Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '18

 
Kategori
Dünya Kadınlar Günü
 

8 Mart: Dünya Kadınlar Günü

8 Mart: Dünya Kadınlar Günü
 

Çorum/Bayat İleği Köyü: Hatun YANIK (D.T.: ? — Ö.T.: 05/09/2013)


Dünya Kadınlar Gününün de başlangıcı bir felakete dayanıyor ne yazık ki!  8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları talebiyle bir tekstil fabrikasında greve başlamıştır. Ancak polisin işçilere müdahalesi ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın feci şekilde can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katılmıştır.

6 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında, Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edilmiştir.

Bu tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda gerçekleşti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anılmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme gelmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul edilmiştir.

Ülkemizde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve toplumsal olarak kutlandı, kutlamalar kapalı mekânlardan sokaklara taşınmıştır. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapılmıştır. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmamıştır. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.

Bu ve benzeri günler bende nedense, tuhaf duygu ve düşüncelere sebep olur. İdam edilmiş bir mahkûmun aklanması gibi... Koskoca bir adalet olgusunun yanlışlığa saplanması gibi...

Ülkemiz için kaç farklı kadından bahsedebiliriz?
    % 10’luk kısma hitap eden Televole camiasındaki kadın,
    İş hayatındaki kadın (özel ve devlet sektöründe ayrı ayrı incelenmek kaydıyla),
    Ev hanımı olarak tanımlanan kadın,
    Kayıp kadın...

Kategoriyi çoğaltabilmekle birlikle, bahsetmek istediğim kayıp kadın... Bırakın interneti, ankesörlü telefon ve TV’yi bile zar zor tanıyabilmiş, şehirde gördüklerini – TV’de izlediklerini kendi hayatı ile asla birleştirememiş – mukayese bile edememiş kayıp kadın... 1930, -40, -50 doğumlu Anadolu kadını... Memleketin yoksulluğunu sıcakta, gölgedeki ağaç bardaktan su içer gibi içmiş Anadolu kadını... Aynı kaderin devamı kısmen de olsa halen yaşanmakta.

Bu yazıyı, Anadolu kadını için bir ajitasyon metni olarak düşünmeyiniz lütfen, kendinden birkaç kuşak sonra, arada yüzlerce yıl fark varmış gibi duran torunlarının parıldayan gözlerinde halen yaşıyor. Kendisi, çoklu organ yetmezliğine bağlı olarak uzun bir çile çektikten sonra ölmesine rağmen...

Kadının olması gerektiği yerde olamamasından dolayı kadın mağdur gibi gözükse de yakın gelecekte insanlık mağdur olacaktır. Bu satırların yazıldığı andan itibaren, kadının ağlamadığı, ölmediği, ezilmediği bir dünya dileğiyle...

Mürsel OKCU/ murselokcu@yandex.com

 

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/dunya-kadinlar-gunu-neden-kutlanir--pembenar-detay-yasam-2023994/

Görsel kaynak: https://www.facebook.com/photo.php fbid=10151829589759349&set=gm.602571366472273&type=3&theater&ifg=1

 
Toplam blog
: 10
: 781
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1986 tarihinde Çorum/Bayat İleği Köyü'nde doğdum. İlkokulu İleği'de, ortaokul ve lise öğrenimimi ..