden güzel 300 adetin üzerindeki yapımının yer aldığı 367.620 oyun kullanıldığı oylama sonucuna göre filmler belirlendi
 
Buna göre 1, Metin ERKSAN Susuz Yaz 1963, 2.  Ertem Eğilmez Hababam Sınıfı 1975,3. Çağın IRMAK Babam ve Oğlum 2005 

 

İyi seyirler 
 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..