Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '07

 
Kategori
İlişkiler
 

89.yy da insan kalıntıları.

89.yy da insan kalıntıları.
 

İnsan olmak nasıl bir şeydir acaba? Bir kuşun gözünden bakabilsek nasıl bir şey acaba hakikaten? Ya da karıncalar ezilmediği sürece farkındalar mıdır varlığımızdan?...Bilirler mi bizi?

Anatomik olarak bugünkü modern insana (Homo sapiens) benzeyen insanlar 200bin yıl önce afrikadan ortaya çıkmış. Ama insana çok yakın (Homo habilis ) canlıların varlığı 2 buçuk milyon yıl geriye dayanıyor. Buluntular antropologlar ve genetikçiler tarafından bir sürü teknik çalışmadan geçiriliyor. Bu arada 2 buçuk milyon yıl önce bulunan kemiklerin yanında hayvanları kesmek için taştan yapılmış aletlere de rastlanmış...Bu tesadüf müdür?...Bilinmiyor?

Bu küçük zaman tüneli yolculuğundan sonra hayatımızın ne kadar da kısa olduğu aklıma geliyor. Ve ne kadar da kendini beğenmiş canlılar olduğumuzu düşünüyorum...Uzun yaşamak istiyoruz hepimiz...yani çoğumuz. Roma zamanını düşünün ortalama hayat süresi 25-28 yaş civarıymış. 20. yüzyılın başında ise 50 yıl. Şimdilerde ise 75 yıl civarı...bunlar ortalama rakamlar elbette. Sonuçta 100 olsun hadi 120 olsun, çok farketmeyecek.

10 bin yıl geriye gidin...100 bin...200 bin...İnsanlar vardı o zamanlarda da.

Bizim gibi heyecanları da vardı.

Bizim gibi sevinçleri de...
Kısacası hayatları vardı. Tüm bunları görmeden yaşamak...yani hayatlarımızın kısacık fakat çok kutsal olduğunu anlamamak...Şekilsel saplantılara girip çıkamamak...Mükemmel bir düzenin varlığını anlayamamak...ve gelip geçiçi olduğumuzu hiç farkedememek. Bizi bugün birbirini yok eden canlılar durumuna soktu. Hatta birbirimizi ortadan kaldrmak için haklı (!) sebeplerimiz bile var.

Bundan 200bin sene sonrasını hayal edin...300bin sene sonrasını...insan olmak nasıl bir şey olacak acaba?...Bizlerin kalıntılarını bulduklarında... “epey gelişmiş canlılarmış mı?” diyecekler gelecekteki atalarımız...yoksa buldukları kemiklerin yanındaki teknolojik alet için... “evet kemiklerin yanında bulduk ama bilemiyoruz bir tesadüf mü bu acaba diyecekler?”...

Resim=istock photo

 
Toplam blog
: 237
: 1302
Kayıt tarihi
: 06.08.07
 
 

Biyolojinin son yıllarda, özellikle son 10 yılda içeriğinin yoğun bir şekilde moleküler düzeye inmes..