Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

8 Mayıs Salı

8 Mayıs Salı
 

Bugünkü gazete manşetlerinde benim en çok dikkatimi çeken haber, Erkan Mumcu’nun hükümete karşı çıkışıdır. Akparti milletvekillerinin kendisini muhtırayı önceden bilmekle suçladıkları Mumcu, yemin billah ederek kendisinin bu konuda bilgisi olmadığına herkesi inandırırken, tam tersine hükümet içinden bir bakanın bunu bildiğini fakat söylemediğini ima ederek iktidara bir de gol attı. Bu iddia gerçek ise, yukarılarda bizim bilmediğimiz daha pek çok şeyler oluyor demektir.

KOLPACILIK DEVRİ BİTTİ (Güneş). Erkan Mumcu meclis kürsüsünden iktidara böyle yüklendi.

İŞTE BİLEN ORADA (Hürriyet). Anavatan lideri Erkan Mumcu, TBMM’nin dünkü Anayasa paketi görüşmeleriyle ilgili kürsüde konuşurken, kendisine Genelkurmay bildirisini önceden biliyordun diye laf atan AKP’lilere Bakanlar Kurulu sıralarını göstererek cevap verdi.

BİR BİLEN KAVGASI (Sabah). Erkan Mumcu Genelkurmay bildirisi için önceden haberi olup söylemeyen şerefsizdir dedi.

*****

CHP-DSP birleşmesindeki gelişme tamam gibi. Tek başına seçimde başarılı olması mümkün olmayan DSP’nin başka çaresi de yok. Fakat ilk pazarlıkta ne koparırsan kârdır, mantığıyla biraz naz var.

BAYKAL : ANLAŞTIK (Cumhuriyet). CHP lideri toplumun talebini dikkate alarak DSP’nin önerisini kabul ettiklerini açıkladı.

SOL DA TAMAM (Güneş). CHP lideri Deniz Baykal solda bütünleşme için DSP’ye kilit vurulması ısrarından vazgeçti. Baykal seçim işbirliğine hazırız dedi.

22 YIL SONRA YANYANA (Milliyet). CHP lideri Baykal DSP kapatılmadan işbirliğine gidilebileceğini söyledi. Ortaya çıkacak tablonun bütünleşmeye doğru bir aşama olmasını diliyoruz, dedi.

CHP-DSP SEÇİM İŞBİRLİĞİ TAMAM (Vatan). Baykal DSP ile parti kapatma şartı olmaksızın işbirliğine gidilebileceğini belirtince ittifak için anlaşmaya varıldı.

*****

Eski büyükelçilerden İnal Batu, biliyorsunuz bir süre önce CHP’den ayrılıp DYP’ye geçmişti. Sağda ve solda bütünleşmenin gündemde olduğu bir zamanda Batu’nun bu değişimi gerçekten ilgi çekiciydi. Star gazetesi bu konuyu dikkate alarak kendisiyle bir röportaj yapmış. Batu’nunilginç tespitleri var:

“TÜRKİYE’DE SOSYAL DEMOKRAT PARTİ YOK” (Star). CHP’den istifa edip DYP’ye katılan İnal Batu’nun ilginç değerlendirmesi: CHP+TSK = İktidar. Görüntü budur.

Sağda solda işler tamam da merkezde neler oluyor acaba? MHP boş bulunan MHP’ye kendini yerleştirmek istiyor. 2002 seçimlerinde parlamentoya giremeyen partilerin liderleri birer birer partilerinden şeklen bile olsa uzaklaşırlarken, Devlet Bahçeli hiç sesini çıkarmayıp kendini unutturdu. Aradan geçen bu kadar zaman sonra da MHP’liler iktidarda oldukları gün yaptıkalrını ya da yapamadıklarını da akıllarından çıkardılar. Şimdi son dört yılda gönlü çelinen gençlerle birlikte partilerinin tekrar iktidara geleceklerine inanıyorlar. Gerçi bir siyasi partinin amacı iktidara gelmektir ama, insan bu arada bir de yapacaklarıyla ilgili bir şeyler söyler ipucu verir, niye kendisine oy verilmesi gerektiğine seçmeni inandır değil mi? Siz 4, 5 senedir MHP’den bir teklif geldiğini gördünüz mü? Hayır.

MHP’DEN ÇAĞRI (Tercüman). Devlet Bahçeli’nin kurmayları Şandır ve Vural, Merkez sağ parti MHP’dir dedi. İttifak yok, tek başına iktidar mesajını verdi. Halkı, cumhuriyeti ve milli birliği koruma adına MHP çatısında toplanmaya davet etti.

Hani derler ya, ne oldum deme, ne olacağım de, bunun en güzel örneğini Akparti yaşadı. Abdullah Gül’ün üçüncü turda seçilmesinin kesin olduğunu düşünen Akparti, cumhurbaşkanlığını tam kazandım, derken 367 engeline takıldı. Anayasa’nın bu konuda doğru yorumlanıp yorumlanmadığı, Anavatan milletvekillerinin meclise girmeyerek demokrasiye fayda mı zarar mı verdikleri tartışıladursun, Akparti bir şok içinde. Haline gülmek yerine düşünmekte fayda var.

GÜLER MİSİN, AĞLAR MISIN (Akşam). Akparti meclisteki ezici üstünlüğüne güvenerek Çankaya sorunun parti içi uzlaşmayla çözmeyi yeterli buldu. Ama bunun bedelini çok ağır ödedi. 22 günlük toz dumandan sonra Türkiye’nin elinde kala kala bir erken seçim kararı kaldı.

Giderayak Anayasa’da bazı değişiklikler yapmaya çalışan Akparti’nin bu istekleri CHP tarafından pek olumlu karşılanmıyor. Her şey bir tarafa da cumhurbaşkanını halk seçsin diyenlerin şimdi binbir bahane bulması biraz garip. Gerçi bunu izah etmeye yarayacak binbir de sebep var ama…

5+5 CHP’Yİ GERDİ (Akşam). Mecliste yine kıyamet koptu. Küfürler havada uçuştu. CHP cumhurbaşkanı seçimini halktan kaçırmaya çalıştı.

AKP YALPALIYOR (Radikal). 25 yaşa seçilme hakkı CHP’nin baskısı ve AKP-köşk kopukluğuna çarptı. Köşk seçimi için de son anda ya halk seçsin ya 184’le meclis dendi.

TÜSİAD DUR DEDİ (Radikal). Patronlar kulübü TÜSİAD hükümetin esaslı değişiklikler içeren Anayasa paketini seçimden sonraya bırakmasının daha sağlıklı olacağını açıkladı.

HALK KORKUSU (Star). Anayasa değişikliği görüşmelerinde CHP milletvekilleri cumhurbaşkanını halkın seçmesi durumunda Türkiye’nin anarşiye sürükleneceğini savundu.

Akparti’nin geçirdiği büyük sarsıntı kabul etmek gerekir ki kurmaylarını da etkiledi. Abdullah Gül’ün bu yüzden tansiyonun arttığı iddiası Ankara kulislerinin en çok konuşulan konusu. İnsanların hastalıklarıyla alay etmek veya onları politikayla karıştırmak pek doğru değil diye düşünüyorum. Posta gazetesinin manşeti bu açıdan çokanlamlı. Oysa Gül’ün böyle bir mevki hırsı taşımadığını, en azından meslektaşlarından daha önde giden artı bir ihtirası bulunmadığı herkesin bildiği bir gerçek.

KÖŞK HASTASI (Posta). Cumhurbaşkanlığı seçimi süreciyle yükselen tansiyon AKP’nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül’ün de tansiyonunu yükseltti.

*****

Siyaset zor zanaat. İnsanın çelik gibi sinirleri olması lazım. Başbakan Erdoğan ve cumhurbaşkanı adayı Gül gerçekten son zamanlarda çok zor günler geçirdiler. Gül için rahatlatıcı bir haber yine Amerika’dan geldi.

Adaylığı sırasında Gül’le röportaj yapan Newsweek dergisi, olumlu bir yaklaşım sergiledi.

İSLAMİ PARTİLERİ SEVMEM (Vatan). Gül Newsweek dergisine yaptığı ilginç açıklamaları sırasında Türkiye’ye şeriatın gelmesi mümkün değil dedi.

AKPARTİ EN MODERN VE LİBERAL HÜKÜMET (Yeni Şafak). Ünlü haber dergisi Newsweek gelmiş geçmiş en liberal parti olan Akparti’nin Türkiye’yi liberal demokrasi ülkesi haline getirdiğini yazdı.

*****

Siyasette toz dumana karışırken benim en büyük korkum ekonominin bozulmasıydı. Neticede siyasetçiler öyle veya böyle kendilerini her zaman garantiye almayı başarıyorlardı da vatandaş sürekli onların çekişmesinden zarar görüyordu.

Siyasi krize bir de ekonomik kriz eklenirse, bu gerçekten halk için iyi olmazdı. Piyasalar beklenen çalkantıyı göstermediler. Arkasından Halkbank’ın arzına gösterilen ilgi memnuniyet verici bir sonuç ortaya çıkardı. İnşaallah 16 Mayıs krizini de kazasız belasız atlatırız.

TÜRKİYE’YE GÜVENOYU (Bugün). Halka arz kararından sonra Halkbank’a teklif yağması, Türkiye siyasi krizlerle bunalırken ekonominin gücü için tam bir güvenoyu oldu. Yabancılardan 8, 7 yerlilerden 3 kat fazla talep geldi.

AKBABALAR İŞBAŞINDA (Tercüman). Paradan para kazanan yabancı sermaye Halkbank hisseleri için 9 milyar dolar ayırdı.

YABANCILAR DA HALKA GÜVENDİ (Yeni Şafak). Estirilen gerilim rüzgarı yerli ve yabancı sermayenin güvenini sarsamadı. Halkbank’ın halka arzında 12.9 milyar dolar taleple Türk sermaye piyasaları tarihinin rekoru kırıldı.

*****

Seçim kararının ekonomiyi nasıl etkileyeceği de merak konusu. Seçim ekonomisi gibi bir felaketle umarım karşılaşmayız. Ancak bu fırsattan yararlanmak isteyenler de yok değil. Sözleşme yapmak için bekleyen işçi sendikaları, aba altından sopa göstererek, yani seçimi hatırlatarak masaya oturuyorlar. Bakalım sonuç ne olacak…

GEL DE VERME (Takvim). 350 bin kamu işçisi hükümeti köşeye sıkıştırdı. Önce zam, sonra sandık, dedi. Altı ay içinde yüzde yirmi zam isteyen Türk İş başkanı mesajı verdi: Seçimi unutmayın…

*****

Pazar gün Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimi vardı biliyorsunuz ve seçimi Türkiye aleyhtarı olarak bilinen Sarkozy kazandı. İlk şoku atlatan Türk makamları yeni cumhurbaşkanına inceden mesajlar göndermeye başladılar. Bu arada AB de bizden yana bir tavır koyuyor gibi. Gerçi onlara güvenilmeyeceğini artık öğrendik de…

MERAK ETMEYİN MERKEL GİBİ OLUR (Hürriyet). Fransa cumhurbaşkanlığı seçimini Türkiye’nin AB üyeliğine soğuk bakan Sarkozy’nin kazanması Ankara’da soğukkanlılıkla karşılandı: “O da Merkel gibi makama geçince söylemlerini değiştirir…”

UMARIZ MEYDANDA DEDİĞİNİ YAPMAZ (Milliyet). Erdroğan’dan Sarkozy’ye ilk mesaj.

TÜRKİYE’YE DOKUNMA (Sabah). AB, Türkiye karşıtı olan yeni Fransa cumhurbaşkanı Sarkozy’yi işte böyle uyardı.

SARKOZY’YE AB’DEN UYARI (Türkiye). Ankara ile uğraşmayı bırak. Avrupalı bir Türkiye daima AB’nin yararına olacaktır.

*****

Fransa’da da sonuçtan memnun olmayanlar var. Göstericilerin yaktıkları araç sayısına da bakın… Bu ne tesadüf…

GÖÇMENLER SARKOZY’Yİ SICAK KARŞILADI (Yeni Şafak). Fransa’daki göçmenler, cumhurbaşkanı seçilen Sarkozy’yi bir gecede 367 aracı ateşe vererek karşıladı.

Dünkü manşetlerde haberini geçtiğimiz şehitler toprağa verildiler. Ereğli’deki tören bir mitig havasına dönüştü. Servet yıldırımla birlikte askere giden kardeşi tezkeresini alıp geldi ve şehit kardeşini kara toprağa verdi.

BİR TEZKERE BİR ŞEHİT (Takvim). Kars’ta şehit olan Servet’i tezkere alıp gelen kardeşi Mehmet defnetti.

*****

YSK SON SÖZÜ SÖYLEDİ : SEÇİM 22 TEMMUZ’DA (Zaman). Gül’ün adaylıktan çekilmesi üzerine başlayan derhal seçim tartışmalarına YSK son noktayı koydu.

*****

DEVLET SIRRI DİYE BELGELERİ YAKTILAR (Birgün). Hrant Dink soruşturmasında dinlenen telefonlara ait bazı kayıtların devlet güvenliği gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nce imha edildiği ortaya çıktı.

Yarın yeniden beraber olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..