Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '18

 
Kategori
Sinema
 

8. Malatya Film Festivali İzlenimlerim

8. Malatya Film Festivali İzlenimlerim
 

Benim için öneminden önce bu sene Antalya film festivalinde ulusal yarışmanın kaldırılması ve yılın son film festivali olması sebebi ile  Malatya film festivali daha çok anlam kazandı.  Burçak Evren'in dediği gibi "Festivallerin Festivali" oldu. Benim için önemine gelince  usta yönetmenler, oyuncular ve usta sinema yazarları arasında olmak gittiğim yolun doğru olduğu anlamına geliyor.  

8. Uluslararası  Malatya film festivali'nin basın konuğu  olarak  4 kasım 2018'de Malatya'ya uçtum.

Organizasyon çok güzel, film arası dergisi yazarı Suat Köçer'in  festival koordinatörlüğünde harika bir festival olmuş, tebrik ederim.

Malatya havaalanına iner  inmez festival komitesi karşıladı ve resmen festival başladı. Size festivalde neler oluyor kısaca anlatayım.

Festival konukları ; Şener Şen,  Şerif Sezer, Perran Kutman, Cem Yılmaz, Nuri Bilge Ceylan, Osman Sınav, Kaan Urgancıoğlu, Neslihan Atagül Doğulu  gibi sinema sanatına yön verenlerin söyleşileri gerçekleşti. Uluslararası juri ; Başkan Nuri Bilge Ceylan, Vernice Klier,Giluia Achill, Ivana Rosciasoud Rayegan, Ulusal Juri üyelerine  gelince ; Reis Çelik, Şerif Sezer, Haluk Piyes, Gökhan Tiryaki, Ali Aga.

12 Kasım pazartesi günü saat : 11:30'da Nuri Bilge Ceylan'ın "Ustalık Sınıfı" söyleşisi yapıldı. Ben de ustalık sınıfı söyleşisine katıldı. Tecrübeleri ve sinema sanatı hakkında anlattıkları ekstra bir yazı konusu olacak kadar dolu geçti.

Bu seneki konuk ülke "Filistin" Festival yönetmeni Suat Köçer  Filistin hakkında ; Filistin her anlamda varlık mücadelesi veren bir ülke. Ne yazık ki hayatın diğer alanlarında olduğu gibi sanatta da, sinemada da çeşitli kısıtlamalarla karşı karşıya. Filmleri çok zor imkânlarla festivallere katılabiliyor. Film çekimleri sıklıkla engellere maruz kalıyor. Nasıl ki Türkiye uluslararası arenada Filistin meselesine sahip çıktıysa, biz de sinema alanında Filistin’in yanında olduğumuzu ifade etmek istedik. Bu yüzden de bu yıl konuk ülke olarak Filistin’i tercih ettik. Bu yılın üç önemli Filistin filmini ve çeşitli kısa filmleri göstereceğiz. Aynı zamanda on civarında Filistinli sinemacıyı misafir edeceğiz.

8. Malatya Uluslararası Film Festivali'de yarışan filmlerden bazılarına gelince ;  Vuslat Saraçoğlu'nun Borç, Abdurrahman Öner'in Aydede, Ramin Matin'in Son Çıkış, Hüseyin Karabey'in İçerdekiler, Murat Düzgünoğlu'nun Halef, Banu Sıvacı'nın Güvercin Ensar Altay'ın Meleklerin Koruyucusu, Mehmet Güreli'nin Dört Köşeli Üçgen, Ömür Atay'ın Kardeşler, Mahmut Fazıl Coşkun'un Anons, Cafer Özgül'ün Sükut Evi, Mustafa Karadeniz'in Çınar ve Osman Nail Doğan'ın Güvercin Hırsızları.

En iyi yönetmen dalında ödül alan  Mahmut Fazıl Coşkun (Anons), Malatya Film festivalinde en iyi film,  en iyi yönetmen, en iyi görüntü yönetmeni ve siyad en iyi film ödülünü aldı.  Anons filminin yönetmeni Ercan Kesal'in oynadığı  Yozgat Blues'un yönetmeni ve Anons filminin senaryo yazarı Ercan Kesal.  Lütfü Akad en iyi ilk film ödülünü Vuslat  Saraçoğlu / Borç filmi ile aldı. Bu arada oyuncusu Serdar Orçin'nin söyleşi sözü aldım ama hala yapamadık.  Onur Ödülleri; Osman Sınav, Perran Kutman, Şener Şen. Türk sineması katkı ödülleri ; Cemal Okan, Hüseyin Yeşil. Malatya'da bulunduğum zaman yapımcı Nizam Eren sayesinde tanışma fırsatı bulduğum Hüseyin Yeşil malatya sinema hayatına renk veren can veren biri saygı ile selamlıyorum. Sinema emek ödülünü ise Derya Ergün aldı.

8. Uluslararası  Malatya Film Festivalini erken ayrılmak durumunda kaldım. Ama ünlü isimlerin katıldığı sanatsever ve sanatçıların buluştuğu güzel bir film  festivalini geride bıraktık.  Katılan kazanan herkesi  ve bize böyle bir organizasyon hazırlayan Suat Köçer'in  tebrik ederim. İyi seyirler.

 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..