Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '18

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

8. Uluslararası Kapadokya Müzik Festivali Sona Erdi

8. Uluslararası Kapadokya Müzik Festivali Sona Erdi
 

Aşk Tepesi'nde ve gün doğumunda Arp dinletisi. (Arpist: Bengi Canatan)


Kapadokya’nın  nitelikli müzik festivali, başlangıcından bu yana, en uzun süre ile 15 günlük “Klasik Keyifler” konserler dizisini caz konseri ile sonlandırdı.

 Bir Zamanlar Doğu’dan Batı’ya başlıklı açılış konseriyle müzikseverlerle buluşan festival, “Gece Gece Caz” konseriyle seriyi bitirdi. Yirmi konserlik programla sanatseverin karşısına çıkan Klasik Keyifler, Kapadokya’ya özgü tasarımlarıyla ünlü mekanları seçti, konser alanı olarak. Festival içeriğindeki atölye çalışmaları da her yıl olduğu gibi, Mustafapaşa’da, Kapadokya Üniversitesi’nde yapıldı.

Konserler genel olarak Ürgüp ve Mustafapaşa’da planlanmış, Avanos’ta Güray Müze’ye iki konser düşerken, Uchisar üç, Ortahisar’da bir konserle programda yer bulmuşlar. Göreme bu yıl programda yer almamış. Nedenini dinleyici/izleyici olarak bilmem, doğal olarak mümkün değil ama, bir eksiklik olarak göze çarptığını belirtmem gerek.

Festivalin 20 konserlik programından sadece üç konser izleme/dinleme şansım oldu. Mustafapaşa’da Seraphim Cave Hotel’de M.Özer(Dypdich), Z.Kodaly(Duo) , L.Janacek(In the Mist) ve R. Schumann(Piano Trio) eserlerini; Ellen Jewett(keman), Elizabeth Simkin(viyolonsel), Xak Bjerken(piyano) ve Lauma Skride(piyano) ikili(duo) ve üçlü(trio) olarak seslendirdiler.

2. Festival konserini gün doğumunda ve Kapadokya’nın eşsiz manzarası eşliğinde Aşk Tepesi(Uçhisar)nde dinledim. Bu olağan üstü atmosferde, genç Arp sanatçımız Bengi Canatan’ın programı ise şöyleydi;  W.Croft “Sarabandeand Ground by David Watkins”, J.Thomas “TheMinstrel’s Adieu to His Native Land”, D. Scarlatti “Two Sonatas”, G.Pierne “Impromptu Caprice” ve G.F.Handel “Tema con Variozioni”

Son olarak da, Avanos’ta, dünyanın ilk ve tek yeraltı müzesi Güray Müze’de gerçekleşen konseri dinledim. 100. Ölüm yıldönümü nedeniyle bu gece Fransız besteci Claude Debussy’ye ayrılmıştı. Bu konserde görev alan sanatçılar: Cem Önertürk(flüt), Önder Baloğlu(keman), Ellen Jewett(keman), Odysseas Lavaris(keman), Ghislain Portier(viyololnsel), Beliz Güney(viyolonsel), Bengi Canatan(arp), Yannick Rafalimanana(piyano), Kıvanç Tire (keman), Orkun Pala(keman), Skaiste Diksaityte(keman), Ekin Güldoğan(keman), Aysima Anik(keman) Seda Eylül Tansık(keman), Nora Heder(keman) Gökhan Bağcı(viyolonsel), Daniil Margulis(kontrbas), Elif Ece Cansever(keman), Özgür Deniz Kaya(viyolonsel).

 “Klasik Keyifler” çabalarını sosyal medyada şöyle özetlemişler;

“…şimdilik Kapadokya hedefli, ancak Türkiye’nin her tarafına yayılma amaçlı, kar amacı gütmeyen bir dernek oluşumudur. Rekabetçi olmayan bir ortamda çalışmak isteyen bireysel müzisyenlere, bestecilere, ufak oda müziği gruplarına bir şemsiye olmayı amaçlar…genç profesyonellere, yeni dinleyici kitlelerine ulaşmak için yeni yollar ve yöntemler araştırmaları konusunda seminerler verilmekte, bu müziğin dinleyici sınırlarının dışına da ulaşabilecekleri projeler geliştirmeleri özendirilmektedir” 

“Klasik Keyifler (KK) ufak oda müziği grupları konserleri ve workshoplarını değişik ve yaratıcı şekillerde organize etmek ve sunmak için oluşturulmuş bir organizasyon ağıdır. Sanatçılar için bir sığınak, müzik öğrencileri için eğitici ve yaratıcı bir olanak, ve dinleyiciler için de bir ilham kaynağı olabilmesi için düşünülmüştür.”

İzlediğim/dinlediğim üç konser de dinleyicilerini hoşnut uğurladı, konser alanlarından. Nitelikli müziğe muhtaç sanatseverler, bu 20 konserlik seriden yeterince mutlu olmuştur kanısındayım. Yetenekli sanatçılarıyla Kapadokya’ya hareket getiren festivale ve emek verenlere çok teşekkür ederim.

 

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..