Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '17

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

8. Uluslararası Boğaziçi Zirvesi, Başarıyla Noktalandı

8. Uluslararası Boğaziçi Zirvesi, Başarıyla Noktalandı
 

 

Hiçbir medeni devlet yoktur ki ordu ve donanmasından evvel, iktisadını düşünmüş olmasın.”

Mustafa Kemal Atatürk

Nüfus miktarı da yalnız rakamla sayılmamalı; çünkü az kazanıp çok sarf eden az nüfus, azla geçinip çok biriktiren fazla nüfustan daha çabuk devleti yıpratır.

Francis Bacon

Sporda başarılı olmak için bütün milletçe sporun niteliği ve değeri anlaşılmış olmak ve ona kalpten sevgiyle bağlanmak ve onu vatan görevi saymak gerekir.”

Mustafa Kemal Atatürk

Eğer evrenin gizemini bulmak istiyorsanız enerji yerine frekans ve titreşimi düşününüz.”

Nicola Tesla

 

Uluslararası işbirliği ve sürdürülebilir diyaloğa katkı amaçlı düzenlenen zirvenin ön tanıtım toplantısı, UİP Global Danışma Kurulu Eş Başkanı, UİP Kurucusu Cengiz Özgencil, Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Markus C. Slevogt ve kimi görev alanların katılımıyla uygulamaya konulduğu bilgisini edindim.

Cumhurbaşkanlığının himayelerinde yapıldığı belirtilen  8. Uluslararası İş Birliği Platformu’nun(UİP) düzenlediği Uluslararası Boğaziçi Zirvesi, 30'a yakın oturumla 28-30 Kasım 2017 tarihlerinde katılımcılarla buluşturuldu.

(UİP) ülkemizde, özellikle İstanbul’da 10 yıldır önemli zirvelere ve organizasyonlara ev sahipliği yapmaktadır. Yapan kim? Diye sorabilirsiniz. Cengiz Özgencil ve adıyla özdeşleşen  8.Uluslararası Boğaziçi Zirvesiyle geleceğin Tasarımı; “Küreselleşmenin Yeni Sınavı" temasıyla gündeme ayrıntılı bakış ile dünyanın bugünü ve yarını odağında yer aldı.

Bu tür toplantıların önemli olmasını sağlayan basın tanıtım ve medya işlerini Prfit İletişim Danışmanlığı adına Beyza Çağlar’ın başarıyla yürüttüğünü gözlemledim. Kendisiyle tanışma fırsatım oldu. Cana yakın ve işinin uzmanı olduğu algıladım, diyebilirim.

Çağrılı 72 ülkeden 123'ü yabancı olmak üzere başbakan, başbakan yardımcısı, bakan yardımcısı, müsteşar, iş insanı akademisyen ve medya temsilcisi küresel ve bölgesel konulara yönelik görüş, saptama ve çözüm önerileri sundular.

Kimi farklı sektörlerden sürdürülebilir iş birliklerine zemin olmak ve Türkiye'nin bölgesel ve küresel ölçekte etkin tanıtımını yapmak amacıyla iş ve siyaset dünyasından liderlerini ağırladı. Zirve son 7 yılda, her yıl aralarındaki ticaret hacmi 3,3 trilyon dolara ulaşan 70'den fazla ülkeden, 2 bini aşkın katılımcı, 200'e yakın üst düzey bürokrat ve iş dünyasının liderlerini bir araya getirilmese ya da buluşturulması sağlandı.

Prof. Dr. İlter Turan başkanlığındaki “Geleceği tasarlamak: İstediğimiz dünya” oturumunu ilgiyle izledim.

Bankacılık, finans, telekomünikasyon, enerji, inşaat ve ulaştırma sektörlerinde çeşitli konuların derinlemesine konuşulduğu Boğaziçi Zirvesi, UİP'in enerji panelleri partneri (ortak arkadaşı) Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Vakfı'nın (ABHA) da katılımıyla enerji sektörünün lokomotiflerini ağırlayarak yatırımcıların dikkatini Türkiye'ye çekmeyi amaçladı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yemekte yaptığı onursal konuşmasında; Türkiye'de vergilerin yüksek olduğunu kabul etti ve bunu da doğru bulduğunu konuşmasına ekledi. Eğitime büyük pay ayrıldığını da söyledi (!) Acaba öyle mi?

Bir ülkede milli eğitim, hukuk ve silahlı kuvvetler önemli üçlü ayaktır. Burada dünya lideri K. Atatürk’ün düşüncelerine yer verme gereğini duydum:

Milli Eğitim’in gayesi yalnız hükümete memur yetiştirmek değil; daha çok memlekete ahlâklı, karakterli, cumhuriyetçi, inkılâpçı, olumlu, atılgan, başladığı işleri başarabilecek kabiliyette; dürüst, düşünceli, iradeli, hayatta rastlayacağı engelleri aşmaya kudretli, karakter sahibi genç yetiştirmektir. Bunun için de öğretim programları ve sistemleri ona göre düzenlenmelidir.”

Üç gün boyunca organizatör, hümanist insan ve UİP Kurucusu Cengiz Özgencil, salon salın koşturdu. Konuşmacılara plaketlerini sundu. Çaba ve çalışmaları gözden kaçmadı.

Tanışma fırsatım olan değerli bulduğum kimi adlar şunlar oldu:Beyza Çağlar, Prof. Dr. İlter Turan, Şafak Yürekli, Levent Mısırlıoğlu, Murat Sungur Bursa, Armin Bijanzad…

Üç gün süreli zirvede ele alınıp işlenen başlıklar ya da konular şunlar oldu; Uluslar arası işbirliği, Geleceği tasarlamak, Yüzyılımızda sermaye piyasalarının gelişimi, Alman endüstrisinin Türkiye’ye bakışı, Küresel arenada refakatçi olmak, Enerjinin geleceği, Mültecilerin sorunları, Çalışma yaşamında 4. Sanayi devrimi, Türkiye’de işletmelerin güçlendirilmesi, Türk sporunun zirvede olmayış nedeni, Güvenlik ortamı ve savunma sanayi, Sürdürülebilir kentler ve dönüşüm, Alternatif finansman kanalları, Türk-Arap diyalogu, Petrol devrinin sonu, Türkiye’de gaz, Alternatif enerji ve verimlilik,  Çalışma dünyası ve beceri geliştirme, Büyümede sürdürülebilir kalkınma, Piyasalarda işgücü geliştirme, Girişimcilik, Yapıcı vizyon (geniş görüşlülük) ve somut eylem, Geleceğin senaryosunun yeniden yazılması, İnsan ve çevre odaklı kadın liderliği, Özel sektör ve kadın, Güncel sanat, Genç liderler ve jenerasyon z, Bir kuşak bir yol, Geleceğin tasarımında üniversiteler, Değişen Ortadoğu’da ilişkiler,Qdos sunumu, Türkiye’de film sektörü, sonuç bildirgesi ve kapanış…

Önemli gibi konu başlıklarıyla bu yıl üç gün süresince 125'si yabancı 176 konuşmacı ile sosyal ve entelektüel konulara yapıcı bir yaklaşım getirmeyi gerçekleştirdi.

Zirvede; kullanıcılarına gelir elde etme olanağı artmasına ve platformdan gelir elde etmesine yönelik uygulamalar yapan, canlı videonun gücünü kullanarak kitlelerini büyütebilir ve işlerini artırabilir işlevli Qdos’u tanıdım, Beyza Çağlar’ın davetiyle çekiminde ve tanıtımında yanlarında yer aldım.

Başarılı seyreden üç gün süreli toplantıda program beğeniyle uygulandı. (Ne ki adları geçen kimi üst düzey görevliler, işlerinin yoğunluğu nedeniyle gelemediler!)

Elbetti ki J. E. Garfield söylemiyle: Bir milletin parasını kontrol eden, o milleti de kontrol eder.

Başta Cengiz Özgencil ve Beyza Çağlar olmak üzere tüm emeği geçenleri kutluyorum ve alkışlıyorum.

*

NOT: İlgili görüntülerden kimileri aşağıdadır.

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..