Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '14

 
Kategori
Doğa Sporları
 

8 Haziran’da Ünlü pehlivanlar Dirmil er meydanında

8 Haziran’da Ünlü pehlivanlar Dirmil er meydanında
 

Dualı çayırın kahramanı


Dirmil Burdur ilimizin ilçesidir. İkinci bir ismi daha vardır. Resmiyette Altınyayla olarak kullanılır, halkın dilinde ise Dirmil geçer. Çevredeki insanların nazarında da ilçenin adı değişmiş olsa da “Dirmil” ismi daha kabul görüyor.

Dirmil er meydanı, Akdeniz bölgesiyle, Ege bölgesinin en ciddi yağlı pehlivan güreşlerinin yapıldığı; çekişmeli, heyecanlı, iddialı, güreşin tüm güzelliklerinin yaşandığı çayıra sahiptir. Dirmil’in güreş sevdası bambaşkadır.

Geleneksel olarak yapılmakta olan güreşleri Mehmet başkan uygun görmemişti. Mehmet Tuğrul başkanımız güreşin yerine yöresel festival başlatmıştı. Fakat tutmadı.

Güreşler o kadar ki, Dirmil ismiyle özdeşleşmiş ki, ilçe dışarısında konuştuğunuzda yağlı pehlivan güreşlerinin niçin yapılmaz olduğunu sorarlardı. Dirmil’in güreşlerini özledik diyenler oluyordu.

Halkının isteklerine yöneticilerimiz kulak verirlerse itibarları artar. İlçenin geleneksel olmuş güreşinin yeniden hayata döndürülmesinden şikâyetçi olan duymadım.

Dirmil işadamlarımızın halkına, ilçesine sahip çıkma noktasında hepsi de takdire şayandır. İçimizden çıkan iş adamlarımızın yatırım yapma konusunda cömert davrananlarımızın ardında durmadık. Hastane yapıldı, yüksekokul inşa edildi. Ne yazık ki, hizmete açılamadılar.

Mezarlıklar için yapılan çalışmaların ardında da Sayın Ahmet başkanın girişimiyle, ismini açıklanmasını istemeyen hayırsever işadamı tarafından yapıldığını duymak çok güzeldir. Mezarlıkların tertip, düzeni için sayın başkana Allah razı olsun, işadamına da Allah hayrınızı kabul etsin demek düşer.

Ahmet başkanın piknik düzenlediğini duydum. Halkımızın haber kirliliğine örnek olduğu için özellikle vurgulamak istiyorum.” Sayın başkan seçimi kazandığı için halkımıza piknik yaptıracak”  söylentisi vardı.

İşin iç yüzünü öğrenince insanımızın ne kadar maharetlere sahip olduğuna tanık oluyoruz. Piknik davetinin “iç yüzü” işadamlarıyla buluşmak, yağlı pehlivan güreşlerinin organizasyonuyla ilgili detayların ele alınmasıdır.

Piknik ile birlikte güreşin ele alınmasıdır. Devam etmekte olan güreşin sekteye uğramasıyla yeniden başlayacak olan güreşin değerlendirilmesi yapılır. Toplantı amacı doğrultusunda gerçekleşir.

Yöremizin en büyük güreşinin yapılmakta olan çayırın yüzü gülecektir. Seyirci Dirmil’in soğuk sularıyla, kavak ağaçlarının altında çay içme zevkini yaşayacaktır. Yöremizin meşhur kebabını da yiyeceklerdir.

Yağlı pehlivan güreşleri için “dualı çayır” tabiri kullanılır. Gerçekten çayırın dualı olduğuna insan inanıyor.  Bu sene yirmi yedincisi düzenlenen güreşlerin içinde, sonunda kavga, taşkınlık olmadı.

Türkiye’nin önde gelen tüm pehlivanlarının katılacağı Dirmil güreşleri 8 Haziran 2014 günü yapılacaktır. Kıran kırana demeyeceğim, güreşin kurallarına uygun, heyecanlı, seyircileri coşturacak güreşlere sahne olacağını seyirciler bekliyorlar.

Yaşımız küçükken çayırın yenilmezleriyle, ünlüleriyle, yiğitleriyle oturma şansı bulduk. İzleme imkânını yakaladık. Bire bir konuşma nimetine eriştik.

Dirmil halkının canı gönülden istedikleri “güreş” gerçekleşmiş olacak. İlçenin ileri gelenleri, aklıselim kişilerinin sürekli vurguladıkları tek konu vardı. “Yağlı pehlivan güreşlerinin “yapılmasıydı.

Yeni belediye başkanı Ahmet Serttaş’ın girişim ve önderliğiyle Dirmil er meydanın hasreti de sona ermiş olacaktır.

8 Haziran tarihinde Dirmil (Altınyayla) çayırı er meydanın yiğitlerini, delikanlılarını, ata sporunun güzel insanlarını izlemek nasip olacak.

Önemli nokta var. Daha önceki senelerde Kırkpınar güreşlerinin rövanşı, Dirmil er meydanıydı. Bu sene tam aksi olacaktır. Kırkpınar güreşleri, Dirmil güreşlerinin finali olacaktır.

Güreş severlerin hasreti son bulacaktır. Güreşte emeği geçenlere, vaktini, parasını harcayanlardan Allah razı olsun.

 

  

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..