Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '17

 
Kategori
Dünya
 

8.2'lik Meksika depremini Milliyet Blog'da Haber Vermiştik

8.2'lik Meksika depremini Milliyet Blog'da Haber Vermiştik
 

Meksika açıklarında bugün meydana gelen 8.2 büyüklüğündeki depremi bundan 15 gün önce MB’da haber vermiştik.

Anımsanacağı üzere 21 Ağustos 2017 günü Amerika kıtası bölgesinde yüzyılın en önemlisi diye günlerce reklam edilen güneş tutulması yaşanmış ve bu doğa olayı dünya medyasında geniş yer tutmuştu.

Güneş tutulmasının tarih boyunca insanları korkuttuğu bilinen bir gerçekti. Bu korkunun tarih boyu belleklerde bunca yer etmiş olmasında güneş tutulmaları vakalarını müteakip yaşanmış olabilecek büyük doğal felaketlerin rolü bulunabileceğini akıldan uzak tutmamak gerekirdi.

Kaldı ki 17 Ağustos felaketi de bir tam güneş tutulmasının bir hafta sonrasında başımıza gelmişti.

Her ne kadar güneş tutulmalarıyla depremler arasında somut ilişki kurmaya yetecek istatistiksel verilerin azlığı nedeniyle bilimsel olarak bu ilintiden sözetmenin olanaksızlığı ileri sürülüyor olsa da mevcut birikimli endişe ve korkunun tamamen yersiz olduğunu kimsenin ileri süremeyeceği de bir başka gerçekti.

Ve bu gerçekten hareketle “Güneş tutulması deprem yapar mı” başlığıyla Milliyet Blog’da yayınladığımız 22 Ağustos 2017 tarihli blogumuzda; ( http://blog.milliyet.com.tr/AramaBlogger/gunes-tutulmasi-deprem-yapar-mi-/Blog/?BlogNo=567659 ) “…istatistikler ne derse desin 17 Ağustos travmasının bende yakın zamanda dünyamızın o yüzünde (yani 21 Ağustos güneş tutulmasının gözlendiği Amerika kıtasında) bir büyük yıkıcı deprem olacağı endişesi yarattığını…” belirtmiştik.

Ve haklı çıktık.

Güneş tutulmalarıyla deprem arasında nedensellik bağı bulunduğuna dair istatistiksel verilerin yetersizliği “istatistik bilimi”nin çok yeni olmasından kaynaklanmaktadır.

Güneş tutulmaları depremlere yol açmaktadır.

Yazdık, kayıtlara geçirdik ve doğrulattık.

Doğal depremleri öngörebildiğimiz gibi aynı şekilde belki bazı sosyolojik depremleri önden haber verebilme bilgi ve birikime sahip olduğumuzu iddia edebilecek olsak dahi bu tür yazılarımızı yayınlayabilme olanaklarımız olmadığı gerçeğini ve hüznünü de teslim etmekten başka çare bulamıyoruz.

 

Kenan IŞIK

 

 

 

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..