Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

850 milyar $ neler yapılabilir?

850 milyar $ neler yapılabilir?
 

ABD ve AB ülkeleri son dönemde yaşadıkları krizi atlatabilmek için çok değişik ekonomik senaryolar üzerindeki çalışmalarını devam ettiriyorlar.

Bilindiği üzere, ABD temsilciler meclisi, krizden çıkış reçetesi olarak gösterilen 700 milyar$ cık kaynak paketini reddedince Bush hemen kaynak paketini biraz yumuşatıp, biraz da içeriğini değiştirip, sayıyı biraz daha yükselterek hemen Senatonun önüne getirdi.

Canım onlarda reddedecek değiller ya! Hemencecik kabul ettiler.

Tabi şimdi birde Temsilciler Meclisinde onaylanması gerekiyor.

Bu arada temsilciler Meclisinde kabul edilmesi için kulis(ikna) faaliyetleri(pazarlık)neticesinde daha önce reddeden üyelerin bir kısmı görüşlerini değiştirdiler ve kaynak paketinin onayı yönünde oy kullandılar.

Gelin bu kabul edilen paketteki para ile neler yapılabilirmiş bir bakalım.

Mali sistemi kurtaracak olan 850 milyar dolar gibi büyük bir parayla neler alınabilir?

Ya da bu para başka mali değer veya harcamalarla kıyaslandığında gerçekte ne kadardır?

Reuters’in haber ajansına göre, 850 milyar doların büyüklüğü şöyle sıralamak mümkünmüş:

- ABD, 2001 yılından bu yana Afganistan ve Irak savaşları için 800 milyar dolar civarında harcama yapılmış. Bu maliyetleri karşılamak ve geriye malan miktar ile de Afrikada açlık çekenleri doyurmak, hemde uzun zaman mümkün olurdu her halde.

- Bu kurtarma paketinin faturasını, dünyanın en zengini olan ve kişisel serveti 57 milyar dolar eden Bill Gates gibi 16 tane daha bulmak gerekiyormuş. Eğer bu 16 kişi bulunursa, bu krizin faturasını ödeyebilirmiş.

- 850 milyar dolar, kabaca Hollanda'nın Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'ndan (GSYİH) bile yüksek... Pakistan'ınkinin ise 7 katıymış. (Alın size bir çarpık örnek daha. Bir tarafta 8 milyon nüfuslu Hollanda, diğer tarafta 120 milyon nüfuslu Pakistan. Netice 8 milyonluk ülke, 120 milyonluk bir ülkenin tam 5 katı artı değer üretebiliyor. İşte İslam ülkelerinin sorunu burada! Üretmeden, hazır yemeye aynen bizde olduğu gibi bayılıyorlar)

- Afrika'nın tümünün birleşik GYSİH'sı ise yalnızca 100 milyar dolar olduğu düşünülürse, bir Hollanda 8 tane daha Afrika yapıyor.

- ABD'nin 2007 yılındaki savunma bütçesi 78 milyar dolar civarındaymış. Desenize ABD on iki yıllık savunma harcamalarını bir kalemde bitirdi!

- 850 milyar dolar ile her biri 5, 3 milyar dolara mal olan 160 tane en büyüklerinden uçak gemisi satın alınabilirmiş.

Biraz da bizden örnek verelim.

Biz bu 850 Milyar $ para ile borcumuzu iki sefer öder, geriye kalanla da çay kahve içebilirdik!

Bu para ile en az bin tane daha yandaş medya yaratabilirdik!

Bu paracıklar ile yandaşlara binlerce rafineri, elektrik santrali vs. aldırıp biraz daha palazlanmalarını sağlayabilirdik.

Bu paracıklar ile Belediyelere yeni, yeni şirketler kurdurup, bu şirketler üzerinden kazanılan sözde para ile idarecilerinin yeni, yeni dost(pardon ikinci evlilik) tutmaları sağlanabilirdi!

Bu paracıklar ile tüm Türkiye’nin yolları duble hale getirilebilirdi! Duble yol haline getirilen yolların, on yıllarca, yılda en azından iki kez olmak üzere bakımı da yaptırılıp, yandaşların iyice palazlanmaları sağlanabilirdi!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..